Geçmişten günümüze kadim halk reçeteleri
Binlerce yılda tecrübe edilerek öğrenilen halk tıbbında eskiden beri çeşitli ilaçlar kullanıldı; sonraki nesillere bilgi ve uygulamalar aktarıldı. Hatta geçmişte kullanılan bazı maddeler, bugünkü modern tıbbın da zeminini hazırladı. Sizler için halk tıbbında bulunan bazı ilaçları ve tarihini derledik.
Romatizma tedavisi için 250 gram ardıç tohumu 1 litre suya kaynatılarak bir kaba konulur ve üzeri bezle örtülerek romatizmalı yere buğusu yapılır.
Ağrı azaltıcı olarak da ardıç meyvesinin ucunda bulunan yağdan 10 gram alınır ve 100 gram zeytinyağı ile karıştırılarak, karışımı ağrıyan yere sürülür.
Ayrık kökü eskiden beri aktarlarda satılan halk ilacıdır.
İdrar artırıcı, böbrek ve idrar yolları hastalıklarına karşı iltihap giderici, böbrek taş ve kumları düşürücü olarak kullanılır.
Geleneksel halk reçetesi ise şöyle;
Böbrek taş ve kumları düşürücü olarak 20 gram ayrılık otu750 gram suda demlenir ve çay gibi içilir. Buna limon veya bal da konulabilir.
Arpa, Avrupa, Hindistan Çin gibi yerlerde var. Türkiye'de hemen hemen her yerde bulunur. Hayvanların da önemli besini olan arpa, halk arasında ekmek yapımında ve çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılır. Halk arasında karın ağrısı, mayasıl ve temriyede kullanılır.