Havaların soğumasıyla ortaya çıkan kış hastalıkları
Vücut direncinin azalmaya başladığı kış aylarında gripten bronşite, boğaz enfeksiyonlarından sinüzite kadar pek çok hastalık hem yetişkinleri hem de çocukları etkiliyor. Çoğunlukla sonbahar ve kış aylarında görülen bu hastalıklar, havaya yayılan mikroplarla ya da mikropların olduğu eşyalara temas edilmesinin ardından bulaşıcı hale geliyor. Havaların soğumasını fırsat bilen bu hastalıklardan kendimizi korumak için, izlenmesi gereken yolları derledik.
Giriş Tarihi: 29.12.2019
15:24
Güncelleme Tarihi: 08.02.2020
17:46
Gripten nasıl korunabiliriz?
Soğuk havaların etkisiyle grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarda artış görülüyor. Öyle ki bu hastalıklar, kişiyi yatağa bile düşürebiliyor. Grip, nezle ve soğuk algınlığı daha ciddi tablolara yol açmadan hafif bir şekilde atlatmak ise bazı pratik önerilerle mümkün. El yıkama ve kişisel hijyen önlemleri gripten korunmada en önemli yöntemlerdendir.
Grip ve soğuk algınlığından korunma yöntemleri
Bunun dışında diğer dikkat edilmesi gereken hususlar ise şöyle;
Hasta kişiler hekim önerisi dışında ilaç kullanmamalıdır. Risk grubundaki kişiler mutlaka hekime başvurmalıdır. Maske takmak, hastalığın diğer kişilere bulaşmasını engeller. Hapşırma ve öksürme sırasında tek kullanımlık kâğıt mendil kullanılmalıdır ve kullanıldıktan sonra etrafa temas ettirilmeden çöpe atılmalıdır. Eğer mendil yok ise kolun iç kısmı kullanılarak ağız ve burun örtülmelidir. Hasta olanların kalabalık ortamlarda bulunmamaları, evden çıkmamaları ve evde istirahat etmeleri hastalık bulaşmasının önüne geçmek için önemlidir. Hasta kişilerin bol sıvı tüketmeye özen göstermesi, beslenmesine dikkat etmesi, özellikle taze sebze ve meyveleri tüketmesi önerilir.
Boğaz enfeksiyonları nedir? Belirtileri nelerdir?
Boğaz enfeksiyonu, gerçek bir tanıdan ziyade, anatomik bir tanı olduğu için tıpta "üst solunum yolu enfeksiyonu" olarak, halk arasında da "boğaz enfeksiyonu" bilinir. Boğaz ağrısı , genellikle soğuk algınlığı veya boğaz iltihabı gibi bir enfeksiyondan kaynaklanır.
Boğaz enfeksiyonları (farenjit, tonsillit) yüksek ateş, yutma sorunu, boğaz-baş ağrısı ve bazen de öksürük, kusma ve karın ağrısına neden olur. Beta mikrobu varsa antibiyotik şarttır. Aksi halde beta enfeksiyonları, kalpten böbreğe ciddi hastalıklara yol açabilir.
Hangi bitki çayı neye iyi gelir?
Boğaz enfeksiyonları tedavisi nasıl yapılır?
Boğaz ağrılarına sıcak iyi gelir, boğaz mukozası daha iyi kanlanır ve böylece virüsler daha hızlı taşınır. Bu nedenle boğazı sıcak tutmak için şalla sarmak, sıcak bitki çayları ve çorbalar tüketmek, pastil kullanmak, gargara yapmak boğaz ağrısının iyileşmesini hızlandıracaktır. Yutkunma sırasında ağrı ya da güçlük olduğunda da mutlaka bol sıvı tüketmek gerekir.
Hastalıklara şifa 13 bitki çayına buradan ulaşarak tedavi sürecinizi hızlandırabilirsiniz
Zatürre nedir? Belirtileri nelerdir?
Zatürre , kısaca akciğer dokusunun iltihaplanmasıdır. Esasen, akciğerin en uç yapısını oluşturan ve havadaki oksijenin vücuda girdiği bölge olan hava keseciklerinin yaygın olarak iltihaplanması hastalığıdır. Bakteri, virüs, gibi mikroplara bağlı oluşabilmektedir. Hastalık çoğunlukla, hastanın kendi ağız, boğaz veya sindirim kanalında bulunan mikropların akciğere ulaşmasıyla meydana gelir. Oluşmasında, kişinin vücut direncini kıran risk faktörleri rol oynar. Esık görülen, hekime başvurmaya neden olan, en fazla ölüme yol açabilen hastalıklar arasındadır. Özellikle bebeklerde, çocuklarda, yaşlılarda ve bilinen başka bir hastalığı olan kişilerde zatürre daha ölümcül olabilmektedir.
Belirtiler arasında üşüme- titreme, yüksek ateş, kirli, iltihaplı balgam, birkaç gün devam eden iştahsızlık, halsizlik, eklem ve kas ağrılarını takiben kuru öksürük, bulantı, kusma, baş ağrısı olabilir. Bu şikâyeti olan hastalar mutlaka doktora başvurmalıdır.
Zatürre tedavisi nasıl yapılır?
Tedavi hastaya göre değişir. Genellikle; antibiyotikler, bol sıvı alımı, istirahat, ağrı kesiciler ve ateş düşürücüler kullanılır. Bol sıvı alımını sağlamak iyileşmeye, balgamın atılmasına yardımcı olur. Hastaneye yatması gereken hastalarda daha farklı tedaviler gerekebilir. Çok ağır zatürre durumlarında yoğun bakımda yatış, solunum desteği uygulanma zorunluluğu doğabilir.