Kalbi koruyan mucizevi 10 besin
Ülkemizde ve dünyanın pek çok ülkesinde ölümle sonuçlanan hastalıkların ilk sırasında yer alan kalp hastalıkları, kişinin beslenme alışkanlıklarıyla yakından ilgilidir. Yaşam koşulları, beslenme alışkanlıklarını değiştirerek kalp ve damar sağlığı açısından zararlı rafine şeker, trans yağ ve doymuş yağ içeren gıdaların daha çok tüketilmesine neden oluyor. Sizler için kalp dostu 10 besini derledik.
Giriş Tarihi: 22.12.2018
15:50
Güncelleme Tarihi: 23.12.2018
10:41
Her derde deva
Bilimsel olarak kanıtlanan Omega-3, içerdiği yağ asitleri ile metabolizmayı düzenler. Aslında bir yağ asidi olan Omega-3, vücudun yağ yakmasını kontrol edip, leptin hormonunu etkiler. Ayrıca Omega-3 vücudumuz tarafından üretilmediği için dışarıdan takviye edilmesi gerekir. Balıkta ve semizotunda bolca bulunan Omega-3'ü bu şekilde vücudunuza alabilirsiniz.
Ispanak potasyum ve posadan zengin bir sebzedir. Potasyum kan basıncının kontrol altına alınmasında ve kolesterolün düşürülmesinde fayda sağlar. Ayrıca kalp kasının düzenli çalışmasında da etkili olur. Posa kan kolesterol düzeyinin düşürülmesine yardım eder.
Domatese rengini veren ve birçok faydası bulunan likopen, güçlü bir antioksidan olarak biliniyor. Domates likopen sayesinde kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor ve kolesterolün düzenlenmesine yardım ediyor. Domatesi ister çiğ, isterseniz pişmiş tüketin, kalp hastalıklarına karşı olumlu etkiler gösteriyor.
Domates lif zengini bir besindir. Lif bakımından zengin beslenme sağlayan domates çorbası, kan şekerine destek olur, kan basıncını azaltır, kalp sağlığını karşı korur. Kilo yönetimini kolaylaştırır ve kansızlıkla mücadelede yardımcıdır.
Beslenme programı nasıl planlanmalı?
• Günlük alınan kalori miktarı azaltılmalıdır. • Balık tüketimi artırılmalıdır. Kırmızı et tüketimi haftada bir olarak sınırlandırılmalıdır. • Yağ içeriği yüksek gıdalar tüketilmemelidir. • Tuz tüketimi azaltılmalıdır. • Günlük öğün sayısı artırılmalıdır.
Dünyada en fazla sayıda ölüme neden olan hastalıkların başında kalp ve damar hastalıkları gelmektedir. Ülkemizde meydana gelen ölümlerin %40'ı kadarının nedeni kalp ve damar hastalıklarıdır. Bu nedenle kalp ve damar hastalıklarından korunma çok önemlidir. Hastalıklardan korunma programları yapabilmek için hastalığın oluş mekanizmasının ve hastalığın oluşunda rolü olan etmenlerin iyi bilinmesi gerekir.
Kalp hastalıklarının meydana gelmesinde çok sayıda faktörün etkisi olmakla birlikte bunlar içinde üç tanesinin önemi daha büyüktür. Bunlar; yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve sigara içilmesidir. Görüldüğü gibi sigara içilmesi kalp hastalıklarının oluşmasındaki başlıca etmenlerden birisidir. Sigara içenlerde kalp hastalığı riski, sigara içmeyenlerle kıyaslandığında 5 kat daha fazla bulunmaktadır. Sigara içen kişilerin tansiyon ve kan kolesterol düzeyleri de yüksekse bu hastalıkların meydana gelme riski daha fazladır.