Arama

Görenleri tebessüm ettiren kafe: Tebessüm Kahvesi

İstanbul Üsküdar'daki Tebessüm Kahvesi, ismiyle müsemma mekânlardan biri. Burada çalışan down sendromlu gençler, her daim gülen yüzleri ile ziyaretçilerini karşılıyor. Fikriyat olarak biz de Tebessüm Kahvesi'ni ziyaret ettik. Kafenin taze çayını yudumlarken, yüzünden gülümsemesi eksik olmayan bu gençlerle sohbet ettik.

Ben burada çalıştığım halde bir de kalkıp otobüs kullanıyorum. Otobüsten inip metro kullanıyorum. Metrodan 15 dakika yürüme mesafem var. Tebessüm Kahvesi'ne geliyorum.

Yüreğimiz güzel parlıyor, gözlerimizi aydınlatıyor, tebessümümüz eksilmiyor. Ben folklor da oynuyorum, türkü de okuyorum. Tebessüm Kahvesi'ne her geldiğimde Şermin Hanım'ı çiçeklerle karşılıyorum. Şiirler yazıyorum, şiirler okuyorum.

Tebessüm Kahvesi, iyi ki var. İyi ki Üsküdar var. İyi ki Şermin Hoca var. Hepimiz iyi ki varız. Bizler down sendromluyuz. Bizler her zaman daim, bütün dostlarımıza hizmet veriyoruz. Halkımıza sesleniyoruz. Lütfen bizi duyun. Gelin, bizim nasıl çalıştığımızı görün. Bize hor gözle bakılmasını istemiyoruz.

Bizler down sendromluyuz. Farkındalık yaratıyoruz. Sonuna kadar da başarıyoruz."

(Ahmet Mustafa Gültekin, 23 yaşında)

🔸 Ahmet Mustafa Gültekin, kafenin genç çalışanlarından. Gültekin, Tebessüm Kahvesi olarak bir ekip olduklarını, ziyaretçileri ağırlamaktan gurur duyduğunu söyledi. Aynı zaman da şunu ekledi: "Ben, artık varım."

"Ben beş buçuk aydır buraya başladım. Çok da memnunum. Sipariş alıyoruz, ondan sonra sisteme giriyoruz, zil çaldıktan sonra siparişleri, mesela 27 numaraya siparişleri götürüyoruz. Ekmeğimizin peşindeyiz. Rabbim olmayanlara da versin. Biz varız, bizlere daha iyi destek olmak için. Kendimizle çok gurur duyuyoruz.

  • 10
  • 13

Tebessüm Kahvesi olarak, biz bir ekibiz. Hepiniz buraya gelin. Sizi ağırlamaktan gurur duyuyorum.

Ben buraya iyi ki başlamışım, iyi ki Şermin Hoca var, iyi ki Ercan Bey var, iyi ki ağabeyim var. Şunu da söyleyeyim. Ben artık varım."

  • 11
  • 13

(Arlin Gültane, 31 yaşında)

🔸 Kafenin emek veren çalışanlarından Arlin Gültane, burada kazandığı parayı eğitim amaçlı kullandığını söyledi. Aynı zamanda kendileri için okul olan Tebessüm Kahvesi'nde öğrendiklerini şöyle sıraladı: Engellilerin hakkını aramak, farkındalığı artırmak, sabretmek, öz güven, yardımseverlik, vicdanlı olmak…

"Ben burada çok güzel çalışıyorum. Emeğimin karşılığını veriyorum. Öz güvenimi kazanıyorum. Aynı zamanda haftalığımı biriktiriyorum ki eğitim amaçlı kullanmak amaçlı. Aynı zamanda ben şu unvanı da kazandım burada. Engellilerin hakkını aramayı ve farkındalığı artırmayı. Birçok şeyi öğrendim. Sabretmeyi, öz güveni, yardımseverliği, vicdanlı olmayı öğrendim.

Bütün herkesi davet ediyoruz. Bütün ülkelerden, başka yerlerden de vatandaşlarımız gelebilir. Hizmette sınır yok, asla. Ben zaten her zaman söylediğim tek nokta, gelmek isteyen hemşerilerimiz, dostlarımız, burada yiyip içebilir. Hizmetinde asla sınır tanımayan, 11 kişiyle beraber çalışıyoruz."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN