Arama

Günlük hayatta bilinmesi gereken sağlık terimleri

Sağlık tanım olarak sadece bireyin vücudunda hastalık ve sakatlığın olmayışını değil; kişinin bedenen, ruhen ve sosyal yönden de tam bir iyilik halinde olmasını ifade eder. Günümüzde sağlık alanındaki ilerlemeler giderek artarken buna bağlı olarak tıbbi terimlerin de günlük hayattaki bilinilirliği önemli hale geldi. Bu nedenle fertlerin ve toplumun, sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeleri için bu terimlere en azından aşina olması gerekir. İşte günlük hayatta karşınıza çıkabilecek sağlık terimleri...

  • 9
  • 21
CANDIDA
CANDIDA

Candida, insanlarda ve hayvanlarda mantar hastalığına yol açabilen bir maya cinsidir. ... Özellikle migren başta olmak üzere çeşitli kas, kemik ve organ ağrıları, mantar problemleri, egzama, beyin hasarı gibi belirtiler, hatta bazen ruhsal çöküntüler bile ortaya çıkabilir.

  • 10
  • 21
CERUMEN
CERUMEN

Cerumen, tıpta ve sağlıkta kulak kiri anlamında kullanılan bir terimdir. İnsan kulağında normal olarak bulunan balmumu kıvamındaki salgıdır. Bu salgının fazlalığı, kulak tıkanması ve geçici sağırlığa yol açar. Genelde kulak çubuğu ile temizlenir.

  • 11
  • 21
CORONA VİRÜSÜ
CORONA VİRÜSÜ

Corona (Korona) virüsü hayvanlar arasında yaygın olan büyük bir virüs grubudur. Nadir durumlarda, bilim adamlarının zoonotik olarak adlandırdığı durumdur, yani hayvanlardan insanlara bulaşabilirler. Virüsler, genellikle soğuk algınlığına benzer şekilde, hafif ila orta derecede kronik üst solunum yolu hastalığı olan insanları daha kolay hasta edebilir. Corona virüsü semptomları arasında burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı, baş ağrısı ve birkaç gün sürebilen bir ateşlenme olabilir. Bağışıklık sistemi zayıf, yaşlılar ve küçük çocuklarda, virüsün pnömoni veya bronşit gibi çok daha ciddi bir solunum yolu hastalığına dönüşme şansı vardır.

Corona virüsü için özel bir tedavi yoktur. Çoğu zaman, semptomlar kendi kendine kaybolur. Doktor reçetesi ile alınan ağrı kesici veya ateş düşürücü ilaçlar semptomları hafifletebilir. ABD'nin resmi sağlık merkezi CDC, sıcak bir duşun boğaz ağrısına veya öksürüğe iyi gelebileceğini söylüyor. Bol sıvı tüketin, dinlenin ve mümkün olduğunca uyuyun. Belirtileri standart bir soğuk algınlığından daha kötü bir şekilde ortaya çıkıyorsa, doktorunuza danışın.

  • 12
  • 21
DEMANS
DEMANS

Demans günümüz dünyasının önemli bir problemidir ve giderek artmaktadır. Dünya Sağlık Organizasyonu'nun (WHO) tahminlerine göre 2030 yılına kadar 32 milyon, 2050 yılına kadarsa 152 milyon kişinin demansa yakalanması bekleniyor. Demans hastalığı (bunama), zihinsel becerilerin hastalık nedeniyle zayıflaması durumudur. Demansın en sık görülen nedeni, tüm demans hastaların en an yarısının muzdarip olduğu Alzheimer hastalığıdır. Bununla birlikte, beyni zayıflattığı için demans hastalığına yol açan 200 farklı hastalık vardır.

Demansı önlemek için; kitap okuma, yazma, aktüaliteyi takip etme, bulmaca çözme ve diğer beyin uyarıcı aktivitelerle uğraşmalı. Beslenmeye özen göstermeli. Unlu ve şekerli gıdalardan, trans yağlardan uzak durmalı. Sağlıklı ve taze gıdalar tercih edilmeli. Ambalajlı, işlemden geçmiş ve konserve yiyecekler yenmemeli. Fazla kilodan ve obeziteden kaçınmalı. Sigara ve alkol kullanmamalı. Uykunun yeterli ve düzenli olması da önemlidir. Yüksek tansiyon ve şeker hastalığı kontrol altına alınmalı. Yüksek olmamasına dikkat edilmeli. Rutin egzersiz yapmalı. İş yerindeki stresin çalışma üretkenliğini ve performansı bozduğunu, sağlığı olumsuz etkilediğini biliyoruz. Özel yaşamdaki stres de böyledir. Bu yüzden sürekli iş olmamalı, dinlenmeye ve hoş vakit geçirmeye de zaman ayırmalıdır. Özellikle kolesterol düşürücü ilaçlar başta olmak üzere gereksiz ilaç kullanımına dikkat etmeli.

Çağımızın kâbusu bunamayı önlemede evliliğin önemi

  • 13
  • 21
DERMATOLOJİ
DERMATOLOJİ

Dermatoloji, cilt hastalıkları ve tedavisiyle ilgilenen tıp dalıdır. Birçok kişi sadece cilt problemleri için cildiyeyi yani dermatolojiyi tercih ediyor. Ancak dermatoloji bölümü sadece ciltle değil, birçok deri hastalıklarını yakından inceliyor.

Dermatoloji; deri, saç, tırnak, vücut giriş kapıları (ağız mukozası gibi) ve zührevi hastalıkların (cinsel yolla bulaşan hastalıklar) tanı ve tedavisi ile ilgilenir. Deri bilimi olarak da adlandırılmaktadır. Hangi nedene bağlı olursa olsun eğer bir kişi böyle hastalıklardan yakınıyor ise hiç paniğe kapılmadan bir Deri ve zührevi hastalıklar bölümü doktoruna (dermatoloğa) başvurmalıdır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN