Çok fazla tüketildiğinde beyne zarar veren besinler
Birçok besin sağlık uzmanları tarafından faydalı olarak açıklanıyor. Bu sebeple sağlıklı beslenme önerilerine oldukça fazla dikkat çekiliyor. Ama her şeyin fazlasının zarar olduğunu da unutmamak gerekiyor. Özellikle gün boyunca fazlaca tüketilen besinler beyin sağlığını olumsuz etkiliyor. Bu besinler, beyne giden sinir hücrelerini deforme ederek vücut sinyallerini bozuyor. Peki bu besinler hangileri? Sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 02.05.2019
09:32
Amerikan Kalp Derneği, haftada en az iki kez ton balığı gibi yağlı balık yemeyi öneriyor. Bu önerilere sadık kalıp, kalbinize ve beyninize iyilik yapıyorsunuz. Ancak, konserve kutuda satılan ton balıklarının yarar değil zarar verdiği belirtiliyor. Ağır metallerin tüketilmesi bilişsel gerilemeye neden olabilir.
Ton balığı kolay, her daim hazır ve antrenman sonraları için tam bir protein deposu. Ancak bu favori besin beynine zarar veriyor olabilir. Integrative Medicine'da yayımlanan bir çalışmaya göre, haftalık beslenme planlarında ton balığı, orfoz, mercan, kılıç balığı, köpek balığı ya da levrekten 3 porsiyondan fazla tüketenlerin bilişsel fonksiyonlarında bozulma riski ile karşı karşıya oldukları ortaya konuldu. Bu olumsuzluğun nedeni ise yüksek miktarlardaki cıva olarak gösteriliyor.
Donut temel olarak beyniniz için en tehlikeli iki maddeden oluşur: şeker ve doymuş yağ. Orta ölçekli bir donut 12 gramdan fazla şeker ve 7 gram doymuş yağa sahiptir. Bunların ikisi de bilişsel işlevi azaltır. Daha sağlıklı olmak için bu tür tatlılardan uzak durmalısınız.
Bir yemek kaşığı soya, günde önerilen tuz alımının yaklaşık yüzde 40'ına sahiptir. Yakın zamandaki bir nöroloji çalışmasına göre; çoğu zaman çok fazla tuz ve sodyumla paketlenmiş soya sosu gibi gıdaların tüketilmesiyle hipertansiyon ortaya çıkabilir. Odaklanma sorunu, organizasyon becerilerinde ve hafızada sorunlar meydana gelebilir.
İŞLENMİŞ VEYA ÖNCEDEN PİŞİRİLMİŞ GIDALAR
Tıpkı kızarmış gıdalar gibi işlenmiş gıdalar da merkezi sinir sistemine zarar verir. Bu da dejeneratif beyin bozukluğuna yol açar. İleriki yaşlarda Alzheimer'a neden olur.
Öyle ya da böyle işlemden geçmiş tüm gıda maddelerinde metaller bulunabilir. Örneğin kahvaltılık gevreklerde. meyve sularında, fermente gıdalarda... Bu gıdalar, günlük gereksinimden çok daha fazla metalin vücudumuza girme sebebidir. Yapmanız gereken, işlenmiş ürünler alacağınız zaman etiketlerinde yazan bileşenleri incelemek.
Kardiyovasküler hastalıklar ve tansiyon üzerindeki etkileri tartışıladursun, yeni yapılan bir çalışmaya göre yüksek tuz alımı ile fiziksel aktivitelerdeki düşüklüğün birleşimi, idrak kapasitesi üzerinde olumsuz bir etkiye sahip.
Çalışmada, Kanadalı araştırmacılar 67-84 yaş arasındaki 1262 katılımcının fiziksel aktiviteleri ile tuz tüketimlerini değerlendirdiler. Katılımcılar tuz tüketimlerine göre az, orta ve yüksek olmak üzere üç ayrı gruba bölündüler. Sonuçlara göre, yüksek miktarlarda tuz tüketen ve daha az fiziksel aktivitede bulunan insanların idrak kapasiteleri pek de iç açıcı sonuçlar sergilemiyor. Ancak, düzenli egzersiz yaparak tuzun beyin ve kardiyovasküler sistem üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak mümkün.