Kim, neyi, nasıl icat etti?
İcatlar insan bilgisinin, deneyiminin ya da kabiliyetinin sınırlarını genişletir. Peki, günümüzde sıklıkla kullandığımız icatların nasıl ortaya çıktığını hiç düşündünüz mü? Bazıları tamamen tesadüfen, bazıları anlık bir pratik çözümden, bazıları ise uzun uğraşlar sonucunda…Sizler için, "Kim, neyi, nasıl icat etti?" isimli yeni serimiz ile hayatı kolaylaştıran icatların ilginç hikayelerini derledik.
Giriş Tarihi: 11.04.2020
00:50
Güncelleme Tarihi: 01.06.2020
12:26
Ne zaman icat edildi? 1960'lar
Kim tarafından icat edildi? Douglas Engelbart
Ne işe yarar? Fare, genellikle avuç içinde tutulan, hareketleri bilgisayar ekranındaki imlecin hareketlerini kontrol eden, bilgi giriş aygıtıdır.
Nasıl keşfedildi? Engelbart, 1960'larda geliştirdiği iki metal tekerliği olan ahşap kabuk şeklindeki farenin patenti 1970'te alındı. İlk fare tahtadan yapılmıştı ve tekerlekleri vardı. Farenin bilgisayarla beraber kullanılması ve piyasaya sürülmesi ise neredeyse 15 yıl sürdü. Stanford Araştırma Enstitüsü'nde ilk prototipi üretildiği halde neredeyse yirmi yıl boyunca yaygınlaşmadı.
Ne zaman icat edildi? 1700
Kim tarafından icat edildi? Anton van Leeuwenhoe
Ne işe yarar? Mikroskop, çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük cisimlerin birkaç mercek yardımıyla büyütülerek görüntüsünün incelenmesini sağlayan optik bir alettir.
Nasıl keşfedildi? Bilimin gelişmesinde büyük rol oynayan bir diğer teknolojik buluş ise mikroskoptur. Antik Yunanlılar lensleri çok daha önceden keşfetmişti fakat onlar bu lenslerin büyüteç özelliğiyle değil kenarlarındaki kristallerin özellikleriyle ilgileniyordu. 1650 senesinde oğluyla beraber gözlük imalatı yapan Zaccharis Janssen, bir tüpün içersine dizdiği lensler sayesinde ilk mikroskobu icat etti. Bu tüpün diğer ucundan bakıldığı zaman, görülen cismi 10 kat büyüttüklerini keşfeden Janssen ve oğlu Hans, bu aracı biraz daha geliştirdi. Bu buluştan yola çıkan Anton van Leeuwenhoek, 1700'lü yılların başında 270 kat büyüten mikroskop icat ederek, bilime ve teknolojiye en büyük katkısını yaptı.