Günlük hayatta bilinmesi gereken sağlık terimleri
Sağlık tanım olarak sadece bireyin vücudunda hastalık ve sakatlığın olmayışını değil; kişinin bedenen, ruhen ve sosyal yönden de tam bir iyilik halinde olmasını ifade eder. Günümüzde sağlık alanındaki ilerlemeler giderek artarken buna bağlı olarak tıbbi terimlerin de günlük hayattaki bilinilirliği önemli hale geldi. Bu nedenle fertlerin ve toplumun, sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeleri için bu terimlere en azından aşina olması gerekir. İşte günlük hayatta karşınıza çıkabilecek sağlık terimleri...
Giriş Tarihi: 24.01.2020
08:37
Güncelleme Tarihi: 24.01.2020
09:34
Bağışıklık, belirli bir mikroorganizmaya karşı vücudun direncidir. Aktif ve pasif olmak üzere iki tip bağışıklık vardır. Aktif immünite, hastalığın, çok hafif de olsa, bizzat geçirilmesiyle oluşur.
Biyopsi, mikroskop altında incelenmek üzere canlıdan belirli bir doku parçasının çıkarılması. Muayene ya da benzeri incelemelerle tanı konulamayan hastalıklarda biyopsiye başvurulur. Biyopsi, çeşitli hastalıklar sırasında meydana gelen lezyonların mikroskopik tanısı için yapılan bir cerrahi uygulamadır.
Candida, insanlarda ve hayvanlarda mantar hastalığına yol açabilen bir maya cinsidir. ... Özellikle migren başta olmak üzere çeşitli kas, kemik ve organ ağrıları, mantar problemleri, egzama, beyin hasarı gibi belirtiler, hatta bazen ruhsal çöküntüler bile ortaya çıkabilir.
Cerumen, tıpta ve sağlıkta kulak kiri anlamında kullanılan bir terimdir. İnsan kulağında normal olarak bulunan balmumu kıvamındaki salgıdır. Bu salgının fazlalığı, kulak tıkanması ve geçici sağırlığa yol açar. Genelde kulak çubuğu ile temizlenir.
Corona (Korona) virüsü hayvanlar arasında yaygın olan büyük bir virüs grubudur. Nadir durumlarda, bilim adamlarının zoonotik olarak adlandırdığı durumdur, yani hayvanlardan insanlara bulaşabilirler. Virüsler, genellikle soğuk algınlığına benzer şekilde, hafif ila orta derecede kronik üst solunum yolu hastalığı olan insanları daha kolay hasta edebilir. Corona virüsü semptomları arasında burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı, baş ağrısı ve birkaç gün sürebilen bir ateşlenme olabilir. Bağışıklık sistemi zayıf, yaşlılar ve küçük çocuklarda, virüsün pnömoni veya bronşit gibi çok daha ciddi bir solunum yolu hastalığına dönüşme şansı vardır.
Corona virüsü için özel bir tedavi yoktur. Çoğu zaman, semptomlar kendi kendine kaybolur. Doktor reçetesi ile alınan ağrı kesici veya ateş düşürücü ilaçlar semptomları hafifletebilir. ABD'nin resmi sağlık merkezi CDC, sıcak bir duşun boğaz ağrısına veya öksürüğe iyi gelebileceğini söylüyor. Bol sıvı tüketin, dinlenin ve mümkün olduğunca uyuyun. Belirtileri standart bir soğuk algınlığından daha kötü bir şekilde ortaya çıkıyorsa, doktorunuza danışın.