Arama

Dünyanın en ünlü kuleleri

Dünyanın en ünlü kuleleri, sahip oldukları ünlerini üzerlerinde harcanan emeğe ve ilginç mimarilerine borçlu. Sizler için, kimine merdivenle nefes nefese kalarak çıkılan, kimineyse asansör kullanarak tüm şehri kuş bakışı izleyebileceğiniz kuleleri derledik.

1173 yılında yapılan kulenin temeli genel olarak mermer ve kireçten oluşmaktadır. Yuvarlak bir temel üzerine inşa edilen Pisa Kulesi ince kum, deniz kabukları ve kil kullanılarak inşa edilmiştir. Kulenin güney tarafındaki toprak daha sıkıştırılabilir bir yapıya sahiptir. Ancak yıllar geçtikçe kule batmak yerine eğilmeye başlamıştır. Aslında kulenin ağırlık merkezinin izdüşümü kendi temel dairesinin içinde kaldığı için Pisa Kulesi yıkılmıyor.

  • 9
  • 15
Berlin Tv Kulesi - Almanya
Berlin Tv Kulesi - Almanya

368 metre yüksekliğiyle Berlin Televiyon Kulesi Almanya'daki en yüksek bina olup Avrupa'daki ikinci en yüksek binadır. Kulede bütün şehri panaromik olarak izleyebileceğiniz bir seyir terası vardır.

* Kuleye sırt çantası veya alışveriş poşetleri gibi büyük boy eşyalar ile girmek yasaktır.

  • 10
  • 15

Kulenin inşaatı, o dönemde hala sosyalist olan Doğu Almanya Hükemeti tarafından talimat edildi. İnşaat 1965 yılında başladı ve bitmesi dört yıl sürdü. 1969 yılına gelindiğinde kule tamamlanmış şekilde ayaktaydı. Kulenin inşa edilmesi için, Berlin'in büyük bir tarihi alanının tahrip edilmesi gerekti.

  • 11
  • 15
Kız Kulesi - Türkiye
Kız Kulesi - Türkiye

Kız Kulesi, hakkında çeşitli rivayetler anlatılan, efsanelere konu olan, İstanbul Boğazı'nın Marmara Denizi'ne yakın kısmında, Salacak açıklarında yer alan küçük adacık üzerinde inşa edilmiş yapıdır. Üsküdar'ın sembolü haline gelen kule, Üsküdar'da Bizans devrinden kalan tek eserdir.

* Kız Kulesi, James Bond ve Hitman filmlerine arka plan oldu.

  • 12
  • 15

Bu kule, pek çok efsane barındırıyor. Bunlardan biri, kuleye adını da vermiş olan Leandros Efsanesi'dir. Aralarındaki denize meydan okuyan aşıklar Leondros ve Hero'nun hikayesi trajediyle bitecektir. Fırtınalı bir gecede, Leondros kulede ışık yandığını görünce, Hero'nun kendisini çağırdığını düşünür ve denize atlar. Oysaki bu kez ışığı yakan Hero değil, gizlice buluştuklarını anlayan bir başkasıdır ve ışığı söndürür. Leondros, Boğazın dalgalarına gömülür; bunun acısına dayanamayan Hero ise kuleden atlayarak hayatına son verir. Efsanenin sonunda bu sevginin adına kulenin olduğu yere bir deniz feneri yapılır.

Kız Kulesi, uzun tarihi boyunca savunma kalesi, sürgün istasyonu, hapishane, karantina odası, radyo istasyonu, vergi noktası ve deniz feneri olarak kullanılmış. Üsküdar'ın sembolü olan kule, 2000 yılında özel bir şirket tarafından restore edildikten sonra gün içerisinde kafe ve restoran olarak hizmete açılmıştır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN