Müslüman âlimlerin felsefesinden 'mutluluk'
Dünya üzerinde herkes için mutluluğun tanımı farklıdır. Kimileri mutluluğun peşinden koşarken, kimileri ise mutluluğun tam olarak içinde yaşadığını onu kaybettikten sonra anlar. Şimdiye dek sayısız ve bir o kadar farklı tanımı yapılan mutluluğun İslam felsefe tarihinde nasıl kaleme alındığını hiç düşündünüz mü? Sahi, Müslüman âlimlerin yaşadıkları dönemden bugüne "mutluluk" tanımımızda neler değişti? El Kindi'den Farabi'ye, İbn-i Sina'dan Gazali'ye Müslüman âlimlerin bakış açılarıyla mutluluğun tanımı…
Giriş Tarihi: 24.01.2021
13:32
Güncelleme Tarihi: 23.11.2021
17:04
İNSAN NEFSİNİN ÜÇ TEMEL GÜCÜ
Dolayısıyla Farabi, mutluluğa bu üç gücün kendine özgü erdemlerle donatılması sayesinde mutluluğa ulaşılabileceğini söyler. İnsanın düşünen bir canlı oluşu nedeniyle onu mutlu edecek şeyin de en bir düşünce dünyası olacağını savunur.
💠 Bunun yanında mutluluğun pratikle geleceğini, iradeli fiillerin bireyi mutlu kılacağını belirtir. Hem fiiller hem de bu fiillerin temelini oluşturan ahlaki erdemler, mutluluğa ulaştırmaları nedeniyle hayır olarak görülür.
FARABİ DÜNYA VE AHİRET HAYATINA VURGU YAPAR
Farabi bu konuda hem geçici dünya hayatına hem de ahiret hayatına dair iki yetkinlikten söz etmiştir.
💠 Buna göre, dünya hayatı ahlaki erdemler sayesinde hazırlayıcı bir niteliğe sahiptir ve mutlak hayır ve mutluluk olan ahiret, insanın kendisi için istediği en yüksek saadettir. Farabi için en yüksek mutluluk, ölümden sonra ahiret hayatı ile gerçekleşecek olandır.
🔍 Mutluluk nedir? Bir düş mü yoksa beynin kimyası mı?
‘MUTLULUK İYİ AHLAK, MUTSUZLUK KÖTÜ AHLAKTAN İBARETTİR’
Farabi gibi İhvan-ı Safa da mutluluğu dünyevi ve uhrevi olarak ikiye ayıran geleneği sürdürmüştür. Onun için mutluluk iyi ahlak, mutsuzluk ise kötü ahlaktan ibarettir.
💠 Bireyin arzu ve eğilimlerini iradesi aracılığıyla iyiye yönlendirirse övgüye değer bir varlık olacağını; iradesini akıl ve düşüncesi ile yönlendirirse erdemli ya da filozof sayılacağını; irade, akıl ve düşüncelerini prensiplerle uyumlu hale getirmesinin ise ona sevap kazandıracağını belirtir.
💠 Böylece hayır ve mutluluğa irade, akıl ve dinin birleşmesiyle ulaşılacağını söyler.
İBN-İ SİNA MUTLULUĞU NASIL TANIMLADI?
İbn-i Sina, eş-Şifa, en-Necat ve el-İşarat adlı eserlerinde mutluluk ve ahlak konusunu irdelemiştir.
💠 Ona göre, akıl gücünün ulaştığı mutluluğun yanında bedeni hazlar hiçbir önem taşımaz ve neredeyse ilgilenilmeye dahi değmez. Yani mutluluk, akli ve ruhi bir olgudur ve insanın mutluluğa ulaşmasının en önemli şartı bilgi ve hikmettir.
🔍 İbn-i Sina kimdir?
AKIL VE BİLGİ İLE MUTLULUK ELDE EDİLEBİLİR Mİ?
Her iş ve davranışın bilgi ve hikmete dayalı olarak mutluluk amacına yönelik olması gerektiğini savunan İbn-i Sina, ahlaki arınma ve erdemler kazanmayı ruhun yetkinliğe ulaşmasının bir koşulu olarak görür.
💠 Hastanın yiyip içtiklerinden tat alamayışı gibi ahlakı kötülüklerle kirlenen ruhların da mutluluktan habersiz olacağını söyler.