Mart ayında hangi meyve ve sebzeler tüketilmeli?
Meyve, sebze ve yeşilliklerin tüketiminde en önemli hususlardan biri de besinleri mevsiminde tüketmek. Günümüzde tarım alanında gerçekleştirilen yenilikler, neredeyse tüm meyve ve sebzeleri her mevsimde tüketme imkanı sunuyor. Bu besinlerin yetiştirilmesinde kullanılan hormon takviyeleri ve kimyasal ilaçlar, insan vücuduna büyük zararlar veriyor. Mevsiminde tüketilen besinler ise hem vitaminler bakımından zengin hem de bağışıklığı güçlendirmede aktif rol oynuyor. Peki, Mart ayında hangi meyve ve sebzeler tüketilmeli? Mart ayında hangi sebze çıkar? Mart ayında hangi meyve çıkar? İşte Mart ayı meyve ve sebzeleri...
Giriş Tarihi: 16.03.2020
16:21
Limon, C vitamini, B vitamini, fosfor, protein, karbonhidratlar gibi birçok zengin içeriğe sahip bir besin. Limon, aynı zamanda bağışıklık ve sindirim sistemlerinin düzenli çalışmasına, vücudun kanserle savaşmasına ve yaraların çabuk iyileşmesine de yardımcı.
Ilık limonlu su içmek boğaz ağrılarına ve farenjite iyi gelir. Karaciğerde bulunan sindirim enzimleri, limonlu su sayesinde harekete geçer ve ayrıca kanın oksijen durumunu dengelemesini de sağlar. Limon suyu vücudun kandaki toksinleri temizlemesine yardımcı oluyor. Limon suyu içerisinde bulunan asit, besinlerin kan şekeriniz üzerindeki etkilerini hafifletiyor.
İçerdiği pektin lifler sayesinde limon açlık hissini ve kalori alımını azaltır. Genel olarak alkali besinleri daha çok tüketirseniz, daha hızlı kilo verirsiniz.
Yıl boyunca bahar mevsiminde ve sadece 20 gün görülebilen çağlanın faydaları saymakla da bitmiyor. Kayısı ve badem çekirdeğinin olmamış hali olan çağla, ekşi ve mayhoş tadıyla bahar müjdecisi bir meyve ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Yüksek dozda C ve E vitamini ile selenyum içeren çağlanın; bağışıklık sistemini güçlendirerek hem kanserden koruduğunu hem de kanser tedavisi sırasında vücuda büyük destek sağladığı biliniyor.
İçerisinde antioksidandan bakımdan güçlü E vitamini bulunduran çağla meyvesi özellikle cilt sağlığında oldukça etkili olabiliyor.
Mart ayında tüketilmesi gereken meyvelerin yanı sıra sebzeler de bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve hastalıklara karşı bariyer olması bakımından önemlidir.
Mart ayında tüketilmesi gereken sebzeler: Kereviz, bakla, havuç, şalgam, enginar, kuşkonmaz, pırasa, ıspanak, karnabahar, pancar.
Kereviz C vitamini, beta karoten ve flavonoidler içerir, ancak tek bir sapta bulunan en az 12 ek antioksidan besin türü vardır. Aynı zamanda, sindirim sistemindeki, hücrelerde, kan damarlarındaki ve organlardaki iltihaplanma vakalarını azalttığı kanıtlanmış olan harika bir besin kaynağıdır.
Kereviz, vücutta böbrek üstü bezleri çalıştırarak sinir ve yorgunluğa iyi geliyor. Kanı pisliklerden arındıran kereviz, yüz bölgesi başta olmak üzere vücutta çıkan sivilcelerin giderilmesine de fayda sağlıyor. Vücutta en çok efor sarf eden organlar arasında olan karaciğerin şişliğini de gideren kereviz, organın yorgunluğunu da alıyor.
Sarılığın giderilmesinde de önemli rol oynayan kereviz, böbreklerin aktif olarak çalışmasını sağlıyor ve fazla suyu dışarı atıyor. Böbreklerde yer edinen kum ila taşı döküyor.
Vitamin ve protein açısından çok zengin olan baklalar tazeyken de kuruyken de vitamin ve minerallerini koruyor. Bakla, içeriğinde B1, B2, B6 ve K vitaminleri bulundurmakla birlikte magnezyum, demir, kalsiyum ve potasyum açısından da oldukça zengindir bir gıdadır.
Bakla vücudumuzda bulunan kötü kolesterolu atarak düzeyine normale getirir. Böbreklere de oldukça yararı vardır. Böbrekte oluşan ağrıları keserek böbrek taşlarının ve kumlanmasının dökülmesini sağlar.
İçerisinde bulundurduğu lifle oranı kabızlık çekenlere direk olarak etki eder. Demir ve kalsiyum mineralleri sayesinde kemikleri güçlendirir. Baklanın besleyici ve iştah açıcı özelliği vardır.