Hastalıkların tedavisine yardımcı olan 10 tıbbi bitki
İlk çağlardan beri hastalıkların tedavisinde bitkiler kullanılırdı. Günümüzde sentetik ilaçlar kullanılsa da yan etkisi büyük bir problem oluşturunca bitkisel tedaviye geri dönüldü. Tedavi araçlarından biri olan bitkiler, ilaca benzer bir etki göstererek bedensel fonksiyonları kuvvetlendirir. Bazı bitkiler ise vücudun zehirli atıklardan temizlenmesine yardımcı olur. İşte hastalıkların tedavisine yardımcı olan 10 tıbbi bitkiyi derledik.
Giriş Tarihi: 18.02.2020
15:53
Güncelleme Tarihi: 08.09.2021
16:40
Yöreden yöreye farklı türler gösteren ısırgan Avrupa, Amerika, Asya veya Avusturalya'da farklı türleri vardır. Çevresinde yetişen bitki florasına bağlı olarak çok fazla yatay geçişten etkilenir. Sonbahardan kışa geçiş dönemindeki ayda toplanan ısırgan etkin maddeler bakımından çok ayrıcalıklıdır. Şeker hastaları için bu aylarda toplanan ısırgan en doğru olanıdır.
Kullanılan kısım: Yaprakları
İçerik: Histamin, mineraller (kalsiyum, potasyum), A, B2, C, K ve D vitaminleri
Tıbbi etkisi : Akciğer kanserini tedavi edici, şeker hastalığına karşı, kuyruk sokumu iltihabına karşı, saçlara parlaklık ve canlılık kazandırıcı, saçlardaki kepeğe karşı, romatizmaya karşı, arthiritisi engelleyici, romatizmal ağrı ve şikâyetlere karşı, alerjiye karşı direnç kazandırıcı, inflamasyonu azaltıcı
Kullanım şekli ve dozu: Çay yapımında bu bitkinin kurutulmuş yaprakları ve çiçekleri kullanılır. Kaynatılan suya katılarak 5 dakika demlenmeye bırakılır ve ılık olarak tüketilir.
Menopoz dönemine girmekte olan veya girmiş bayanların ısırgan tüketiminden ve ısırgan küründen uzak durmaları gerekir. Kemik erimesi şikâyeti olanların ısırgan tüketiminden uzak durmaları gerekir.
Kabe kekiği, Kabe süpürgesi, peygamber süpürgesi olarak da bilinen sıtma otu 2 m yüksekliğinde, bir veya iki yıllık bir türdür. Yaprak 3-10 cm, genellikle tabanda toplanmış, az çok tüylü ve parçalıdır. Avrasya ve Türkiye'de Ege bölgesi dışında yaygındır. Güneşli yerleri, süzek toprakları sever. İlkbaharda hava sıcaklığı 20°C'ye ulaştığında ekilen tohumlarla veya sonbaharda köklerin ayrılmasıyla çoğaltılır.
Kullanılan kısım: Yazın çiçekleri açmadan gövde kısmı, yaz sonunda meyve kısmı kullanılır.
İçerik : Aromatik yağlar, fenolik maddeler (flavonoitler, kumarinler), terpenoitler, A vitamini
Tıbbi etkisi : Antibakteriyal, mantarları öldürücü veya çoğalmalarını durdurucu (antifungal), antikanser, sıtmadan koruyucu veya sıtmayı tedavi edici (antimalaryal), antimigren, iştah açıcı (aperitif), yüksek ateşi düşürücü (febrifüj), böbrekleri koruyucu (nefroprotektif)
Kullanım şekli ve dozu: Bir günde 3 veya 4 gram sıtma otu demlenerek tüketilebilir. Anne adayları ve emzirenler kullanmamalıdır.