Arama

İstifçi değiliz: Peki ya eşya bağımlısı?

Son yıllarda özellikle de televizyon ve belgesel yayınlarında sık rastladığımız rahatsızlıklardan biri istifçilik. Biriktirme hastalığından mustarip olan bu kişilerin değerli olsun ya da olmasın istifledikleri nesneleri hayretle izliyor ve sahip olduğumuz objelerle bu hastalığı kıyaslayıp "öyle olmadığımıza" dair bir çıkarımda bulunuyoruz. Peki ya, eşya bağımlısı olabileceğinizi hiç düşündünüz mü? Satın alma davranışlarımız, bizi iyi hissettirdiğine inandığımız objeler, nesnelere olan bağımlılıklarımız neye işaret ediyor? Bir yaşam tarzı olan ve "sade yaşama" felsefesini öğütleyen minimalizm için yeni ürünler satın almak zorunda mıyız?

  • 8
  • 10
ONLİNE ALIŞVERİŞ BAĞIMLILIĞI
ONLİNE ALIŞVERİŞ BAĞIMLILIĞI

Yaşamımızı her anlamda kolaylaştıran internet teknolojilerinin hayatımıza bir katkısı da online alışveriş imkânı.

💠

🔸 Online alışveriş, internete bağlanan bir cihaz üzerinden bulunduğumuz yerden sipariş verebilmeyi, arama kolaylığı, iyi fiyat, çeşitlilik ve zaman tasarrufu sunmayı, indirim ve promosyonların yanında fiziksel olarak bir efor sarf etmememizi olanaklı kılar.

🔸 Alışverişin bu kadar kolay olması, para harcamanın soyut bir şekilde dijital sistem üzerinden gerçekleşmesi, kontrol edilemeyen satın alma davranışlarına yani online alışveriş bağımlılığına yol açabilir.

📌

Bu durum, literatürde Çevrimiçi Alışveriş Bağımlılığı ve Kompulsif Satın Alma bozuklukları ile ifade edilir:

🔹 Kompulsif Satın Alma: Sıkıntı ya da değer düşüklüğüne sebep olan aşırı alışveriş ve satın alma davranışı olarak tanımlanır. Bir bağımlılık türü olan bu durumda bireyin davranışı, ödüle karşı duyarlılıkla ilişkilidir.

🔹 Çevrimiçi Alışveriş Bağımlılığı: Online alışveriş, kompulsif satın alma davranışını geliştirebilecek bir potansiyel taşır. Eğlence amaçlı alışveriş olarak tanımlanan hedonik alışveriş ve ihtiyaca yönelik yapılan faydacı alışveriş olarak iki etmenden söz edilir. Hedonik tüketiciler, interneti eğlence, heyecan, uyarılma, neşe, şenlik, kaçma, fantezi, macera aramak için kullanırlar ve bağımlılığın oluşması bu kişilerde daha olasıdır.

🔍 İktisadın temellerini Adam Smith'ten önce İbn Haldun attı

  • 9
  • 10
İNTERNET REKLAMLARI TÜKETİMİ TETİKLİYOR
İNTERNET REKLAMLARI TÜKETİMİ TETİKLİYOR

İnternet siteleri ya da sosyal medya platformlarının büyük çoğunluğunda reklamlarla karşılaşmak artık hayatımızın bir parçası.

💠

🔸 Bu reklamların kişisel verilerimiz aracılığıyla bizlere sunulması, tüketici özelliklerini yakından tanıyarak reklamları hedef kitleye ulaştırması ve daha önce ziyaret edilen bir ürünün benzerlerini önümüze çıkarması, artık herkesçe kabul edilen bir gerçek.

🔸 Arama motorları ve sosyal medya uygulamaları geliştirdikleri algoritmalar ile bireyleri yakından tanıyor, özelliklerine uygun reklamları karşılarına çıkarıyorlar. Google'ın öncü olduğu bu özellik, Facebook reklamcılığının da temelini oluşturuyor.

🔸 Daha önce ziyaret edilen alışveriş siteleri, arama yapılan anahtar kelimeler, yapay zekâ aracılığıyla reklamlarla eşleştiriliyor. Üstelik telefon, tablet, bilgisayar gibi kullanılan bütün cihazlardaki etkileşimler ve veriler işleniyor.

🔸 Akıllı cihazlarda son yıllarda sık kullanılan sesli arama, söylenilenlerin dikte edilmesi gibi özellikler sayesinde mikrofon erişiminin aktif olması ile kullanıcıların diyaloglarının dinlenmesi ve bu verilerin reklam olarak sunulması da karşılaşılan bir durum. Bireyin ilgi alanında olan ürünün ve muadillerinin sunulması, internet alışverişlerini tetikleyen bir başka unsur olarak karşımıza çıkıyor.

📌

İNTERNETTEN EN ÇOK NE SATIN ALDIK?

🔸 TÜİK'in 2020 yılına ilişkin Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması raporuna göre, ülkemizdeki 16-74 yaş grubundaki bireylerin internet kullanım oranı yüzde 79'a ulaştı.

🔸 İnternet üzerinden ürün siparişi veren ya da satın alan bireylerin yüzde 60,9'u giyim, ayakkabı ve aksesuar satın aldı.

🔸 Sıralamayı yüzde 26,1 ile basılı kitap, dergi ve gazeteler takip eti.

🔸 Online alışverişte en çok sipariş edilen diğer kategoriler ise yüzde 22,5 ile gıda, yüzde 21,1 ile kozmetik, güzellik ve sağlık ürünleri, yüzde 17,6 ile temizlik ürünleri, kişisel bakım malzemeleri ve yüzde 17 ile mobilya, ev aksesuarları, bahçe malzemeleri oldu.

  • 10
  • 10
‘MİNİMAL’ BİR YAŞAM TARZI İÇİN EŞYA SATIN ALMAK
‘MİNİMAL’ BİR YAŞAM TARZI İÇİN EŞYA SATIN ALMAK

Son yıllarda adını sık duyduğumuz minimalizm, kökleri 1960'lı yıllara uzanan, sadeliği ön plana çıkaran bir akımdır.

💠

🔸 Minimalizm, yaşamın tüm alanlarını kapsayan, giyim kuşamdan dekorasyona, mimariden düşünce biçimlerine kadar, hayatın sadeleşmesini sağlayan bir felsefeyi içinde barındırır.

🔸 Bu yaşam tarzında birey, hayatındaki maddi ve manevi unsurları, ihtiyaçlarına göre sınırlandırarak en aza indirger ve odaklanma kapasitesini, hareket alanını ve yaşam konforunu arttırmayı hedefler.

📌

POPÜLER KÜLTÜR ÜRÜNÜ OLARAK MİNİMALİZM

🔸 "Az ama öz" olarak tanımlanan minimalizm, yaygınlığı her geçen gün artan bir akım olarak karşımıza çıkıyor. Kökenleri Uzak Doğu felsefesine uzanan bu anlayış, bir popüler kültür nesnesi haline getiriliyor ve bu durum, felsefenin kendisi ile uygulanması arasında farkları da bir paradoks olarak önümüze koyuyor.

🔸 Zira "minimal" bir yaşam tarzını benimsemek pek çok kişinin savunduğu gibi "ucuz" ya da "kalitesiz" yaşamak anlamına gelmiyor. Hal böyle olunca da minimalist yaşamın gereklerini yerine getirmek, yine onu bir "tüketim unsuru" olarak görmekle sağlanıyor.

📌

Minimalist giyim kuşam, minimalist ev dekorasyonu, minimalist mücevher tasarımları gibi pek çok söylem de hayatımıza böylece girmiş oluyor. Öyle ki bu yeni ürünleri satın almadan minimal bir yaşam tarzı sürmek, imkânsız bir hale getiriliyor.

🔍 Sade yaşamaya dair 25 hadis

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN