Hayvanlardan insanlara bulaşan 5 tehlikeli hastalık
Hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklar zoonoz olarak adlandırılır. Bu hastalıkların insanlara bulaşması çok ciddi tehlike oluşturabilir. Bazıları tedavi edilebilmesine rağmen bazıları ise sadece koruyucu aşı ile önlenebilir. Dünyayı saran koronavirüs de zoonotik yani hayvanlardan insanlara bulaşabilen bir hastalıktır. Peki, hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklar nelerdir? Hangi hayvandan hangi hastalık bulaşır ve bu hastalıkların bulaşma yolları nelerdir?
Giriş Tarihi: 13.04.2020
16:59
Güncelleme Tarihi: 19.06.2020
16:52
ZİKA VİRÜSTEN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALI?
Uzun kollu gömlek ve pantolon gibi vücutta açık yer kalmayacak şekilde mümkün olduğunca kapalı kıyafetlerin giyilmesi tercih edilmelidir. Konaklamak ve dinlenmek amacıyla kliması olan kapalı yerlerde veya kapı ve pencerelerinde sineklik olan yerlerde kalınmalıdır. Gece dışarıda kalınacaksa cibinlik altında uyunmalıdır. Gebe ve emziren kadınlar, güvenliği kanıtlanmış sinek kovucular kullanmalıdır. Bu ürünler, mutlaka kullanma talimatı doğrultusunda uygulanmalıdır. Bebek ve çocuklarda kullanmadan önce mutlaka ürünün kullanma talimatı incelenmeli ve önerilen yaş gruplarında kullanılmasına dikkat edilmelidir. Fakat 2 aydan küçük bebekler için sinek kovucular kullanılmamalıdır. Bebek ve çocuklara kollarını ve bacaklarını örten giysiler giydirilmelidir. Bebeklerin ve çocukların korunması amacıyla bebek arabaları ve taşımak amacıyla kullanılan araçlarda sivrisineklerden korunmayı sağlayıcı tedbirler alınmalıdır.
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ
Kırım kongo kanamalı ateşi, kenelerle insanlara bulaşan sonrasında ateş ve kanamayla seyreden ölümcül bir enfeksiyon hastalığıdır. Dünyadaki en tehlikeli kene ile bulaşan virüs olan kırım kongo , sık görülen bir hastalık değildir. Kırım kongo, ilk olarak 12. yüzyılda Tacikistan'da keneler tarafından insanlara tutunmasını takiben vücutta yaygın kanamalar olarak tarif edildi.
1944-45 yıllarında Rusya'nın Kırım bölgesindeki ürün toplamaya yardım eden Sovyet askerleri arasında görüldü. 1956 yılında Zaire'de de ateşli bir hastadan Kongo virüsü tespit edildi. 1969 ise Kongo virüs ve Kırım hemorajik ateşi virüslerinin aynı virüs olduğu belirlendi ve Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi olarak hastalık yeniden adlandırıldı.
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Kırım kongo kanamalı ateşi, keneler tarafından taşınan Bunyaviridae ailesine bağlı Nairovirüs grubuna ait bir virüsle oluşan ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ağır vakalarda kanama gibi bulgular ile seyrederek ölümlere neden olabilen karakterli bir enfeksiyon hastalığıdır. Sarılık ve şiddetli vakalarda bilinç bulanıklığı da bu belirtilere eşlik edebilir.
Hastalığın tedavisinde destek tedavisi uygulanır. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi için spesifik bir ilaç veya aşı bulunmaz.
KENE ISIRDIĞINDA NELER YAPILMALI?
Kene ısırdığında hemen dikkatlice çıkarmak büyük önem taşır. Bunun için vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gitmek gerekir. Eldiven taktıktan sonra mümkün olduğunca derinden ve kenenin ağzına en yakın noktadan yakalamak, özellikle kafa ve ağız parçaları olmak üzere, kenenin hiç kalıntı bırakmadan çıkarılması için önemlidir. Bunun için temiz ince uçlu bir cımbız kullanılır. Kene, asla çıplak elle tutulmamalı, cımbız veya elle sıkılmamalı veya kıvrılıp bükülmemelidir. Çıkarma işleminden sonra eller ve ısırık alanı sabun ve sıcak suyla yıkanır ve alkolle dezenfekte edilir.
Keneyi çıkarmak için kesinlikle vazelin, tırnak cilası, nane yağı ya da sıcak kibrit gibi maddeler kullanılmamalıdır. Çünkü bu gibi maddeler kenede bulunan enfekte sıvıların cilde salınmasına neden olabilir.