Arama

Hayatımızda bereketi nasıl artırabiliriz?

Dünya malı gencinden yaşlısına herkese göz alıcı ve tatlı gelir. Kimi cömert bir gönülle karşılar kimi de hırsla. İşte bereketin özü burada ortaya çıkar. Hırs ve tamah dolu bir kalple hiç kimse, bereketin kapısına dahi varamaz. Bu konuda dinimiz bize çok önemli mesajlar verir. Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyrulur: "O memleketlerin ahalisi iman etseler ve günahtan sakınsalardı, elbette onların üstüne gökten ve yerden nice bereket kapıları açardık."

  • 8
  • 10
Paylaşmanın ve çalışmanın önemini kavra
Paylaşmanın ve çalışmanın önemini kavra

🔸 Bereketin sırrını öğrenmek istiyorsak önce paylaşmanın mutluluğuna erişmemiz gerekir. Çünkü elinde bir varsa iki yapmanın yolu, onu paylaşmaktan geçer. Rızık, sevgi, zenginlik paylaştıkça çoğalır. Paylaşmada bereket vardır.

🔸Çalışmak da hayatımıza huzur ve bereket katar. Mümin, sürekli kendini yenilemeli ki iki gününün birbirine eşit olmamasına dikkat etmelidir. Nitekim hiç kimse kendi el emeğinin karşılığından daha hayırlısını yememiştir.

Peygamber Efendimiz (sav), "Sizden birinizin urganını alıp dağa giderek bir bağ odun getirip satması ve böylece Allah'ın onun itibarını koruması, bir şey verip vermeyecekleri belli olmayan kimselerden dilenmesinden daha hayırlıdır." buyurmuştur. Buhâri, Zekât, 50

🔸Tabi sahip olduklarımızın kölesi olmamaya da dikkat etmek gerekir. Bereketin lütfuna nail olmak demek, yalandan, gösterişten, hırstan, büyüklenmekten, cimrilikten uzak durmak demektir. Bereket ancak Allah'a teslimiyetle, kanaat ve şükürle, doğruluk ve dürüstlükle, tevazu ve tevekkülle elde edilir.

Peygamberimizin feyizli ve bereketli 'rahle-i tedris'i: Suffe

  • 9
  • 10
Yaşlılara hürmet et
Yaşlılara hürmet et

🔸 Mübarek kelimesi de bereket kelimesiyle aynı köktendir. Mübarek kelimesini bizden yaşça büyük, ilimce yüksek yaşlılarımız için de kullanırız zaman zaman. Çünkü, insanı kemâle ulaştıran en güzel dönemlerden biridir, yaşlılık. Rabbimiz yaşlılara gösterilen hürmetin bereketimize bereket katacağını öğütlemiştir bizlere. Onlar, yuvalarımızın dayanağı, bereket kaynağımızdır. Kemal Sayar'ın da dediği gibi yaşantıya, tecrübeye, bilgiye ve bilgeliğe hürmet, kadim medeniyetlerin geleneğidir.

Peygamberimiz (sav) şöyle buyurur:

"Bir genç, ihtiyar bir kimseye yaşından dolayı hürmet ederse, Allah da ona yaşlılığında kendisine hürmet edecek birisini hazırlar." Tirmizî, Birr, 75.

  • 10
  • 10
Bereketin geri kalanı nerelerde gizlidir?
Bereketin geri kalanı nerelerde gizlidir?

🔸Bereketin geri kalanı imanımızda, sünnetleri uygulamamızda, salih amellerimizde ve güzel ahlakımızda gizlidir.

↪Yemekten önce ve sonra elleri yıkamak, yemeğin bereketini artırır." (Ebû Davud, Et'ıme, 12)

↪"Sahur yemeği yiyiniz, çünkü sahurda bereket vardır." (Buhari, Savm, 20)

↪"(Sırf malı satabilmek için) yemin etmek, malı tüketir, bereketi yok eder." (Buhari, Büyu' 26)

↪ "Bereket yemeğin sonundadır." (Ahmed b. Hanbel 1/293)

↪ "Allah, faiz malını mahveder, sadakaları ise artırır (bereketlendirir). Allah, hiçbir günahkâr nankörü sevmez." (Bakara, 276)

Özge Özkul
ozge.ozkul@fikriyat.com.tr

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN