Hayvanlardan insanlara bulaşan 5 tehlikeli hastalık
Hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklar zoonoz olarak adlandırılır. Bu hastalıkların insanlara bulaşması çok ciddi tehlike oluşturabilir. Bazıları tedavi edilebilmesine rağmen bazıları ise sadece koruyucu aşı ile önlenebilir. Dünyayı saran koronavirüs de zoonotik yani hayvanlardan insanlara bulaşabilen bir hastalıktır. Peki, hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklar nelerdir? Hangi hayvandan hangi hastalık bulaşır ve bu hastalıkların bulaşma yolları nelerdir?
Giriş Tarihi: 13.04.2020
16:59
Güncelleme Tarihi: 19.06.2020
16:52
KENE ISIRDIĞINDA NELER YAPILMALI?
Kene ısırdığında hemen dikkatlice çıkarmak büyük önem taşır. Bunun için vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gitmek gerekir. Eldiven taktıktan sonra mümkün olduğunca derinden ve kenenin ağzına en yakın noktadan yakalamak, özellikle kafa ve ağız parçaları olmak üzere, kenenin hiç kalıntı bırakmadan çıkarılması için önemlidir. Bunun için temiz ince uçlu bir cımbız kullanılır. Kene, asla çıplak elle tutulmamalı, cımbız veya elle sıkılmamalı veya kıvrılıp bükülmemelidir. Çıkarma işleminden sonra eller ve ısırık alanı sabun ve sıcak suyla yıkanır ve alkolle dezenfekte edilir.
Keneyi çıkarmak için kesinlikle vazelin, tırnak cilası, nane yağı ya da sıcak kibrit gibi maddeler kullanılmamalıdır. Çünkü bu gibi maddeler kenede bulunan enfekte sıvıların cilde salınmasına neden olabilir.
Koronavirüs hayvanlar arasında yaygın olan büyük bir virüs grubudur. Nadir durumlarda, bilim insanlarının zoonotik olarak adlandırdığı durumdur, yani hayvanlardan insanlara bulaşabilirler.
Koronavirüsler, soğuk algınlığından Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS-CoV) ve Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS-CoV) gibi daha ciddi hastalıklara kadar çeşitli hastalıklara neden olan büyük bir virüs ailesidir. İnsan, yarasa, domuz, kedi, köpek, kemirgen ve kanatlılarda bulunabiliyor.
Koronavirüs en çok kimleri tehdit ediyor?
Şimdiye kadar virüsün (yüzde 96 oranında) yarasalardaki virüslere benzediği, bu sebeple yarasalardan yayıldığı düşünülüyordu. Fakat yapılan bir çalışmada, pangolin (pullu karıncayiyen) adlı bir yabani hayvan türündeki virüslerin mevcut koronavirüse yüzde 99 oranında benzediği keşfedildi.
İnsanlarda koronavirüsün neden olduğu hastalık basit soğuk algınlığından ağır akut solunum sendromuna kadar değişkenlik gösterebiliyor.
İspanyol gribi ile koronavirüs arasındaki benzerlikler
KORONAVİRÜS NASIL BULAŞIR?
Solunum yolu virüsleri gibi Kovid-19 da hasta kişinin öksürmesi, hapşırması ya da burnunu temizlemesi sırasında saçılan parçacıkların solunması ile bulaşıyor.
Bu yolla bulaşma, genellikle hasta kişiyle 1 metreden daha yakın mesafeli temas sonucu gelişiyor. Ayrıca, hasta bir kişinin temas ettiği yüzeylere dokunma ve daha sonra dokunan el ile ağız, burun ya da göze temas yoluyla da bulaşma riski bulunuyor.
Koronavirüs hakkında doğru bilinen 10 yanlış
KORONAVİRÜS BELİRTİLERİ NELERDİR?
Belirtiler, hafif ya da şiddetli olabilir. Ateş ve öksürüğün yanı sıra hastalığı şiddetli geçiren kişilerde nefes darlığı, zatürre, böbrek yetmezliği gelişebilir ve hastalık ölümle sonuçlanabilir.
Şu an koronavirüsün tedavisi için kullanılan aşı veya ilaç bulunmuyor. Fakat Türkiye, Kovid-19 için aşı ve tedavi çalışmalarına başladı. Bu çalışmalardan biri de immün plazma yöntemi. Dünyada ilk defa Çin'de uygulanan bu tedavi yönteminden yüzde 80 başarı elde edildi. İmmün plazma özellikle yoğun bakımdaki risk oranı yüksek hastalarda etkili oluyor.
İmmün plazma yöntemi ile ilgili haberimizi okumak için tıklayın.