Arama

GDO hakkında doğru bilinen 10 yanlış

Genetik mühendisliğinin çeşitli teknikler kullanarak yaptığı müdahalelerle kalıtımsal değişikliğe uğrattığı organizmalar günümüzde GDO şeklinde ifade edilir. Pek çok bilim adamına göre insan sağlığına zararlı olan bu ürünlerin tohumları çevreye karışıp, doğal ürünlerin yapısını bozabilir. Böceklerin olumsuz etkilenmesiyle tüm ekosistem çökebilir. Peki GDO hakkında bizler tam olarak ne biliyoruz? GDO'lu ürünler ülkemizde de var mı? GDO hakkındaki bilgileri derledik.

  • 3
  • 11
GDO'LU ÜRÜNÜN DEĞİŞMİŞ GENİ İNSANA TRANSFER OLABİLİR ❎
GDO’LU ÜRÜNÜN DEĞİŞMİŞ GENİ İNSANA TRANSFER OLABİLİR ❎

GDO'lu ürünün, bu ürüne transfer edilen genin, insana geçmesi mümkün değildir. Doğal sebze-meyvelerin de DNA'sı vardır. Normal şartlarda insanlar gıdalarla günde 0,1-1 gram DNA alır. İnsan vücudu bu proteinleri sindirim sırasında parçalar. Bir olasılık, bu değişmiş genlerin üreteceği proteinlerin alerjiye ya da farklı bir etkiye neden olması olabilir. Risk değerlendirme sürecinin amacı da insanlarda görülebilecek bu zararlı ve alerjik etkilerin gerçekleşme olasılığının belirlenmesidir.

  • 4
  • 11
ÜLKEMİZDE GDO'LU GIDALAR VE TOHUM ÜRETİMİ VARDIR ❎
ÜLKEMİZDE GDO’LU GIDALAR VE TOHUM ÜRETİMİ VARDIR ❎

Türkiye GDO'lu bir pazar değildir, genetiği değiştirilmiş organizmalardan uzak bir ülkedir. Türkiye'de GDO'lu ürünler üretilmemektedir. *Biyogüvenlik Kurulu tarafından sadece yem amaçlı kullanım için halihazırda onaylı 3 adet soya geni ve 14 adet mısır geni bulunmakta olup gıda amaçlı olarak onay verilmiş bir gen bulunmamaktadır. Bu nedenle gıda amaçlı GDO'lu ürün ithaline de izin verilmemektedir. Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB)'nin yaptığı açıklamada Türkiye'de GDO'lu tohum üretiminin bulunmadığı, ithalatının yasak olduğu ve bu konunun biyogüvenlik yasasıyla teminat altına alındığı belirtilir.

*Biyogüvenlik: İnsan, hayvan ve bitki sağlığı ile çevre ve biyolojik çeşitliliği korumak için GDO ve ürünleri ile ilgili faaliyetlerin güvenli bir şekilde yapılmasıdır.

  • 5
  • 11
GDO'LU ÜRÜN ÜRETEN ÜLKELER BİLİNMİYOR ❎
GDO’LU ÜRÜN ÜRETEN ÜLKELER BİLİNMİYOR ❎

GDO bitkileri sandığımızdan çok daha fazla yaygındır. Mısır, domates, patates, pirinç, soya, buğday, kabak, bal kabağı, ayçiçeği, yer fıstığı, bazı balık türlerinin yanı sıra çalışmaların devam ettiği diğer ürünler; muz, ahududu, çilek, kiraz, ananas, biber, kavun, karpuz, kanoladır. En fazla üretimi yapılan ise soya fasulyesi, mısır, pamuk ve kanoladır.

Mısır, soya, kanola ve pamuk dünyada ticareti yapılan GDO'ların yüzde 99'unu oluşturuyor. ABD'de mısır, soya fasulyesi, pamuk, yonca, papaya, kabak, kanola, şeker pancarı; Kanada'da kanola, mısır, soya fasulyesi, şeker pancarı ve buğday GDO içermektedir. Amerika ve Kanada'da ürünler etiketlenirken üretici kendi isteğine göre GDO kullandığını belirtebiliyor ya da belirtmeyebiliyor.

Dünyada en fazla GDO ekimi 73,1 milyon hektar ile ABD'de yapılmakta. ABD'yi Brezilya, Arjantin ve Hindistan takip ediyor. Çin'de ekimi yapılan GDO'lu bitkiler pamuk, domates, tatlı biber, papaya ve kavak ağacı. Avrupa Birliği'ne üye ülkelerde ise GDO ürünlerinin üretilmesine ve satışına izin verilmiştir ancak Amerika ve Kanada'ya göre daha az GDO'lu ürün üretilir, denetimler daha sıkıdır ve GDO'lu ürünlerin etiketlerinde "bu ürün genetiği değiştirilmiş organizma içerir" ibaresi yer almak zorundadır.

Genetiği değiştirilmiş mısır, başlıca yağ, un, nişasta, glikoz şurubu ve fruktoz şurubu üretiminde kullanılıyor. Bunlar bisküvi, kraker, gofret, çikolata, şekerleme, cips, kaplamalı çerez, puding, mama, ketçap, mayonez, et suyu tableti, hazır çorba, kola, gazoz, meyve suyu gibi ürünlere de katılıyor. Genetiği değiştirilmiş soya yağ, un, kıyma, lesitin üretiminde de kullanılıyor. Bunların kullanımıyla kek, gofret, bisküvi, puding, çikolata, kahve kreması, margarin, mayonez, hazır köfte, sucuk, salam, sosis gibi ürünler hazırlanabiliyor

  • 6
  • 11
GDO'LAR BÜTÜN DÜNYADA KULLANILIR ❎
GDO’LAR BÜTÜN DÜNYADA KULLANILIR ❎

Dünyada 192 ülkenin 167'sinde GDO'lu tarımsal üretim yapılmamaktadır. 2013 yılında en fazla GD-tarımsal ürün ekimi yapan ilk 10 ülke sırasıyla ABD, Brezilya, Arjantin, Hindistan, Kanada, Çin, Paraguay, Güney Afrika, Pakistan, ve Uruguay 'dır. 2013 yılında toplam 18 milyon çiftçi transgenik ürün yetiştirmiştir. Dünya üzerindeki tarımsal biyoteknolojinin en büyük üreticileri Amerika'da bulunmaktadır. Ticari amaçlı üretimi 1996 yılında başlayan Genetiği Değiştirilmiş (GD) tarım ürünlerinin dünya üzerindeki ekim alanı 1996 yılında 1,7 milyon hektar iken 2013 yılında bu alan 175,2 milyon hektara ulaşmıştır.

  • 7
  • 11
GDO'LAR AÇLIĞA ÇAREDİR ❎
GDO’LAR AÇLIĞA ÇAREDİR ❎

300 bilim insanı tarafından hazırlanan ve Türkiye'nin de imzaladığı Dünya Tarım Raporu, GDO'ların verim artışı sağlamadığı ve açlığa asla çözüm oluşturmadığını açık olarak ifade eder. Mevcut GDO'ların hiçbirisi verim artışını amaçlamamaktadır. Hedef sadece ot ilaçlarına direnç sağlamak veya yabancı böcekleri zehirlemektir.

Tohum üreten dev küresel şirketler aynı zamanda zirai ilaç da üretirler. Bu şirketler üretip patentini aldıkları genetiği değiştirilmiş tohumları yaygınlaştırarak kimyasal ilaç satışlarını da arttırmayı hedeflerler. Böylece üreticiler gitgide daha fazla kendilerine bağımlı hale gelirler. GDO'ların dayattığı endüstriyel tarım yöntemlerinden sadece devasa tarım şirketleri kazanç sağlarken, üreticiler, tüketiciler ve doğa büyük zarar görür.

GDO'lu tohumların bitkileri daha zayıftır, beslenme bozukluğu vardır ve en küçük çevresel stres ve kuraklıktan etkilenirler. Verim, GDO'lu tohumlara göre konvansiyonel ıslah yöntemleriyle daha kolay artırılabilir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN