Arama

İslam'ın temizliğe verdiği önem

Temizlik, sağlıklı bir hayatın ve mümini kötülükten alıkoyan namaz gibi kıymetli bir ibadetin ön şartıdır. Yeryüzündeki bütün canlılar, fıtratları gereği temiz olmaya çalışır. Ancak temizlik hususunda insanoğlunun bütün canlılar içinde ayrı bir yeri ve sorumluluğu vardır. Peki, İslam temizlik konusunda bize ne öğütler? İşte hadis ve ayetler ışığında temizliğin önemi…

  • 12
  • 14
Temizlik aynı zamanda insanın manevi kirlerden kurtulmasıdır
Temizlik aynı zamanda insanın manevi kirlerden kurtulmasıdır

Temizlik aynı zamanda insanın manevi kirlerden kurtulması anlamı taşır. Bu yönüyle temizlik, müminin İslâm'la aydınlanan kalbini karanlıktan, kirden, pastan uzak tutmasıdır. Gönlünü kibir, riya, haset, yalan, cimrilik gibi hastalıklardan arındırması; tevazu, dürüstlük, cömertlik, merhamet, edep gibi güzel hasletlerle donatmasıdır. Ruhunun aynası, kalbinin tercümanı olan dilini kaba ve yüz kızartıcı sözlerden, terbiye dışı konuşmalardan, yalan ve iftiralardan beri kılmasıdır. Göz, kulak, el, ayak gibi azalarını kötülüklerden ve haramlardan korumasıdır. Her işinde helal olana yönelmesidir. Hata ve yanlışlarından tövbe ederek günah yükünden kurtulmasıdır.

"Şüphesiz Allah, tövbe edenleri sever, temizlenenleri de sever." Bakara, 2/222.

  • 13
  • 14
İslâm'ın beş esasından biri
İslâm’ın beş esasından biri

İslâm'ın beş esasından biri olan zekât da bir çeşit manevi temizliktir. Zekât, Kur'an-ı Kerim'in ifadesi ile servetin içinde yoksulun hakkıdır ve aynı zamanda servet için bir kir ve lekedir. Diğer taraftan servet sahibinin gönlü de cimrilik gibi hasis huyla kirlidir. Maldaki bu lekeyi, gönüldeki bu kiri yalnız zekât temizleyebilir. Nitekim Kur'an-ı Kerim'de:

"(Sevgili Peygamberim) Servet sahiplerinin mallarından zekât al. Zekât onların mallarını temizler ve vicdanlarını arıtır."(Tövbe, 9/103) buyurulmuş ve zekâtın bu özelliği ifade edilmiştir.

  • 14
  • 14
Peygamberimizin diş sağlığına verdiği önem
Peygamberimizin diş sağlığına verdiği önem

Peygamberimiz diş temizliğine de çok önem verirdi. Hz. Aişe'ye, Peygamberimiz evine girdiği vakit ilk işe nereden başlardı? diye sorulmuş, misvaktan (misvak ile dişlerini temizlemekten) cevabını vermiştir. Misvak kullanmaktan maksat, hadisi şerifte de ifade buyurulduğu üzere, dişleri temizlemektir. Misvak, diş fırçası, bunlar olmadığı zaman parmaklarla da bu temizlik yapılabilir.

"Allah, noksanlıklardan münezzehtir, dürüst ve doğru olan kulunu sever. Temizdir, temizliği sever, kerem sahibidir, iyiliği sever. Cömerttir, cömertliği sever. Çevrenizi temiz tutun, Yahudilere benzemeyin." et-Tac, III, 162.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN