Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Yaşam
  • Mikrop nedir, nasıl bulaşır? Her gün temas halinde olduğumuz en çok mikrop barındıran yerler...

Mikrop nedir, nasıl bulaşır? Her gün temas halinde olduğumuz en çok mikrop barındıran yerler...

Mikroskobik bir organizma olan mikrop, elle tutulamayan ve çıplak gözle görülemeyen bakterilerdir. Bu mikroorganizmalar çok çeşitlidir. Her gün temas halinde olduğumuz mekanların veya eşyaların mikrop yuvası olduğunu biliyor muydunuz? Gün içerisinde, girdiğimiz hemen her ortamda birden fazla mikrobu bünyemize alıyor, bir o kadarını da çevreye bulaştırıyoruz. Peki, bu virüsler en çok nereden ve nasıl bulaşıyor?

  • 12
  • 17
Ofis eşyaları
Ofis eşyaları

Mikropların en fazla cirit attığı yerlerden birisi de ofisler. Yapılan araştırmaların birinde zararsız bir virüs sabah vakti bir bina girişinin kapısına bulaştırılıyor ve sonra virüsün yayılma hızı izleniyor. Bir diğerinde ise yine işe başlama saatinde bir çalışanın eline bulaştırılıyor. Sonuç iki durumda da hemen hemen aynı: Öğle yemeği saati geldiğinde, virüs her yerde geziniyor oluyor.

Çözüm ise; bolca ıslak mendil kullanmaktan geçiyor.

  • 13
  • 17
Araba
Araba

Mikropların ev ile iş arasında taşınmasını sağlayacak en tehlikeli şey arabadır. Hele bir de çocuğunuz varsa ortalık daha da karışır. En iyisi siz arabaya bindiğiniz anda ıslak mendili elden ele dolaştırın. Çocukların oturdukları yerler dışında da, arabada sağlığı tehdit edici birçok alan bulunmakta. Bunlardan başlıcaları direksiyon, göstergeler ve emniyet kemeri, kapı koludur. Bu yerleri dezenfekte mendillerle aşağı doğru silerek biraz olsun mikropları uzak tutabilirsiniz. Araba koltukları da mikropların kol gezdiği mekanlardan birisidir. Bunun kaynağı ise çocuklarınızın kirli elleridir.

Çözüm ıslak mendil ve dezenfekteden geçiyor.

  • 14
  • 17
Cep telefonu
Cep telefonu

Her gün kullandığımız eşyalarımız da mikroplardan nasibini alıyor. Özellikle telefonumuz, sürekli elimizde olduğu için mikropların yuvası oluyor. Yürürken, yemek yerken, tuvaletteyken her an yanımızda... Bunun yanında bir o kadar da çevremizdeki insanların da rahatlıkla kullanması durumu var. Yapılan araştırmalar da her 6 telefonun 1'inde tehlikeli mikropların olduğunu söylüyor.

Çözüm ise telefonunuzu parçalamadan temiz tutmaktan geçiyor.

  • 15
  • 17
Bankamatikler
Bankamatikler

Para çektiğiniz bankamatiklerin içerdikleri mikroplar nedeniyle adeta bir tuvaletten farksız olduğunu biliyor musunuz? Hijyen sağlanmayan, dezenfekte edilmeyen bankamatiklerden para çekenler ise insan dışkısında bulunan mikroplardan menenjite yol açan ya da akciğer rahatsızlıklarına neden olan onlarca mikrop ve virüsün tehdidi altında.

Ayrıca 2002 yılında Batı Ohio'da yapılan araştırmaya göre, 1 dolarlık kağıt paraların yüzde 94'ünde hastalığa yol açan bakteriler bulunduğu tespit edildi. İngiltere'de yapılan başka bir araştırma ise problemin evrensel olduğunu ortaya çıkardı. Bilim adamları, paraların ve kredi kartlarının üzerinde dışkıyla ilgili bakteri olup olmadığını incelediler. Tahmin edildiği gibi, kredi kartlarının yüzde 8'i ve kağıt paraların yüzde 6'sında dışkıyla ilgili bakteriler bulunduğunu belirlediler. Aynı şekilde gün boyunca elden ele gezen bozuk paralarda da birçok bakteri, virüs ve mantar kalıntıları bulunuyor.

  • 16
  • 17
Toplu taşıma
Toplu taşıma

Toplu taşıma araçlarında tutunmak için kullanılan araç ve malzemeleri, umumi mekanların kapı kolları gibi malzemeler toplum sağlığını tehdit eden unsurlar. Özellikle dolmuşlar, belediye otobüsleri gibi araç ve mekanlarda düzenli temizlik yapmalarını sağlayıcı önlemler alınmalıdır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN