Her şeyi değiştiren 5 deney🔬
Dünya bilim tarihini değiştiren, kilometre taşı olarak kabul edebileceğimiz birden fazla deney vardır. Bunların bir kısmı çok dikkatle, bir kısmı da sonu pek düşünülmeden "ya tutarsa" mantığıyla yapılmış deneylerdir. Örneğin, İslam dünyasının "Optiğin Babası" olarak anılan alimi İbn-i Heysem, Newton'dan 600 yıl önce ışığın hareket ettiğini nasıl keşfetmişti? Bilim dünyasına damga vuran beş deneyi derledik.
Giriş Tarihi: 04.12.2019
09:21
Güncelleme Tarihi: 04.12.2019
09:46
7 Kasım 1867 tarihinde Polonya'da doğan Marie Curie , kardeşleriyle birlikte annesinin müdürlük yaptığı yurtta kalıyordu.
Ülkesindeki mevcut eğitim sistemi yüzünden kadınların üniversiteye gitmesi mümkün değildi ve teknik eğitim almaları için yurt dışına gitmeleri gerekiyordu. Bu sebeple Marie ve kız kardeşi Bronya , para biriktirmek için çalışmaya başladılar.
1891 senesinin Kasım'ında başladığı eğitiminde bir buçuk sene sonunda sınıfının birincisi olarak fizik bilimleri lisans diploması; 1894 senesinde ise, matematik alanında ikinci diplomasını aldı. 1896'da , öğretmenlik diplomasına kavuştu.
115 YIL ÖNCE RADYUMU KEŞFETTİ
DENEYİN SONUCU: RADYOAKTİVİTE TANIMLANDI
Polonyum elementinin çıkarılmasının ardından kalan posa daha güçlüydü. Bu noktadan sonra, süzme ve arındırma işlemine devam ettiler ve 1998'de radyum elementini buldular.
Eylül 1898'de Fransız kimyacı Eugène-Anatole Demarçay'ın spektroskopi yöntemi ile tanımlanmasına yardım ettiği, doğal radyoaktif element radyumu keşfettiklerini duyurdular. 1903 yılında, Paris Üniversitesine sunduğu tezde bu keşfini açıkladı
NOBEL ÖDÜLÜNÜ ALAN İLK KADIN
1903'te doktorasını vererek Fransa'da gelişmiş bilim alanında doktora unvanı alan ilk kadın oldu.
Aynı yıl, radyoaktivite konusundaki araştırmalarından dolayı, kocası ve Becquerel ile paylaştığı Nobel Fizik Ödülü'nü alarak, tarihte Nobel Ödülü alan ilk kadın oldu.
IVAN PETROVIÇ PAVLOV KİMDİR?
1849 yılında doğan İvan Petroviç Pavlov, fizyoloji ve psikoloji alanındaki çalışmaları ile psikofizyoloji alanını derinden etkiledi. Pavlov, yaşamını bilime ve öncüsü olduğu psikofizyoloji ve deneysel psikoloji alanlarına adadı. Çalışmalarına neredeyse hayatının son anına dek ara vermeden devam etti. Pavlov, Leningrad Fizyoloji Enstitüsü'nde çalışmalarını sürdürdü ve daha sonra "koşullanmış refleks" adını vereceği alışkanlığa bağlı davranışlar üzerinde çalışmalar yaptı.
DENEYLERE ADANAN BİR ÖMÜR
DENEYİN SONUCU: ŞARTLI REFLEKSİN BULUNMASI
Pavlov, günlük işlerle ilgilenmezdi, bilimle alakasız olan güncel olayları takip etmezdi. Hatta 1917 de Bolşevik devrimi olduğu gün, laboratuvara 10 dakika geç gelen asistanlarına hangi sebeple geç kaldıklarını sorar. Onlar da ''Bugün devrim oldu, dışarısı çok karışık. Duymadınız mı yoksa'' derler. Pavlov ise ''dışarıda olan şeyler bizi ilgilendirmez, işimize bakalım '' cevabını verir.