Çocuklarda en sık görülen 5 hastalık
Sonbaharın gelmesi ve okulların açılmasıyla birlikte bakteriler kendilerine yeni yerleşim alanları bulmakta geç kalmıyor. Özellikle kalabalık ve kapalı ortamlarda bulunan virüslerden en çok etkilenen grup, çocuklar. Bazı hastalıklar en çok çocukları rehin alıyor. Peki, çocuklarımızı okul döneminde hastalıklardan nasıl koruyabiliriz? İşte çocukların en çok geçirdiği hastalıklar ve tedavi yöntemleri…
Giriş Tarihi: 06.09.2019
09:06
Güncelleme Tarihi: 06.09.2019
09:25
Grip nedir, nasıl geçer, ne iyi gelir?
Grip influenza adı verilen virüs tarafından meydana getirilen; 39 derece ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtilerle ortaya çıkan bir mevsim hastalığıdır ve çocuklardan sıklıkla görülür. Damlacık yoluyla ya havanın solunması ya da eşyaların ortak kullanılması sonucu bulaşır.
Grip influenza virüsünün neden olduğu, genellikle yıl içerisinde sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başına kadar olan dönemde daha sık görülen oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Grip belirtileri, virüsün vücuda girmesinden sonraki 1-3 gün içerisinde ortaya çıkar. Çocuklarda kusma ve ishal eşlik edebilir , küçük çocuklarda dikkat edilmesi gereken ek belirti huzursuzluk, iştahsızlık ve uyku halidir. Belirtiler hastanın günlük işlerini etkileyecek düzeye ulaşabilir. Halsizlik grip geçtikten sonra bile bir kaç hafta devam edebilir.
Hastalık başladıktan sonraki 24 ile 48 saat arasında hekime başvurmalı ve antiviral tedavi alınmalıdır. Antibiyotikler hekim tarafından önerilmedikçe, reçetesiz olarak kesinlikle kullanılmamalıdır. Vücuttan su kaybını önlemek için bol bol sıvı tüketimi gerekir. Antibiyotiklerin grip ya da soğuk algınlığı tedavisinde herhangi bir yararı yoktur. Antibiyotikler bakterileri öldürür, ancak grip veya soğuk algınlığına neden olan virüsler üzerinde herhangi bir etkisi yoktur. Hasta kişilerin bol sıvı tüketmeye özen göstermesi, beslenmesine dikkat etmesi, özellikle taze sebze ve meyveleri tüketmesi önerilir.
Korunma yöntemleri neler?
Hastalıktan korunmada en etkili yöntem grip aşısıdır. Grip aşısı grip mevsimi boyunca (ekim-mart ayları arasında) yaptırılabilir. Etkin ve güvenli aşılar tüm dünyada 60 yıldan uzun süredir kullanılmaktadır. El yıkama ve kişisel hijyen önlemleri gripten korunmada en önemli yöntemlerdendir. Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınılmalıdır. Hasta kişilerin sağlık kurumlarına ve kalabalık ortamlara gitmek zorunda kaldıklarında maske takmaları, hastalığın diğer kişilere bulaşmasını engellemektedir. Hapşırma ve öksürme sırasında tek kullanımlık kâğıt mendil kullanılmalıdır ve kullanıldıktan sonra etrafa temas ettirilmeden çöpe atılmalıdır. Eğer mendil yok ise kolun iç kısmı kullanılarak ağız ve burun örtülmelidir. Hasta olanların kalabalık ortamlarda bulunmamaları, evden çıkmamaları ve evde istirahat etmeleri hastalık bulaşmasının önüne geçmek için önemlidir.
Zatürre, zamanında müdahale gerçekleşmezse ölümcül olabileceği gibi, yaşam kalitesini de düşüren ateşli bir hastalıktır. Zatürrenin tıbbi adı pnömonidir . Akciğerin iltihabıdır. Bakteri, virüs, mantar gibi çeşitli mikroplarla oluşabilir. Bazı pnömoni türlerinde hasta kişiden sağlam kişilere doğrudan bulaşma riski vardır. Ama hastalık çoğunlukla, hastanın kendi ağız, boğaz veya sindirim kanalında bulunan mikropların akciğere ulaşmasıyla meydana gelmektedir. vücut savunması zayıf düşmüş kişilerde sık görülür. Bu nedenle vücut direncini yüksek tutmak çok önemlidir.
Belirtilerinde üşüme - titreme, 39- 40 °C'ye varan yüksek ateş, öksürük, kirli, iltihaplı (yeşil, sarı, pas rengi) balgam çıkarma ve yan ağrısı olabilir. Bazı pnömoni türlerinde ise sinsi başlangıç olur. Birkaç gün devam eden iştahsızlık, halsizlik, eklem ve kas ağrılarını takiben kuru öksürük, ateş yükselmesi, bulantı, kusma, baş ağrısı gibi belirtiler olabilir. Tedavi hastaya göre değişir. Bol sıvı alımı, istirahat, ağrı kesiciler ve ateş düşürücüler gibi tedaviler genellikle kullanılır. Hastaneye yatması gereken hastalarda daha farklı tedaviler gerekebilir. Çok ağır zatürre durumlarında yoğun bakımda yatış, solunum desteği uygulanma zorunluluğu doğabilir.
Zatürre belirtileri ve tedavisi nedir?
Bakterilerin yol açtığı zatürre tiplerinde tedavi antibiyotikle yapılır. Ayrıca bol sıvı alımını sağlamak iyileşmeye, balgamın atılmasına yardımcı olur. Önlemek için; bebekleri ilk altı ay anne sütü ile beslemek, çocukların el ve yüzlerini sabunla yıkamak, evleri düzenli olarak havalandırarak tozdan arındırılmasını sağlamak ve çocukları dengeli besleyerek vücut direncini sağlam tutmak gerekir. Ayrıca bu hastalığı engellemek için 'Konjuge Pnömokok' aşısı rutin aşılama takvimi içinde uygulanmaktadır.