Bahar aylarında vücudumuzdaki gizli tehlike: Bahar yorgunluğu
Geride bıraktığımız soğuk kış aylarının ardından gelen bahar döneminde bizde de değişiklikler olmaya başladı. Daha fazla uyku, daha fazla sıkılganlık ve daha fazla yorgunluk haliyle karşı karşıyayız. Gündelik işlerimizi yaparken daha fazla sıkılgan hale gelmeye başladık. Bu durumlar genellikle 2 haftalık bir süreçte devam ederken bazen de daha fazla sürebiliyor. O halde bahar yorgunluğu nedir? Bahar yorgunluğunun belirtileri nelerdir? Bahar yorgunluğu vücudu nasıl etkiler? Bahar yorgunluğunda nasıl beslenmek gerekir? Bahar yorgunluğuna iyi gelen besinler nelerdir? Sizler için derledik…
BAHAR YORGUNLUĞU VÜCUDU NASIL ETKİLER?
Öncelikle mevsim şartları insanların metabolizmalarını etkiler. Yani kış aylarında yavaş çalışan metabolizma, baharda hızlanırken, vücut buna uyum sağlayamayabilir.
Baharla birlikte havadaki elektrik yükü artar ve bu da insan kimyasında olumlu yahut olumsuz etkilere neden olur.
Eğer vücudunuzda pozitif yüklü iyonlar artarsa daha zinde ve mutlu hissedersiz. Ancak negatif iyonların artması durumunda ise kendinizi yorgun, halsiz hissedersiniz. Bu durum da bahar yorgunluğu olarak tabir edilen durumun ortaya çıkmasına neden olur.
Tüm bunların yanında bahar aylarında metabolizma hızlanırken, eğer vücudumuzda vitamin eksikliği bulunması durumunda da vücut geçiş koşullarına uyum gösteremez.
Mideye giden damarların büzülmesi ile gastritler artar.
Troid dokusuna giden damar büzülmesi ile troid hormon salgısı azalır.
Kalp ve diğer damarları daraltarak hipertansiyon ve kalp krizleri artar.
Cilt damarları daralması ile ciltte kuruma dökülme ve saç dökülmesi gözlenir.
Tüm damarlarda genel bir oksijenlenme azlığı nedeni ile halsizlik ve yorgunluk artar. Baş dönmesi ve dengesizlikler sık gözlenir.
Akciğer kapasitesi bu bölgedeki ödem nedeni ile daha da azalır. Bu sonuç nefes darlığı ve hareket ile sıkıntı hissini artırır.
İkincisi; Ortam nem oranında artış ayni zamanda terleme fonksiyonunu bozar. Bu bozulma hem vücut toksinlerinin atılmasını engeller hem de vücudun nem dengesini bozar. Bu da kişinin kendini dengesiz hissetmesine neden olur.
Sabahları yataktan zor kalkıyor veya gün içerisinde kendinizi enerjisiz, bitkin ve yorgun hissediyorsanız bahar yorgunluğuna yakalanmış olabilirsiniz. Mevsimsel olarak görülen değişmelerin başında gelen yorgunluk hissi, fiziksel ve ruhsal olarak başka rahatsızlıkları da tetikleyebiliyor.
KAYGI, TELAŞ, DİKKATSİZLİK VE ASABİYET
Gün içerisinde kendinizi huzursuz, sinirli ve dikkatsiz hissetmeniz bahar aylarında kendisini çok sık gösterebiliyor. Bu durumun iki haftadan uzun sürmesi, bahar yorgunluğu yaşadığınızın göstergesi olabilir. İş ve sosyal yaşamınızı da derinden etkileyen bu durumu dikkate almadığınızda depresyona kadar ilerleyebileceğini unutmayın. Bu dönemde sıklıkla görülen sorunlardan bir diğeri de dikkatsizlik. Konsantrasyon bozukluğunu çok sık bir şekilde yaşıyorsanız ve odaklanma güçlüğü çekiyorsanız bu durumun nedeni bahar yorgunluğu olabilir.