Arama

Beslenme saatleri sağlığımızı nasıl etkiliyor?

Vücudumuz belli bir sistem içerisindedir. Vücut saatimizle beraber metabolizma ve sindirim sistemi karmaşık bir etkileşim halinde bulunur. Dolayısıyla gün içerisinde ne yediğimiz kadar saat kaçta yediğimiz de önemli bir unsur. Sizler için gün içerisindeki beslenme saatlerimizin sağlığımıza etkisi nedir, kısaca derledik.

Amerikalı vücut saati uzmanı biyolog Satchin Panda'ya göre, yemek yeme düzenini gün ışığına göre ayarlayan atalarımızın tersine ABD'de insanlar gün içinde 15 saatlik bir aralıkta yemek yiyor ve toplam kalorinin üçte birinden fazlasını akşam 18:00'den sonra tüketiyor.

Yeterince uyumayan insanlar – ki üniversiteye başlayan gençler de genellikle bu grupta – gece geç yemenin yanı sıra sabah da erken kalktıkları için kahvaltıyı da erken yaparak vücudun yemek yemeden geçirdiği süreyi giderek kısaltıyorlar.

Ayrıca az uyumak, insanın karar alma ve kendini kontrol etme mekanizmasını bozup sağlıksız yiyeceklere yönelme riskini artırıyor. "Açlık hormonu" olarak bilinen leptin ve girelin hormonlarının seviyesini etkileyip iştahı artırıyor. Dolayısıyla kilo almaya yatkınlık da artıyor.

  • 10
  • 37

Vücut saati ritmimiz, iç içe geçmiş sinyal sistemleri sayesinde sindirim ve metabolizmamızla çok yönlü bir etkileşim halinde. Bu, Jetlag ve vardiyalı çalışmanın uzun vadeli etkisinin incelenmesinde önemli bir bilgi.

  • 11
  • 37

Her hücremizde vücudumuzdaki fizyolojik işlemleri ve davranışlarımızı düzenleyen moleküler saatler çalışıyor. Hormonların ve nörotransmiterlerin salınmasını; tansiyon, bağışıklık sistemi hücrelerinin aktivitesini, uyku ve uyanıklık hissini düzenleyenler de bunlar.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN