Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Yaşam
  • Hayat kalitesini derinden sarsan romatizma hastalığı: Fibromiyalji Sendromu

Hayat kalitesini derinden sarsan romatizma hastalığı: Fibromiyalji Sendromu

Sürekli yorgunsanız, depresyona girecek gibi bir ruh haliniz varsa, vücudunuzdaki ağrılarınız artmışsa Fibromiyalji sendromuna yakalanmış olabilirsiniz. Hayatınızı tehdit eden bir hastalık olmasa da Fibromiyalji, hayat kalitesini oldukça derinden etkiler. Diğer ismiyle yumuşak doku romatizması olarak bilinir ve ülkemizde yaklaşık 1,3 milyon insanda görülür. Sizler için Fibromiyalji hastalığının tüm detaylarını inceledik…

  • 5
  • 22
Fibromiyalji sendromu kimlerde görülür?
Fibromiyalji sendromu kimlerde görülür?

Sendrom, herhangi bir kişide kendisini göstermez. Bu hastalığa yakalanan hastalara bakıldığında ortak bir karaktere sahip oldukları görülür. Bu kişiler, kendilerinden beklentileri yüksek olan, aşırı titiz, mükemmeliyetçi, duygu durumları çok çabuk değişen bireylerdir. Bu tip insanlarda stres durumu arttığında ağrıların da artma ihtimali oldukça yüksektir.

  • 6
  • 22
Fibromiyalji sendromu hangi hastalıklarla benzerlik gösterir?
Fibromiyalji sendromu hangi hastalıklarla benzerlik gösterir?

Hastalığın belirtilerinden olan bel ve boyun ağrıları; kronik yorgunluk sendromu, depresyon, hipotiroid, uyku bozuklukları hastalıklarıyla karıştırılır.

  • 7
  • 22
Fibromiyalji sendromunun belirtileri nelerdir?
Fibromiyalji sendromunun belirtileri nelerdir?

Sendromun belirtileri tam bir kesinliğe sahip değildir. Ancak en önemli belirtisi vücudun belli yerlerinde görülen hassasiyet durumudur. Bu belirtinin yanında vücuttaki ağrı ve sabahları zor uyanma ile kendisini belli eder. Nefes almakta zorlanma ve kulak çınlaması en büyük belirtilerindendir.

Herhangi bir ağrıyı normalden daha fazla algılamak, ağrı yapmayan uyarıcıları da ağrı gibi hissetmek, el ve ayaklarda karıncalanma hissi ve uyuşmanın olması, çarpıntı, egzersize karşı dirençsizlik, kabızlık, ishal ve gaz şikayetleri, depresyon hali, hafıza problemleri, gün boyunca yorgunluk hissi, dinlenemeden uyanmış olma hissi, uyku kalitesinde azalma, sinir sisteminden alınan uyarılar nedeniyle, ağrının azaltılması ile hissedilen genel hassasiyet, konsantrasyon bozukluğu, yeni şeyler öğrenme zorluğu, kişiye göre değişen ödem hassasiyeti, vücudun üst kısmı ile sınırlı olan kızarma eğilimi hastalığın diğer belirtileridir. Hastaların % 30-50'si eklem gevşekliğine sahiptir.

  • 9
  • 22
Fibromiyalji genetik midir?
Fibromiyalji genetik midir?

Sendromun nedeni henüz tam olarak çözülememiş olsa da yapılan araştırmalar sonucu hastalık için genetik faktörlerin önemli rol oynadığını ortaya çıkardı. Yani birinci derece yakınında fibromiyalji görülen kişinin bu hastalığı taşıma riski normal kişiye göre tam 8 kat artmakta.

Bununla beraber çevresel faktörler de sendroma neden olabiliyor. Çocukluk çağlarında geçirilen fiziksel ve duygusal travmalar hastalığın büyük risklerinden sayılıyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN