Ayet ve hadislerde tavsiye edilen 10 şifalı besin
Peygamber Efendimiz, "İnsanoğlu midesinden daha zararlı bir kap doldurmamıştır. İnsanoğluna belini doğrultacak birkaç lokma kafidir . Mutlaka yemesi gerekirse, midesinin üçte birini yemeye, üçte birini içmeye, üçte birini de nefes alıp vermeye (havaya) bırakmalıdır." buyurarak, İslam'da sağlığın muhafazası için her türlü tehlikelerden uzak durulması emrini vermiştir. Sizin için sağlıklı bir hayat sürme adına ayet ve hadislerde geçen yiyecekleri derledik.
Giriş Tarihi: 14.03.2020
14:51
Güncelleme Tarihi: 08.06.2020
15:16
Sirke; hurma, şeker, bal, incir ve üzüm gibi meyvelerin şırasının çıkarılıp ekşitilmesiyle elde edilir. Sirke, gıda maddesi olarak kullanıldığı gibi, temizlikte ve hekimlikte de kullanılmıştır. Peygamberimiz (s.a.v) bir hadislerinde: "Sirke ne güzel bir katıktır. Allah'ım! Sirkeyi bereketlendir. Zira sirke benden önceki peygamberlerin de katığı idi. İçinde sirke bulunan ev, katık sıkıntısı çekmez." buyurmuştur (İ. Mâce et'ime Hadis 3318) .
Doğal ve etkili bir temizlik malzemesi olarak sirke, yüzeylerdeki virüsleri öldürmeye yönelik etken maddeleri barındırır. Temizlik yaparken suya bir miktar sirke ekleyebilirsiniz. Elma sirkesi evlerde temizleyici olarak kullanılan doğal bir dezenfektandır. Elma sirkesi ve beyaz sirke içindeki asit sayesinde mikrop öldürücü özelliğe sahiptir. Ayrıca, içeriğinde kimyasal ürün barındırmaması bakımından da uzmanlar tarafından önerilmektedir.
SİRKE MİKROPLARI ÖLDÜRÜR MÜ?
Maydonozgillerden otsu, güzel kokulu bir bitkidir. Tohumlarıyla birlikte bu adla anılır. Kurutularak baharat olarak kullanılır. Geçmişte hekimlikte de faydalanılmıştır.
Peygamberimiz bir hadisinde; "Sizlere sinemaki ve sennutı (tereyağı, bal, kimyon) tavsiye ederim. Zira bunlar Sâm'dan başka her derde devadır." buyurunca, oradaki sahabeler tarafından; "Sâm nedir, ya Resulullah ?" diye sorulduğunda, Peygamberimiz; "ölümdür" diye cevap vermiştir.
Ayva, Peygamberimiz (s.a.v) "Ayva, göğüsteki sıkıntıyı, ağırlığı giderir, gönlü (kalbi) ferahlatıp kuvvetlendirir." buyurmuştur (M. Zevaid 5/45; C. Sağır 2/80; F. Kadir 5/46; K. Ummal 10/28258). Ayvanın kalbi kuvvetlendirdiği ve akciğer iltihabına karşı faydalı olduğu belirtilir (E. Nuaym 61). Ayrıca ayva, idrar arttırır, ishali keser, kusmayı teskin eder. Vücut ısısının düşmesini önler.
Kur'an-ı Kerim'de yirmi üç yerde "hurma ağacı" (nahl, nahle, lîne), "hurma bahçesi" (cennetün / cennâtün min nahîl), "hurma" (nahîl, semerâtü'n-nahl, rutab), "hurma kütüğü" (a'câzü nahl), "hurma dalı" (urcûn) ve "hurma lifi" (mesed) şekillerinde hurmanın bahsi geçmektedir.
Hurma, tüketildiğinde DNA'nın yapısını ve vücudumuzdaki hücreleri yenileme özelliği olan meyvelerden bir tanesidir. Besin değeri oldukça yüksektir ve ayrıca protein, lif ve farklı yağlar başta olmak üzere 16 farklı mineral ve vitamin içermektedir. Hurma, içinde barındırdığı C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren ve özellikle kanser hastalığına yakalanma riskini azaltan selenyum açısından da oldukça zengindir.
25 MADDEDE HURMANIN FAYDALARI