Arama

Bayram sofralarınızı şenlendirecek 20 Osmanlı yemeği

Osmanlı mutfağında, padişah ve özel misafirler için bayramda özel sofralar hazırlanırdı. Bayrama özgü yemekler arasında kavun dolması, badem çorbası, badem helvası, yufka bohçasında beğendili kuzu incik, hassa böreği gibi yüzyılları aşan lezzetler yer alırdı. Saray mutfağında ayrıca vatandaşlar için etli pilav, yahni ve hoşaf yapılırdı. Bayramda en çok tüketilen tatlı ise günümüzde olduğu gibi baklavaydı. Fikriyat olarak, bayramda sofralarınızı şenlendirecek, lezzetiyle misafirlerinizi büyüleyecek Osmanlı mutfağından 20 yemeği sizler için derledik.

  • 10
  • 40
Paça yahnisi nasıl yapılır?
Paça yahnisi nasıl yapılır?

Paça yahnisi tarifi: Nohutları ayıklayıp, bir gece öncesinden soğuk suda ıslatarak şişmeye bırakın. Ertesi sabah nohutları tuzlu suda yumuşayıncaya kadar haşlayıp kabuklarını soyun ve bekletin.

Paçaları kazıyarak temizleyip, bol su ile yıkayın. Bir tencereye koyup üzerlerini aşacak kadar su içinde ateşe oturtun. Etleri iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Tencereyi ateşten indirip, suyunu tülbentten temiz bir kaba süzdürün.

Mısırözü yağında soğanları pembeleşinceye kadar kavurun. Temiz bir tencereye haşlanmış nohutları, paçaları ve soğanları koyup, pişme suyunu ekleyin. Tencereyi kısık ateşe oturtup yahniyi yaklaşık 45 dakika pişirin.

Pişen yahniyi ateşten alın. Konulacağı sahanın dibine kızartılmış ekmek dilimlerini döşeyin. Paçanın etlerini kemiklerinden sıyırıp ekmeklerin üzerine dizin. Tencerede kalan nohudu ve suyunu sahana boşaltın. Yeniden kısık ateşe koyup, 5 dakika daha pişirerek servis yapın.

  • 11
  • 40
Humus lokması
Humus lokması

Kuş üzümlü, çam fıstıklı ve tarçınlı nohut ezmesi

  • 12
  • 40
Humus lokması nasıl yapılır?
Humus lokması nasıl yapılır?

Humus lokması tarifi: Nohutları bir gece önceden yıkayıp tuzlu sıcak suda bekletin. Ertesi gün mutfak robotundan geçirin.

Bir fincan ısıtılmış zeytinyağında çam fıstıklarını hafif pembeleşinceye kadar kavurun. Karışımı süzgeçten geçirip kalan yağı daha sonra kullanmak üzere ayırın.

Nohuda, çam fıstığı, kuş üzümü, tarçın, kalan zeytinyağı ile limon suyunu ekleyip iyice karıştırın. Tuzla tatlandırın. Kaşıkla şekillendirip servis tabağına alın. Üzerine çok az tarçın ve çam fıstığı serpip servis yapın.

  • 13
  • 40
Pastırmalı yumurta
Pastırmalı yumurta

Sotelenmiş soğan, tereyağı, çemeni ayrılmış pastırma ve birkaç damla sirkenin yarattığı mucize lezzet.

  • 14
  • 40
Pastırmalı yumurta nasıl yapılır?
Pastırmalı yumurta nasıl yapılır?

Pastırmalı yumurta tarifi: Pastırmaları ortadan ikiye kesin. Teflon tavada tereyağını eritin.

Yağın kızdığını gördükten sonra tavaya pastırmaları yerleştirin. Pastırmalar hafif kızınca yumurtaları üzerine kırın. Ocağın altını kısın.

Pastırmalı yumurta sarıları katılaşmadan ama beyazların tam pişmesine dikkat ederek pişmesini bekleyin. Piştikten sonra ateşten alın.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN