Kemal Tahir'in son gecesi
Bir yemek tarifinden, bir alaturka makamdan Türkiye'nin yakın tarihi, bugünü ve geleceği okunur mu? Dün Dündür/Mehmet Barlas kitabı, dünü anlatırken, bugünün ve geleceğin de panoramasını çiziyor. Türkiye ve dünya siyasetini avucunun içi gibi bilen usta gazeteci Barlas'ın hayatını ve anılarını anlattığı kitabın en ilgi çekici yeri ise Kemal Tahir'in ölümünden önceki son gecesinde yaşananlar…
Giriş Tarihi: 08.02.2019
12:08
Kemal Tahir'le Ajda Pekkan'ı izlemeye gittik
Babamın dostlarından Kemal Tahir'le 13-14 yaşlarımdayken tanıştım. Her dakika beraberlerdi babamla, bir ekiptiler. Sabahattin Selek, Kemal Tahir, Tahir Alangu... Hatta şöyle diyordu bana Kemal Tahir: "Herkesin babası ona para mirası bırakır, senin baban bizi miras bıraktı sana." Tahir'in kişiliğinde beni en çok etkileyen özellik, hayata küsmemiş olmasıydı. Ben on iki sene haksız yere hapis yatsam herkesten nefret ederdim. Üstelik sanatım yüzünden. Nâzım Hikmet gibi, o da hayata küsmemişti, insanları seviyordu. Her şey konuşulurdu bizim evde Kemal Tahir'le. Siyasetten sanata aklınıza gelebilecek her şey... Biz daha sonraları arkadaş olduk onunla. Aziz Nesin'le sofralar kurardı Kadıköy'de, Lozan Kulüp'te. Kemal Tahir'le oraya çok gittik. Ajda Pekkan'ı da ilk defa orada dinledik mesela. Ajda Pekkan o zaman 12 yaşındaydı. Annesi getirmiş meğer sahneye çıkıp şarkı söyledi.
Babam Menderes'in yakın dostuydu
CHP ve DP'nin en gergin zamanında babam Menderes'le yakınlık kurmuştu. "Bir bahar havası gelsin" diyordu. Akşamları bakardım, eve bazen Menderes bırakırdı babamı arabasıyla. Dostlardı. DP bakanlarından Emin Kalafat babamın sınıf arkadaşıydı. Yani aynı kadro ikiye bölünmüş.
Asıl adı İsmail Kemalettin Demir'dir. Deniz subayı olan babası, Sultan II. Abdulhamid'in yaverlerindendi. İlkokulu çeşitli okullarda, rüştiyeyi Kasımpaşa'daki Cezayirli Haşan Paşa Rüştiyesi'nde okudu. Galatasaray Lisesi'ndeyken öğrenimini yarım bırakıp çalışmaya başladı. Avukat kâtipliği (1928-1932), Fransızların yönetimindeki Zonguldak Kömür İşletmeleri'nde ambar memurluğu, İstanbul'da Vakit, Haber, Son Posta gazetelerinde düzeltmenlik, muhabirlik, çevirmenlik yaptı. Yedigün, Karikatür dergilerinde sayfa sekreteri oldu, Karagöz gazetesinde başyazardı, Tan gazetesinin yazı işleri müdürlüğünü (1932-1938) üstlendi. 1960'tan sonra tümüyle edebiyata yöneldi ve tek uğraşı yazarlık oldu, hayatını romanlarının geliriyle sürdürdü.
M. Kemalettin imzasıyla Türkçe taklit Mayk Hammer ve Sherlock Holmes romanları yazdı (1952). Karikatür ile Yedigün'de TİPİ ve TA-KA takma adlarını kullandı. Burada yayımlanan öyküleri Üstadın Ölümü adıyla 2006'da kitaplaştırıldı. Ayrıca Hürriyet gazetesinde Bedri Eser takma adıyla serüven romanları yayımladı. Bu kitaplarda Kemal Tahir; F.M. İkinci takma adını kullandı. Yorgun Savaşçı'yla 1967-1968 Yunus Nadi Roman Armağanı 'nı, Devlet Ana'yla da 1968 TDK Roman Ödülü'nü aldı.
Sağırdere, Körduman, Köyün Kamburu : Köy sorunlarını ele aldığı eserlerdir.
Rahmet Yolları Kesti ve Yedi Çınar Yaylası : Ağalık-eşkıyalık meseleleri ele alınmıştır.
Yorgun Savaşçı : Başkarakter Cehennem topçu olarak nam yapmış Yüzbaşı Cemil'dir. Bu eser bir Kurtuluş Savaşı romanıdır.
Devlet Ana: Tarihî bir romandır. Osmanlı Devleti'nin kuruluş süreci anlatılmıştır. Bu eserde verilmek istenen esas mesaj, Osmanlı toplum yapısının feodalizm ya da köleciliğe dayanmadığıdır. Devlet Ana, 1968 yılında TDK Roman Ödülü'ne layık görülmüştür.
Yol Ayrımı: Serbest Fırka'nın kuruluş süreci ve bu süreçteki toplumsal atmosfer ve politik mücadeleler anlatılmıştır.
Öykülerini daha önce Tan gazetesinde yayımlayan Kemal Tahir, bu öykülerini "Göl İnsanları" adlı eserinde bir araya getirmiştir.