Modern çağın hastalığı: Anksiyete
Modern çağın hastalığı olan anksiyete bozukluğu, sürekli, aşırı ve durumla uygun olmayan bir endişe durumu olarak tanımlanır. Modern yaşamın sonucu olan bu hastalığın belirtilerini ve tedavisini sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 04.10.2019
11:40
Güncelleme Tarihi: 04.05.2020
00:22
Kişinin sürekli kendisiyle çatışma halinde bulunması özgüvenini sarsıp korkak bir kişiliğe bürünmesine yol açar. Kendini kontrol edemeyen ve bir anda ne olduğunu kavrayamayan kişi aşırı ter dökmeye başlar.
Toplum içerisinde anksiyete bozukluğu popüler hale gelmesinin Prof. Dr. Nevzat Tarhan şöyle açıklıyor: "İnsanların zihinsel yükü ve hayattan beklentisi arttı. Beklenti düzeyleri yükselmesiyle beraber sosyal dayanakları azaldı. Bunun üzerine insan yalnızlaştı, yalnızlaştıkça da aksiyete ortaya çıktı. Bu durum modern yaşamın sonucu dur. İnsanlar kapital sistem in çalışma tarzının bedelini ödüyor."
EN SIK RASTLANAN ANKSİYETE BOZUKLUKLARI
Toplumda en sık rastlanan anksiyete (kaygı) bozuklukları; obsesif - kompulsif bozukluklar, panik ataklar, travmatik stres bozukluğu, genel anksiyete bozukluları, sosyal fobi ve belirli bir obje ya da duruma karşı geliştirilen fobiler olarak sıralanabilir.
İlk yapılması gereken bir psikiyatri uzmanına başvurmaktır. İlk başvuruda kapsamlı bir psikiyatrik değerlendirmenin yanı sıra, bu belirtilerin herhangi bir fiziksel hastalıktan kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için bazı incelemeler yapılır.
Anksiyete bozukluğu tedavisi nde antidepresan ve anksiyolitik ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar depresyonun ve başka anksiyete bozukluklarının tedavisinde de kullanılır. Tedavinin amacıysa kaygı ve gerginliğin hızla tedavi edilmesidir. Tedavide kullanılan ilaçların ciddi yan etkileri ve bağımlılık riskleri yoktur.