Arama

Koruma altına alınan, doğaseverlerin uğrak noktası 9 bölge

Doğaseverlerin uğrak noktası 7 ilde; göl, mağara ve ada içeren 9 bölge "Kesin Korunacak Hassas Alan" ilan edildi. Böylece koruma altına alınan alanlarda, yaşam zincirinin sağlam ve etkili akışının muhafaza edilmesi, koruma bilincinin geliştirilmesi, kaynak değerlerinin devamlılığının sağlanması, gelecek kuşaklar için daha kaliteli, sağlıklı ve yaşanabilir ortamlar oluşturulması amaçlanıyor. İşte doğaseverlerin uğrak noktası olan 9 bölgenin özellikleri...

Ayder Yaylası, günübirlik gelip hafta sonunu değerlendirmek, günlük yaşamın yoğunluğundan uzaklaşmak ve aynı zamanda bayram tatillerini geçirmek isteyenlerin uğrak yeri. Deniz, kum, güneşten uzaklaşmak isteyenler yağmurun sesini, doğanın güzelliklerini görmek için Ayder Yaylası'nı tercih edebilir. Zaman zaman yoğun yağış nedeniyle yanınıza yağmurluk ve şemsiye almayı ihmal etmeyin.

  • 10
  • 14
Van, Kuzu Adası
Van, Kuzu Adası

Van Gölü, 3713 km²'lik büyüklüğü ile Türkiye'nin en büyük gölüdür. Görünümü ile adeta bir denizi andıran Van Gölü, büyüklüğünün yanı sıra eşsiz bir doğal güzelliğe sahiptir. Van Gölü'nün içinde dört büyük ada bulunmaktadır. Bu adalardan en büyüğü Adır Adası en küçüğü ise Kuzu Adası'dır. Van Gölü'nün güneyine, Akdamar Adası'nın da batısında bulunan Kuzu Adası, Kuş Adası olarak da adlandırılmaktadır. Martı başta olmak üzere pek çok kuş türüne ev sahipliği yapan Kuzu/Kuş Adasında kalıntıları bulunan küçük bir de şapel bulunmaktadır. Kuzu Adası denmesinin sebebi de tam karşısında yer alan köylerde (Uysal, Akdamar, Dereğazı) yaşayanların sel dedikleri eski bir kayık türü ile adaya bıraktıkları kuzulardan alır. 1305 yılında inşa edildiği tahmin edilen şapelin bulunduğu adanın 'Arter Adası' olarak da adlandırıldığı belirtilmektedir.

  • 11
  • 14
Antalya, Zeytintaşı Mağarası
Antalya, Zeytintaşı Mağarası

Zeytintaşı Mağarası, Antalya ili, Serik ilçesi, Akbaş Köyü'nün sınırlarında bulunan karstik mağara. Antalya'ya bağlı Serik ilçesinin 15 km kuzeyinde bulunan Akbaş köyünün Gökçeler Mahallesinin güneydoğusunda, Zeytinlitaş tepenin güney yamacında yer almaktadır. 14 metre derinliğinde çift katlı olan ve içerisinde birbirinden farklı mağara oluşumlarını (soda çubukları, traverten, akmataşı, bayrak traverten, mısır patlağı, heliktik şekiller...) bulunduran zengin ve büyüleyici görselliğe sahip ve halen aktif olan mağara, sahip olduğu benzersiz, farklı mağara içi oluşumları ile bir mücevher kadar kıymetlidir. Mağara yan ve alt taraflarından geçirimsiz tabakalarca kuşatılır. Jura-Kratase devri kireç taşı kayaçları üzerinde fay hattı doğrultusunda gelişmiştir. Tek galeriden oluşan mağara sütunlarla salon ve odacıklara bölünmüştür. Mağara oluşumunu kısmen tamamlamış, yarı aktif-fosil karakterlidir.

  • 12
  • 14

Çubuk makarna kalıklığındaki (0,03 m en, 0,70 m uzunluk) makarna sarkıtları mağaranın karakteristik unsurlarıdır. 1997 yılında taşocağı çalışmaları sırasında bulunan mağara sıcak ve nemli bir havaya sahiptir. Mağara iğneleri, sarkıt, sutün, dikit, örtü damlataşları, damlataş havuzlar, sütunlar arasında gölcükler bulunur. Gelişimleri günümüzde de devam eden makara sarkıtların bulunduğu salona Spagetti salonu adı verilmiştir. Mağaranın alt katı 0,5–7 m tavan yüksekliği, 0,5–8 m genişliğe sahiptir.

  • 13
  • 14
Antalya, Lara Kıyı Bandı Doğal Sit Alanı
Antalya, Lara Kıyı Bandı Doğal Sit Alanı

Antalya ili, Muratpaşa ilçesi sınırları içerisinde bulunan Lara Kıyı Bandı Doğal Sit Alanının kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edilmesine karar verildi. Antalya plajları ülkemizin en büyük turist çekim noktası. Mayıs'tan Ekim sonuna kadar denize giriliyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN