Gribe ne iyi gelir? Grip nasıl geçer? Gribe iyi gelen besinler neler?
Kış aylarının etkisini gün geçtikçe artırması ile soğuk algınlığına bağlı hastalıklarda artış yaşanıyor. Salgın halinde pek çok insanı etkileyebilen gripten korunmak için mevsimine uygun giyinmek, dengeli ve sağlıklı beslenmek, hasta kişilerle temasta bulunmaktan kaçınmak önemlidir. Peki, grip nedir? Gribe ne iyi gelir? Grip nasıl geçer? İşte grip ve soğuk algınlığından korunmanın yolları...
Giriş Tarihi: 29.02.2020
14:16
Güncelleme Tarihi: 29.02.2020
15:53
Haftada en az 2 kez, özellikle omega-3 bakımından oldukça zengin olan ton, somon gibi yağlı deniz balıklarını tüketmek beyninizin ihtiyaç duyduğu omega-3 yağ asitlerini almanız için yeterli olacaktır. Özellikle balık mevsimi olan kış aylarında haftada 2-3 gün ızgara, fırın veya buğulama balık tüketmek, grip ve soğuk algınlığına karşı korur.
Bağışıklık sistemini güçlendirmede kefirin mucizevi bir etkisi vardır. Probiyotik ve prebiyotik kaynakları düzenli tüketildiğinde bağırsak florasını ve bağışıklık sistemini güçlendirerek grip ve soğuk algınlığından korunmaya yardımcı olur.
Kefirin faydaları nelerdir?
• Kefir, herhangi bir yan etkisi olmayan doğal bir antibiyotikdir. Pankreas ve gastrit sorunların da etkilidir.
• Kan şekerini düzenler, tansiyonu düşürür, saçı canlandırır ve aknelerin temizlenmesine yardımcı olur.
• Kefir, vücudu ısı değişikliklerinden; grip ve nezleden de koruduğu gibi mikropların çoğalmasına engel olur.
C vitamini açısından zengin ve antioksidan özelliği olan nar, hem kanserden hem de gribal enfeksiyonlardan koruyan son derece önemli bir meyvedir. Nar, B5, B6, C ve E, C, B1 ve B2 vitaminlerinin yanında zengin potasyum, magnezyum ve folat içerir. Nar, neredeyse bilinen her antioksidanı içermesiyle meşhurdur.
Nasıl tüketilmeli?
Nar, şekeri yüksek olmasına rağmen en güçlü antioksidan içeren meyvelerdendir. Yapılan çalışmalar mesane kanserini önlediğini gösterdi. Nar, içerdiği maddeler sayesinde kolesterol ve şekeri dengeler. Beyaz kısmı ve çekirdeği ile birlikte bütün olarak yenmelidir.
Nar kabuğunun kullanım şekli:
Nar kabuğunu, kaynamış suda demleyerek çay olarak tüketildiğinde gribal enfeksiyonları öldürüyor. 1 su bardağı kaynamış suya, 2 çay kaşığı nar kabuğu atıp bal karıştırarak, 10 dakika kaynatıp suyunu düzenli tüketin.
C vitamini ve potasyumdan zengin bir besin olan kırmızı biber, bağışıklık sistemini güçlendirmenin yanında kalp krizi riskini de azaltıyor. Ağrı kesici ve iltihap çözücü etkisinin yanında kolesterolü düşürüyor, mide asidini düzenliyor.
Ayrıca kırmızı biber, vücut metabolizmasını etkiler ve proteinin enerjiye dönüşümüne yardımcı olur. E vitamini hücrelerde hasar görülmesini engeller ve bu sayede kanser potansiyelini azaltır.
İçerdiği C vitamini sebebiyle herkesin de bildiği gibi kış aylarında grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korunmaya yardım eder.
İlaçlar greyfurt suyu ve süt ile kullanılmamalı
Kış aylarında gribe önlem için, greyfurt tüketimi artıyor ancak bazı besinler ilaçlarla birlikte tüketildiğinde etkileşim gösteriyor. Greyfurt suyu ile ilaç alındığında alınan ilaç vücutta metabolize olur yani parçalanır, dışarı atılacak durama gelmesiyle ilgili enzimlerin çalışmasını engeller. Böylelikle alınan ilacın vücutta daha fazla süre kalmasına neden olur. Bu da ilaçların yan etkilerinin çıkmasını kolaylaştırabilir.