İstanbul'un 5 tarihi hamamı
İnsanlık tarihinin en eski dönemlerinden itibaren çeşitli medeniyetlerde hamam binaları meydana getirildi. Vücut temizliği üzerinde özellikle duran İslam'ın tesiriyle Müslümanlar hamama büyük önem verdi ve şehirlerin, yerleşim yerlerinin vazgeçilmez bir unsuru oldu. Yüzlerce yıldır sultanlardan ünlülere dek sayısız kişinin rağbet ettiği tarihi hamamlar, bugün halen varlığını sürdürüyor. Sizler için İstanbul'da yer alan 5 tarihi hamamı listeledik.
Giriş Tarihi: 13.07.2019
10:45
Güncelleme Tarihi: 13.07.2019
12:00
1910 yılına kadar aktif olarak kullanılan hamam, uzun yıllar kapalı kalmıştır. Sultan Ahmet cezaevinin dolu olduğu zamanlarda mahkumların da tutulduğu hamam, dönem dönem kağıt ve benzin deposu olarak da kullanılmıştır. İstanbul'un abidevi eserlerinden olan Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı 1957–1958 yıllarında onarılmış ve 2008 yılına kadar kamuya ait halı satış mağazası olarak kullanılmıştır. Klasik devir Osmanlı hamamları üslubundaki yapı, çifte hamam şeklinde ve 75 m uzunluğundadır.
Adres : Cankurtaran Mahallesi, Ayasofya Meydanı No:2, 34122 Fatih/İstanbul
Süleymaniye Hamamı Osmanlı hamam mimarisinin en göz dolduran yapılarından biridir. Adından da anlaşılacağı gibi Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılmıştır. 1557 yılında, Mimar Sinan'ın kalfalık eserim dediği Süleymaniye Cami'nin yapılışı sırasında inşa edilmiş olup, İstanbul'un tarihi semtlerinden biri olan Süleymaniye'dedir.
Hamam üç bölümden meydana gelmektedir. Bunlar soğukluk (camekanlık) ılıklık ve sıcaklık bölümleridir. Hamamda Kanuni'ye ait özel bir loca vardır. Süleymaniye Hamamı geçmişten günümüze hala odunla ısıtılmaktadır.
Adres : Süleymaniye, Fetva Ykş. No:41, 34116 Fatih/İstanbul
Hamam, Sultan II. Selim'in kadını ve Sultan III. Murad'ın annesi Nûrbânû Sultan tarafından Üsküdar'da Toptaşı'ndaki, Vâlide-i Atik Külliyesi'ne gelir getirmesi için yaptırılmış ve vakfedilmiştir. Hamam Tuhfet'ül-mi'mârin'e göre Mimar Sinan yapısıdır. Kitabesinden anlaşıldığına göre hamamın yapılış tarihi 992/1584′tür.
Çemberlitaş Hamamı, Çemberlitaş'ta Divanyolu üzerinde, I. Constantinus'un (M.S. 324-337) diktirdiği anıtın Vezir Hanı tarafında yer alır. Hamam'ın karşısında Köprülü Mehmed Paşa Camii, medresesi ve türbesi, yanında Vezir Hanı, eski Dar'ül-fünun binası, civarında ise Sultan II. Mahmud Türbesi ve haziresi, Köprülü Kütüphanesi, Atik Ali Paşa Camii, medresesi ve Ali Baba Türbesi mevcuttur.
Adres : Vezirhan Cad. No: 8, 34440 Çemberlitaş / İstanbul