Bahar aylarında vücudumuzdaki gizli tehlike: Bahar yorgunluğu
Geride bıraktığımız soğuk kış aylarının ardından gelen bahar döneminde bizde de değişiklikler olmaya başladı. Daha fazla uyku, daha fazla sıkılganlık ve daha fazla yorgunluk haliyle karşı karşıyayız. Gündelik işlerimizi yaparken daha fazla sıkılgan hale gelmeye başladık. Bu durumlar genellikle 2 haftalık bir süreçte devam ederken bazen de daha fazla sürebiliyor. O halde bahar yorgunluğu nedir? Bahar yorgunluğunun belirtileri nelerdir? Bahar yorgunluğu vücudu nasıl etkiler? Bahar yorgunluğunda nasıl beslenmek gerekir? Bahar yorgunluğuna iyi gelen besinler nelerdir? Sizler için derledik…
GÖZ KAPAKLARINDA BATMA, GÖZDE SULANMA
Havaların ısınması ile birlikte havaya yayılan polenler ve çeşitli organizmalar gözlerinizde alerjik reaksiyonlara neden olur. Göz kapaklarında batma, gözlerin sulanmasına gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. Herhangi bir polen alerjiniz yoksa fakat gözlerinizde bu rahatsızlıklar ortaya çıkıyorsa bahar yorgunluğu ile karşı karşıya olabilirsiniz.
BAHAR YORGUNLUĞUNA KARŞI NE YAPMALI?
Psikolojik ve fiziksel yönden insanları etkileyen bahar yorgunluğunu giderebilmek için hayatınızda birtakım değişiklikler yapabilirsiniz. Günde mutlaka 2,5 litre sıvı tüketimini ihmal etmemeli, spor yapmalı, C ve D vitamini almalısınız. Yeşil sebzeler, muz, çilek, balık, süt, yoğurt, kırmızı et, kayısı, şeftali gibi besinleri bu dönemde daha sık tüketebilirsiniz. Stresten, sigara, alkol gibi zararlı maddelerden uzak durarak bu süreci sağlıklı bir şekilde geçirmeniz mümkün.
BAHAR YORGUNLUĞUNDAN NASIL KORUNURUZ?
- Bahar yorgunluğa karşı en iyi ilaç tatile çıkmaktır. İmkanlarınızı zorlayarak birkaç günlüğüne de olsa kent dışına kaçın.
- Her gün sabahları aç karnına en az 5 dakika yürüyüş yapın. Ancak bu yürüyüşleri güneşli günlerde yapmaya özen gösterin.
- Her sabah 10-15 dakika aç karnına jimnastik yapın. Ama vücudunuzu aşırı yormaktan da kaçının.
-Sofranızdan meyve ve sebzeyi eksik etmeyin. Sevmeseniz de mevsimin özelliğini taşıyan meyve ve sebzelerin bütün çeşitlerinden bol miktarda yiyin.
- Baharda vücudun daha çok vitamin ve minerale ihtiyacı vardır. özellikle de B ve C vitaminleri ile potasyuma. B ve C vitaminleri sebze ve meyvelerde, potasyum da domates, patates ve kayısıda bol miktarda bulunur. Bunun dışında Mg, Zn, Cu gibi mineralleri de mutlaka dışarıdan alın.
- Günde 3 litre su için. Yemek yemeden ve yatmadan önce vücudunuza ihtiyacı olan suyu sağlayın. Susuz kalan vücutta metabolizma yavaşlar. Bu sebeple günde en azından 10 bardak su içmek doğru olacaktır.
- Uyku ritmine dikkat edin. Rahat bir uyku için yatağa girmeden önce günlük bütün stres nedenlerinizi aklınızdan uzaklaştırın.
- Hoşunuza giden konuları düşünün veya hoşlandığınız bir film seyredin.
- Kola ve kafeinden de uzak durun. Süt ve süt ürünlerini tercih edin.
- Vücuda yeteri miktarda oksijen girmesini sağlamak bahar yorgunluğuna alınacak önlemlerdendir. Basit egzersizler, yürüyüş, koşu, yüzme ve bisiklet gibi egzersizleri bu dönemde tercih edebilirsiniz. Spor yaparken vücudunuzu zorlamayın.