Depresyon çeşitleri nelerdir? Depresyon nasıl geçer? Depresyonun tedavisi var mı?
Çağımızın en önemli sorunlarından biri olan depresyon, oldukça tehlike yaratan bir durum. Bireylerin psikolojik sıkıntıları kişileri sıkça bunalıma itiyor. Bu durumun önüne erkenden geçilmezse günlük çalışmanızı engelleyebilir, düşük üretkenliğe neden olabilir. Peki, depresyonun tedavisi var mıdır? Depresyon belirtileri nelerdir? Depresyon çeşitleri nelerdir? Depresyon nasıl atlatılır? Depresyon türleri nelerdir?
Giriş Tarihi: 31.03.2020
15:04
Güncelleme Tarihi: 13.05.2020
14:21
Psikoterapi genel olarak psiko (ruh) ve terapi (iyileştirme) terimlerinin bir araya gelmesiyle oluşan Yunanca bir kelimedir. Buradan çıkan sonuç doğrultusunda psikoterapiyi ruhsal sıkıntıların onarılması, iyileştirilmesi, bilinçaltında olan çatışmaların bilinç düzeyine getirilmesi ve bunlarla çalışılıp çatışmaların danışanın farkına varmasının sağlanması ve böylece kişinin davranışlarının bilinç dışından bilinç yüzeyinde olmasının sağlanması psikoterapi sürecinin oluşmasının temel taşını oluşturur.
Depresyon için psikolojik veya konuşma terapileri bilişsel-davranışçı terapi (CBT), kişilerarası psikoterapi ve problem çözme tedavisini içerir. Hafif depresyon vakalarında, tedavi için ilk seçenek psikoterapilerdir; Orta ve ağır vakalarda diğer tedavilerle birlikte kullanılabilirler.
Depresyon tedavisinde yaygın olarak kullanılan yöntemlerden bir de ilaç tedavisidir. Antidepresanlar, depresyonu tedavi eden ilaçlardır. Beyninizin ruh halinizi veya stresi kontrol eden bazı kimyasalları kullanma şeklini geliştirmeye yardımcı olabilirler. Belirtilerinizi iyileştiren ve yönetilebilir yan etkileri olan birini bulmadan önce, birkaç farklı antidepresan ilacı denemeniz gerekebilir. Antidepresanların etkileri 2 ila 4 hafta içerisinde görülmeye başlar.
Antidepresan almaya başlarsanız, doktorunuza danışmadan bırakmayın. Bazen antidepresan kullanan insanlar kendilerini daha iyi hissettiklerinde ilaçları kendi başlarına almayı bıraktığında tekrar depresyona girebilirler.
Egzersiz ve diğer tedaviler
Aerobik egzersiz, endorfin seviyelerini yükselttiğinden ve ruh haliyle ilgili olan nörotransmiteri norepinefreni uyardığından hafif depresyona yardımcı olabilir.
Beyin stimülasyon terapileri depresyonda kullanılır. Tekrarlayan transkraniyal manyetik stimülasyon beyne manyetik atımlar gönderir ve majör depresif bozuklukta etkili olabilir.
DEPRESYON TEDAVİ EDİLMEZSE NE OLUR?
Özellikle majör depresyon gibi şiddetli depresyon türlerinde hiçbir tedavi uygulanmaması ciddi problemlere neden olabilir. Tedavi edilmeyen depresyon alkol, uyuşturucu bağımlılığı gibi yaşamı tehdit edebilecek durumlara yol açabilir. Kişilerin çevreleriyle olan ilişkilerini zayıflatarak, iş yerinde problemlere neden olabileceği gibi zamanla daha büyük hasarlara da neden olabilir.
Majör depresyon olarak da bilinen klinik depresyon kişilerin beden, düşünce ve duygu durumunu bütünleşik olarak etkileyen ciddi bir rahatsızlıktır. Depresyondaki bireyler için depresyondan bir anda kurtulmak mümkün değildir. Psikoterapi ve antidepresan kullanımı gibi gerekli tedavi yöntemleri uygulanmayan klinik depresyon aylarca hatta yıllarca devam edebilir.