Arama

İlaçlarla beraber alınmaması gereken besinler

Rahatsızlık durumunda vücudun kendi bağışıklığını artırmak için ilaca ihtiyaç duyarız. Bu süreç içerisinde dikkat edilmesi gerek şey ise ilaçların besinlerle olan etkileşimi. İlaç kullanımı sırasında tüketilen besinlerin ilaçların etkisini azaltıcı veya arttırıcı etkileri olabiliyor. İlaçların faydasını beklerken ciddi derecede yan etkiler yaşanabiliyor. Unutulmaması gereken bir unsur da ilaç kullanımı kesildikten sonra etkisinin birkaç hafta bile sürebiliyor olmasıdır. Sizler için, ilaçlarla beraber alınmaması gereken besinleri derledik.

  • 10
  • 15
BRONŞ İLAÇLARI
BRONŞ İLAÇLARI

Nefes alma ile ilgili hastalıkların tedavisinde kullanılan bronş ve bronşçukların genişlemesini sağlayan bazı ilaçları kullanırken dikkat edilmeli. Zira bu ilaçlardan bazıları siyah çay, yeşil çay, kahve, kola, çikolata, alkol ile bir arada tüketildiğinde; kalp atış hızında artış, sinirlilik, baş ağrısı, bulantı ve kusma gibi problemlere neden olabiliyor.

  • 11
  • 15
İDRAR SÖKTÜRÜCÜ İLAÇLAR
İDRAR SÖKTÜRÜCÜ İLAÇLAR

Hipertansiyonu tedavi etmede kullanılan bazı idrar söktürücü ilaçlar vücuttan su ve sodyumu uzaklaştırırken potasyum seviyesini yükseltiyor. Bu da kalp ritim bozukluğu gibi problemlere neden olabiliyor. Her hipertansiyon ilacı buna sebep olmamakla birlikte hekiminizden ilacınızın içeriğini ve diyetinizde potasyumu kısıtlayıp kısıtlamamanız gerektiğini öğrenebilirsiniz. Eğer hekiminizi potasyum kısıtlaması öneriyorsa iyi birer potasyum kaynağı olan muz, patates, portakal, soya, kayısı ve taze yeşil yapraklı sebzeleri diyetinizde azaltmanızda fayda var.

  • 12
  • 15
KAN SULANDIRICI İLAÇLAR VE YEŞİLLER
KAN SULANDIRICI İLAÇLAR VE YEŞİLLER

Kan sulandırıcı ilaçların bazıları lahana, ıspanak, pazı, maydanoz, semizotu, marul, karaciğer, yeşil çay, brokoli, şalgam, kızılcık suyu gibi K vitamininden zengin besinlerle birlikte tüketildiğinde ilacın etkisi azalıyor. K vitamininden zengin bir diyet bu ilaçlara karşı direnç gelişimine veya bu ilaçların pıhtılşamayı önleyici etkilerinin azalmasına sebep olabiliyor.

  • 13
  • 15

Aynı zamanda diyette K vitaminini çok düşük almak da kan sulandırma etkisini artırabiliyor. Yine bu tip ilaçlar kullananların sarımsak tüketimine de dikkat etmesi şart. Bu nedenle olması gereken her gün aynı ve uygun miktarda K vitamini almak. Kan sulandırıcı kullanıyorsanız K vitamini kısıtlaması konusunda hekiminize danışın ve diyetinizin K vitamini içeriğinin değerlendirilmesi için bir beslenme uzmanına başvurun.

  • 14
  • 15
BAKTERİYEL ENFEKSİYON İLAÇLARI
BAKTERİYEL ENFEKSİYON İLAÇLARI

Amino asit tiramin içeren tütsülenmiş veya salam, sosis ve sucuk gibi işlem görmüş etler tükettikten sonra bakteriyel enfeksiyon ilaçları almak tansiyonda ani sıçramalara yol açabilir. Muz, avokado, çikolata ve alkol de amino asit içerir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN