Bilinmesi gereken teknoloji terimleri
Günümüzde teknoloji hayatımızın vazgeçilmez bir parçası oldu. Günlük hayatımızda kullandığımız cihazlardan internete kadar pek çok sistem neredeyse her gün değişiyor. Bu da insanları daha fazla teknolojiye bağlı hale getiriyor. Gelişen teknolojiyle beraber yeni terimler de insanların karşısına çıkıyor. İşte teknoloji ile haşır neşir olanların bilmesi gereken 33 terimi sizlerle buluşturuyoruz.
Giriş Tarihi: 10.10.2019
09:13
Güncelleme Tarihi: 10.10.2019
09:50
Bilgisayarınızı güvenilmez bağlantılardan ya da yerel ağlardan ve internetten koruyan bir araçtır.
Arşivleme, aktif bir ortamdan veri kaldırma, ancak ikincil bir yerde depolama eylemidir. Örneğin, bazı eski fotoğrafları ikincil bir sabit sürücüye yerleştirerek arşivleyebilirsiniz. Arşivleme, etkin olmayan ancak her an ulaşabileceğiniz depolamadır.
BANDWIDTH (BANT GENİŞLİĞİ)
Bant genişliği, çoğu zaman bir ağ üzerinden maksimum veri akışı anlamına gelir. Bant genişliği ne kadar yüksek olursa, tek seferde daha fazla işlem yapabilirsiniz.
Örneğin, bilgisayarınızda büyük dosyaları indirirken veya 4K kalitede TV izliyorsanız, çevrimiçi oyun oynarken büyük ihtimalle oyununuz yavaşlayacaktır. Bunun nedeni, çok fazla bant genişliğinizin çoğu akışın indirme için kullanıyor olmanızdır. Bu etkinlikleri bitirdikten sonra, bant genişliğiniz diğer kullanımlar için serbest bırakılır.
İşlemleri kaydeden dağıtılmış bir dijital defterdir. Farklı kayıtlar tutmak yerine bir işlemdeki kayıtları bir bütün halinde tutar. İşlemler potansiyel olarak farklı olabilir ve karışıklığa neden olabilir. Blockchain tek bir kayıt yaratır. Bir işlem kaydedildiğinde bu değiştirilemez. Ağa yeni bir işlem eklenmeden önce tüm tarafların fikir birliği sağlamaları gerekir.
Cloud yani "bulut bilişim" terimi son birkaç yılda sıklıkta kullanılmıştır. Microsoft tarafından yazılım, sunucular, depolama ve veri tabanları, internet üzerinden veya "bulut" gibi "bilgi işlem hizmetleri sağlama" olarak tanımlanmaktadır.