Kronik hastalıklar nelerdir? Kronik hastalıklar listesi... Hangi hastalıklar kronik hastalık?
Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkmasından bu yana tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgını korku salmaya devam ediyor. Ülkemizde de koronavirüse karşı çeşitli tedbirler alındı. Okulların kapanması ve evden çalışma izinlerinin verilmesinden sonra İçişleri Bakanlığı'nın son yaptığı açıklamaya göre 65 yaş üstü ve kronik hastalıklara sahip kişilere sokağa çıkma yasağı getirildi. Peki, hangi hastalıklar kronik hastalıklar grubuna giriyor? Kronik hastalık nedir? Hangi hastalıklar kronik hastalık olarak kabul ediliyor? İşte kronik hastalıklar listesi…
Giriş Tarihi: 26.03.2020
09:14
Güncelleme Tarihi: 26.03.2020
09:41
Astım: Astım, solunum yollarının süregelen bir iltihap sonucu aşırı derecede duyarlı olmasına ve bazı etkenlerle zaman zaman daralmasına neden olan bir solunum yolu hastalığıdır. KOAH: Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), zayıf hava akışının görüldüğü obstrüktif bir akciğer hastalığıdır. Tipik olarak zamanla daha kötüleşir. Ana belirtileri nefes darlığı, öksürme ve balgam üretimidir. Kronik bronşit sahibi insanların çoğu aynı zamanda KOAH hastasıdır.
Kronik böbrek hastalığı, böbrek işlevinin yıllar süren uzun bir dönem ilerleyici kaybı ile karakterizedir. Böbrek işlevinin kaybı kritik bir düzeye ulaştığında böbrek yetmezliği gelişir ve vücudun tüm organlarını etkileyen ciddi sorunlar ortaya çıkar.
Bu hastalık böbrek fonksiyonlarında ya da glomerular filtrasyon hızında önemli bir azalma olduğunda ortaya çıkar. Bu da yüksek tansiyon, kansızlık, kalp ve kan damarı hastalıklarına neden olur.
Karaciğer vücudun en büyük iç organı olup, en önemli organlardan biridir. Zira, pek çoğu hayati fonksiyona sahip 400'den fazla görevi vardır ve metabolizmanın beynidir. İnsanın yediklerini vücudun kullanabileceği besin maddelerine çevirdiği gibi; kan pıhtılaştırıcı faktörleri, enzimleri ve diğer proteinleri de üretir. Öte yandan, vücudunuza zararlı olabilecek ilaç ve alkol gibi toksik maddeleri temizler. Bu açından, bu denli önem arz eden organın sağlığı da oldukça önemlidir.
Kronik karaciğer yetmezliği genellikle uzun süreli alkol kullanımının neden olduğu sirozun bir sonucudur. Siroz, sağlıklı karaciğer dokusuna hasar verdiği zaman ortaya çıkar. Kronik karaciğer yetmezliği sırasında, karaciğeriniz iltihaplanır.
Bağışıklığı baskılayıcı ilaçlar bağışıklık sisteminizin yanıtını zayıflatır. Ancak bağışıklığı baskılayıcı ilaçlar sizi enfeksiyonlara karşı daha eğilimli kılarlar. Bu yüzden reddi engellemek ve enfeksiyona karşı yeterli savunmayı sürdürebilmek için çelişen gereksinimler arasında dengeye ihtiyaç duyulur.
Örneğin: MS hastalığı tedavisinde kullanılan Fingolimod, Tecfidera, Aubagio gibi...
Yüksek tansiyon (hipertansiyon), tüm dünyada ciddi olarak insan ve toplum sağlığını tehdit eden, kalp krizi, felç ve böbrek yetmezliği gibi ölümcül sonuçlara yol açan, tehlikeli ve yaygın bir hastalıktır. Kan basıncı ile kalp damar hastalıkları arasında yakın ilişki vardır. Kan basıncı ne kadar yüksekse kalp krizi, kalp yetmezliği, felç, göz ve böbrek hastalıkları gelişme riski de o kadar yüksektir.
Diyabet halk dilinde bilinen adıyla şeker hastalığı, kandaki şeker düzeyini dengeleyen insülin hormonunun; eksikliği ve/veya yeterince salgılanmasına rağmen, vücutta kullanılamaması sonucu oluşan kronik metabolizma bozukluğudur.