Arama

Günlük hayatta bilinmesi gereken sağlık terimleri

Sağlık tanım olarak sadece bireyin vücudunda hastalık ve sakatlığın olmayışını değil; kişinin bedenen, ruhen ve sosyal yönden de tam bir iyilik halinde olmasını ifade eder. Günümüzde sağlık alanındaki ilerlemeler giderek artarken buna bağlı olarak tıbbi terimlerin de günlük hayattaki bilinilirliği önemli hale geldi. Bu nedenle fertlerin ve toplumun, sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeleri için bu terimlere en azından aşina olması gerekir. İşte günlük hayatta karşınıza çıkabilecek sağlık terimleri...

  • 12
  • 21
DEMANS
DEMANS

Demans günümüz dünyasının önemli bir problemidir ve giderek artmaktadır. Dünya Sağlık Organizasyonu'nun (WHO) tahminlerine göre 2030 yılına kadar 32 milyon, 2050 yılına kadarsa 152 milyon kişinin demansa yakalanması bekleniyor. Demans hastalığı (bunama), zihinsel becerilerin hastalık nedeniyle zayıflaması durumudur. Demansın en sık görülen nedeni, tüm demans hastaların en an yarısının muzdarip olduğu Alzheimer hastalığıdır. Bununla birlikte, beyni zayıflattığı için demans hastalığına yol açan 200 farklı hastalık vardır.

Demansı önlemek için; kitap okuma, yazma, aktüaliteyi takip etme, bulmaca çözme ve diğer beyin uyarıcı aktivitelerle uğraşmalı. Beslenmeye özen göstermeli. Unlu ve şekerli gıdalardan, trans yağlardan uzak durmalı. Sağlıklı ve taze gıdalar tercih edilmeli. Ambalajlı, işlemden geçmiş ve konserve yiyecekler yenmemeli. Fazla kilodan ve obeziteden kaçınmalı. Sigara ve alkol kullanmamalı. Uykunun yeterli ve düzenli olması da önemlidir. Yüksek tansiyon ve şeker hastalığı kontrol altına alınmalı. Yüksek olmamasına dikkat edilmeli. Rutin egzersiz yapmalı. İş yerindeki stresin çalışma üretkenliğini ve performansı bozduğunu, sağlığı olumsuz etkilediğini biliyoruz. Özel yaşamdaki stres de böyledir. Bu yüzden sürekli iş olmamalı, dinlenmeye ve hoş vakit geçirmeye de zaman ayırmalıdır. Özellikle kolesterol düşürücü ilaçlar başta olmak üzere gereksiz ilaç kullanımına dikkat etmeli.

Çağımızın kâbusu bunamayı önlemede evliliğin önemi

  • 13
  • 21
DERMATOLOJİ
DERMATOLOJİ

Dermatoloji, cilt hastalıkları ve tedavisiyle ilgilenen tıp dalıdır. Birçok kişi sadece cilt problemleri için cildiyeyi yani dermatolojiyi tercih ediyor. Ancak dermatoloji bölümü sadece ciltle değil, birçok deri hastalıklarını yakından inceliyor.

Dermatoloji; deri, saç, tırnak, vücut giriş kapıları (ağız mukozası gibi) ve zührevi hastalıkların (cinsel yolla bulaşan hastalıklar) tanı ve tedavisi ile ilgilenir. Deri bilimi olarak da adlandırılmaktadır. Hangi nedene bağlı olursa olsun eğer bir kişi böyle hastalıklardan yakınıyor ise hiç paniğe kapılmadan bir Deri ve zührevi hastalıklar bölümü doktoruna (dermatoloğa) başvurmalıdır.

  • 14
  • 21
KATABOLİZMA
KATABOLİZMA

Maddelerin yüksek terkiplerinin, dokularda yakılarak daha basit terkipte maddeler meydana gelmesi.

  • 15
  • 21
KIZAMIK
KIZAMIK

Kızamık hastalığı çocukluk yaş grubunda daha sık olmak üzere her yaşta görülebilen bulaşıcı bir hastalıktır. Kızamık hastalığına kızamık virüsü neden olur. İnsanlar bilinen tek kaynaktır. Hastalık, solunum yoluyla bulaşmakta, ateş, döküntü ile seyretmektedir. Beraberinde öksürük, burun akıntısı, halsizlik ve gözde kızarıklık gibi belirtiler bulunabilir. Kızamığın kesin tanısı laboratuvar doğrulamasıyla konur.

Kızamık hastalığın tedavisinin esasını destek tedavisi (istirahat, sıvı tedavisi, A vitaminive komplikasyonlara yönelik müdahaleler) oluşturmaktadır. Hastaların döküntülerin başlamasından sonraki bir hafta boyunca evden çıkmaması ve sağlam kişilerle temasının kısıtlanması hastalığın yayılımını azaltacaktır.

Çocuklarda en sık görülen 5 hastalık

  • 16
  • 21
KLOSTROFOBİ
KLOSTROFOBİ

Klostrofobi, genel anlamıyla küçük bir alana ya da odaya girmenin veya kaçmanın korkusu. Birçok durum veya uyaranlar tarafından tetiklenebilir,kalabalık Asansörler,Penceresiz odalar,ve hatta dar boğaz kazaklarda dahildir. Genellikle Anksiyete bozukluğu olarak sınıflandırılır ve bu genellikle Panik atak ile sonuçlanır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN