Mart ayında hangi meyve ve sebzeler tüketilmeli?
Meyve, sebze ve yeşilliklerin tüketiminde en önemli hususlardan biri de besinleri mevsiminde tüketmek. Günümüzde tarım alanında gerçekleştirilen yenilikler, neredeyse tüm meyve ve sebzeleri her mevsimde tüketme imkanı sunuyor. Bu besinlerin yetiştirilmesinde kullanılan hormon takviyeleri ve kimyasal ilaçlar, insan vücuduna büyük zararlar veriyor. Mevsiminde tüketilen besinler ise hem vitaminler bakımından zengin hem de bağışıklığı güçlendirmede aktif rol oynuyor. Peki, Mart ayında hangi meyve ve sebzeler tüketilmeli? Mart ayında hangi sebze çıkar? Mart ayında hangi meyve çıkar? İşte Mart ayı meyve ve sebzeleri...
Giriş Tarihi: 16.03.2020
16:21
Mart ayında tüketilmesi gereken meyveler, özellikle bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve hastalıklara karşı bariyer olması bakımından önemli bir yer tutar.
Mart ayında tüketilmesi gereken meyveler: Portakal, elma, yerli muz, limon, çağla.
Portakallar, mükemmel bir C vitamini kaynağıdır. Bir portakal, C vitamini için günlük değerin yüzde 116.2'sini sunar. C vitamininin iyi bir şekilde alınması, zarar veren serbest radikallerden kurtulmaya yardımcı oluyor.
Sağlıklı bir bağışıklık sisteminin düzgün çalışması için de hayati önem taşıyan C Vitamini, soğuk algınlığı ve tekrarlayan kulak enfeksiyonlarının önlenmesi için iyidir.
B6 Vitaminleri bakımından zengin olan portakallar, hemoglobin üretimini desteklemeye yardımcı olur ve ayrıca magnezyum varlığı nedeniyle kan basıncını kontrol altında tutar.
Vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren elmanın bolca tüketilmesi öneriyor. Elma, vücudumuzu özellikle grip gibi hastalıklara karşı koruyor.
Her gün tüketilen bir adet elma sayesinde saymakla bitmeyecek olan faydaların arasında kansere karşı koruyucu özelliği de bulunuyor. Özellikle çağımızın en korkutucu hastalığı olan kanserin, akciğer ve kolon tiplerine büyük önlem almanıza yardımcı olduğu belirtiliyor. Bu özelliği ise içeriğindeki C vitamininden kaynaklanıyor.
Bu vitaminin en yoğun olarak bulunduğu yer ise elmanın kabuğu oluyor.
Dört mevsim tercih edilen muzun faydalarını saymakla bitmez. Mart ayında yerli muzun çıkması ile kimyasal ya da koruyucu madde içermeyen şekliyle muzu tüketmek mümkün. Hem enerji veren hem tok tutan özelliğiyle bilinen muzun insan sağlığına faydası oldukça fazladır.
Muz sindirime yararlıdır. Sindirim bozukluklarını düzeltir. Lif açısından oldukça zengindir ve kabızlığa iyi gelir. Potasyum açısından zengin olan muz, böbrekler için de faydalıdır. Muz, kalp sağlığı için oldukça önemlidir. Kan basıncını dengeler ve kalp kaslarını güçlendirir.
Triptofan proteinini serotonine çevirir; serotonin ise mutlu hissetmeyi sağlar. Bu nedenle depresyon, stres ve yorgunluğa çözüm olabilir.
Limon, C vitamini, B vitamini, fosfor, protein, karbonhidratlar gibi birçok zengin içeriğe sahip bir besin. Limon, aynı zamanda bağışıklık ve sindirim sistemlerinin düzenli çalışmasına, vücudun kanserle savaşmasına ve yaraların çabuk iyileşmesine de yardımcı.
Ilık limonlu su içmek boğaz ağrılarına ve farenjite iyi gelir. Karaciğerde bulunan sindirim enzimleri, limonlu su sayesinde harekete geçer ve ayrıca kanın oksijen durumunu dengelemesini de sağlar. Limon suyu vücudun kandaki toksinleri temizlemesine yardımcı oluyor. Limon suyu içerisinde bulunan asit, besinlerin kan şekeriniz üzerindeki etkilerini hafifletiyor.
İçerdiği pektin lifler sayesinde limon açlık hissini ve kalori alımını azaltır. Genel olarak alkali besinleri daha çok tüketirseniz, daha hızlı kilo verirsiniz.