İnsan eliyle yapılan büyük tahribat: Çevre kirliliği
Dünyanın kanseri çevre kirliliği gittikçe daha görünür ve ciddi bir probleme dönüşüyor. Sanayi devrimi ile başlayan çevre kirliliği gün geçtikçe hızla artıyor ve dünyaya onarılmaz şekillerde zarar veriyor. 1972 yılında İsveç'in Stokholm kentinde yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı'nda alınan bir kararla, 5 Haziran günü Dünya Çevre Günü olarak kabul edilmiştir. Son yıllarda çevre kirliliğinin artması, yaşanan büyük doğal afetler ve küresel ısınma hakkındaki tartışmalar çevre bilincinin oluşup korunması için önemli çalışmalar yapılmasını sağlamıştır. Peki çok üzerinde durduğumuz çevre kirliliğinin gerçekte ne olduğunu, sebeplerini, sonuçlarını biliyor muyuz? İşte çevre kirliliği hakkında bilmemiz gereken detaylar…
Giriş Tarihi: 05.06.2020
14:58
Güncelleme Tarihi: 05.06.2021
11:10
ÇEVRE KİRLİLİĞİ ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Çevre kirliliği olarak genel başlıkta topladığımız durumun pek çok çeşidi vardır:
Toprak kirliliği: Toprağın kimyasal maddelerle veya atıklarla kirlenmesidir. Toprak kirlenmesi, hava ve suları kirleten maddeler tarafından meydana getirilebilir.
Hava kirliliği: Atmosferde toz, duman ve saf olmayan su buharı şeklinde bulunabilecek kirleticilerin, insanlar ve diğer canlılar ile eşyaya zarar verebilecek miktarlara yükselmesi, "hava kirliliği" olarak nitelenmektedir.
Su kirliliği: Su kirliliği, istenmeyen zararlı maddelerin, suyun niteliğini ölçülebilecek oranda bozmalarını sağlayacak miktar ve yoğunlukta suya karışma olayıdır.
Ambalaj atıkları: Çevrede oluşturduğu görüntü kirliliği yanında, rüzgâr ve akarsularla sürüklenen ve çevrede bozulmayan ambalaj atıkları deniz hayvanları için ciddi bir tehdittir.
Ses kirliliği: Yoğun şehir yaşamında özellikle insanların istirahat vakitlerinde yayılan motorlu araç, makina sesleri, inşaat, eğlence, bazı dini-sosyal aktiviteler, maçlar diğer kişilerin yaşamlarını olumsuz yönde etkileyebilecek gürültü kaynaklarıdırlar.
Radyoaktif kirlenme: Nükleer enerji santralleri, nükleer silah üreten fabrikalar, radyoaktif madde artıkları radyoaktif kirlenme yaratan başlıca kaynaklardır. Radyoaktif maddeler yaymış oldukları elektronla hava, su, toprak ve bitkilere zarar verir.
Işık kirliliği : Işık kirliğinin sebepleri lazerler ve gereksiz aydınlatmalardır. Işık kirliliği gece havada aşırı aydınlık oluşmasıdır. Aşırı aydınlık canlılara zarar vermektedir. Örneğin, deniz kaplumbağaları yumurtadan çıktıklarında denizin üzerindeki ay yansımasını ararlar ama aşırı aydınlatmalardan dolayı bir kısmı ayın yansımasını ayırt edemez sonuç olarak açlıktan veya avlanmaktan dolayı ölürler. Kuşlar uçarken aya göre yön bulurlar. Ama aşırı aydınlatmalardan dolayı hangisinin ay olduğunu bilemezler ve göç edemeyip ölürler.
ÇEVRE KİRLİLİĞİNİN 'EN' LERİ
DÜNYANIN EN KİRLİ ŞEHRİ: LİNFEN
Dünya'nın en kirli şehri olarak Çin'de bulunan Linfen seçilebilir. Bu şehirde yüzlerde fabrika, rafineri ve kömür madeni bulunmaktadır. Bunlardan çıkan zehirli atıklar; arsenik ve kurşun gibi havaya ve suya karışır. Bu yüzden bölgedeki çocuklar kurşun zehirlenmesi yaşar, yerel halk ise her geçen gün artan bronşit ve akciğer kanseriyle savaşmakta.
DÜNYANIN EN KİRLİ NEHRİ: CİTERİM NEHRİ
Dünyanın en kirlik nehri olan Citerum Nehri, Endonezya'da bulunur. Bu nehir milyonlarca insan için su kaynağıdır. Hem içme suyu hem sulama suyu olarak kullanılır. Atılan evsel atıklar ve endüstriyel atıklar yüzünden nehir tamam tıkanmış durumda ve akışı durmuştur.
DÜNYA'NIN EN KİRLİ ADASI, ISSIZ HENDERSON ADASI
Güney Pasifik'teki Henderson Adası % 99.8 oranındaki bir kirlilikle dünyanın en kirli adasıdır. Üstelik bu adada yaşayan kimse yoktur.
ÇEVRE KİRLİLİĞİ İLE İLGİLİ ŞAŞIRTICI GERÇEKLER
*Dünya genelinde kirlilikten dolayı 1 milyondan fazla insan temiz suya ulaşamıyor *Evsel atıklardan, endüstriyel atıklardan dolayı kirlenmiş suyu içen 5000 tane insan ölüyor. *Çevre kirliliği her yıl 1 milyon deniz kuşunun ve 100 milyon memelinin ölümüne sebep olur. *Amerika'daki göllerin neredeyse yarısındaki ekosistem aşırı kirlilik nedeniyle yok olmuştur. *Birleşik Devletler dünya atıklarının neredeyse 3'te 1'ini üretir. Dünya'nın doğal kaynaklarının ise % 25'ini kullanır.