Arama

İslam'ın temizliğe verdiği önem

Temizlik, sağlıklı bir hayatın ve mümini kötülükten alıkoyan namaz gibi kıymetli bir ibadetin ön şartıdır. Yeryüzündeki bütün canlılar, fıtratları gereği temiz olmaya çalışır. Ancak temizlik hususunda insanoğlunun bütün canlılar içinde ayrı bir yeri ve sorumluluğu vardır. Peki, İslam temizlik konusunda bize ne öğütler? İşte hadis ve ayetler ışığında temizliğin önemi…

  • 8
  • 14
Peygamberimizin temizliğe verdiği önem
Peygamberimizin temizliğe verdiği önem

Peygamberimiz Mekke'den Medine'ye hicret ettiklerinde ilk iş olarak Kuba mescidini inşa etmişlerdi. Bu mescidin inşasında Peygamberimize yardımcı olanları ve bu mescidin seçkin cemaatini temizliğe gösterdikleri özen sebebiyle Kur'an-ı Kerim övmekte ve şöyle buyurulmaktadır:

"(Ey Muhammed!) İlk günden takvâ üzerine kurulan mescid içinde namaz kılman elbette daha doğrudur. Onda temizlenmeyi seven adamlar vardır. Allah da çok temizlenenleri sever." Tevbe, 9/108.

İslam tarihinin ilk mescidi; Kuba

  • 9
  • 14
Temizlik bir yönüyle de maddi kirlerden arınmadır
Temizlik bir yönüyle de maddi kirlerden arınmadır

Temizlik bir yönüyle maddi kirlerden arınmadır. Vücudumuzun sıhhati, iç âlemimizin huzuru temizlikte saklıdır. İnsan olmanın onuruna yakışan vücut temizliği, ağız ve diş bakımı maddi temizliğin başında yer alır. Sevgili Peygamberimiz de ümmetine zor gelmeyeceğini bilse her namaz vaktinde misvakla ağız temizliğini emredecek kadar bu konuyu önemsemiştir.

  • 10
  • 14

"Ey bürünüp sarınan, kalk ve insanları uyar. Sadece Rabbini yücelt, elbiseni temizle, pislikten sakın." Müddessir, 74/1-5.

  • 11
  • 14
Beden ve elbise temizliği
Beden ve elbise temizliği

Peygamberimiz Hira mağarasında geçirdiği inziva döneminden sonra vahiy alarak risâletle görevlendirildiği zaman "Elbiseni tertemiz tut. Her türlü pislikten uzak dur." emrini almıştır. Önemli olan elbiselerin eski olması değil kirli olmamasıdır.

Camilere kirli elbise ve çoraplarla gelmek, nahoş kokularla kardeşlerimize rahatsızlık vermek doğru bir davranış değildir. Mümin, hangi ortamda bulunursa bulunsun temizliğin, zarafetin ve ferahlığın timsali olmalıdır. Beden ve elbise temizliğinin yanı sıra çevre temizliğine dikkat etmek, müminlere namazgâh kılınan yeryüzünün tamamını temiz tutmak dini ve insani bir görevdir.

  • 12
  • 14
Temizlik aynı zamanda insanın manevi kirlerden kurtulmasıdır
Temizlik aynı zamanda insanın manevi kirlerden kurtulmasıdır

Temizlik aynı zamanda insanın manevi kirlerden kurtulması anlamı taşır. Bu yönüyle temizlik, müminin İslâm'la aydınlanan kalbini karanlıktan, kirden, pastan uzak tutmasıdır. Gönlünü kibir, riya, haset, yalan, cimrilik gibi hastalıklardan arındırması; tevazu, dürüstlük, cömertlik, merhamet, edep gibi güzel hasletlerle donatmasıdır. Ruhunun aynası, kalbinin tercümanı olan dilini kaba ve yüz kızartıcı sözlerden, terbiye dışı konuşmalardan, yalan ve iftiralardan beri kılmasıdır. Göz, kulak, el, ayak gibi azalarını kötülüklerden ve haramlardan korumasıdır. Her işinde helal olana yönelmesidir. Hata ve yanlışlarından tövbe ederek günah yükünden kurtulmasıdır.

"Şüphesiz Allah, tövbe edenleri sever, temizlenenleri de sever." Bakara, 2/222.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN