Arama

Dünyanın en ünlü kuleleri

Dünyanın en ünlü kuleleri, sahip oldukları ünlerini üzerlerinde harcanan emeğe ve ilginç mimarilerine borçlu. Sizler için, kimine merdivenle nefes nefese kalarak çıkılan, kimineyse asansör kullanarak tüm şehri kuş bakışı izleyebileceğiniz kuleleri derledik.

  • 12
  • 15

Bu kule, pek çok efsane barındırıyor. Bunlardan biri, kuleye adını da vermiş olan Leandros Efsanesi'dir. Aralarındaki denize meydan okuyan aşıklar Leondros ve Hero'nun hikayesi trajediyle bitecektir. Fırtınalı bir gecede, Leondros kulede ışık yandığını görünce, Hero'nun kendisini çağırdığını düşünür ve denize atlar. Oysaki bu kez ışığı yakan Hero değil, gizlice buluştuklarını anlayan bir başkasıdır ve ışığı söndürür. Leondros, Boğazın dalgalarına gömülür; bunun acısına dayanamayan Hero ise kuleden atlayarak hayatına son verir. Efsanenin sonunda bu sevginin adına kulenin olduğu yere bir deniz feneri yapılır.

Kız Kulesi, uzun tarihi boyunca savunma kalesi, sürgün istasyonu, hapishane, karantina odası, radyo istasyonu, vergi noktası ve deniz feneri olarak kullanılmış. Üsküdar'ın sembolü olan kule, 2000 yılında özel bir şirket tarafından restore edildikten sonra gün içerisinde kafe ve restoran olarak hizmete açılmıştır.

  • 13
  • 15
Big Ben - İngiltere
Big Ben - İngiltere

Big Ben, Londra'da Westminster Sarayı'nın yanındaki ünlü saat kulesidir. Big Ben, bilinenin aksine saat kulesinin ismi değil, kulenin içinde bulunan çana verilen isimdir. Kulenin aslında ismi 2012 yılında Elizabeth kulesi olarak değiştirilmiştir.

* Kule zamanla eğiliyor. 0.004 derece eğildiği tespit edilen kule için bu tadilatta çözüm üretilecek.

  • 14
  • 15

Big Ben, Londra'daki en popüler yapılardan biri olarak bilinir. Ancak aslında Big Ben, saat kulesinin içindeki çanın ismidir. Kulenin çanları, yanındaki bir insanı baştan aşağı titretecek kadar güçlü ses çıkarır. Saat kulesinin içine, büyük zillerin yanına girmek için gereken şart ise Büyük Britanya vatandaşı olmak.

  • 15
  • 15

Kutub Minâr'ın yapımına, ilk Delhi sultanı Kutbüddin Aybeg'in meliklik döneminde 1193'te inşasını başlattığı Kuvvetü'l-İslâm Camii'nin 50 metre kadar güneyine İslâmiyet'in Hindistan'da kazandığı zaferin sembolü olarak başlanmış ve Aybeg'in sağlığında yalnız birinci katı bitirilebilmiştir.

Minare daha sonra Sultan İltutmış'ın 1225'te camiye yaptırdığı ilâveler sırasında güney dış avlusunun güneybatı köşesinde kalmıştır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN