Arama

Mutlaka görmeniz gereken 20 milli park

Bulunduğumuz coğrafya, dört mevsimi yaşamasıyla, zengin florasıyla ve kültürüyle birçok tarihi esere ve doğa harikasına ev sahipliği yapıyor. Bu güzellikleri içinde barındıran Milli Parklar, ziyaretçilerine hem görsel bir şölen sunuyor hem de birbirinden eğlenceli aktivitelere imkan sağlıyor. Tabiatı ve tarihi güzellikleri ile mutlaka görmeniz gereken, hafta sonu kısa bir gezinti yapabileceğiniz 20 milli parkı sizler için derledik.

  • 13
  • 20
KIZILDAĞ – ISPARTA
KIZILDAĞ – ISPARTA

Isparta'da bulunan Kızıldağ, akciğer ve astım problemi olan insanlar için bir şifa kaynağı. Ünlü Pınar Gözü Mağarası'nın da bulunduğu milli parkta; karaçam, ardıç, meşe toplulukları ile bozuk maki formasyonlarına da rastlanır.

Beyşehir Gölü'nde su kuşları toplulukları kaydedilirken, iç kesimlerde ötücü kuşlar, keklikler ve yırtıcı kuşlar görülür. Sindel, Küre, Karamık, Körkuyu, İncebel, Malanda yaylalarında belli dönemlerde konaklayan Honamlı Yörükleri, yörede yaylacılık kültürünü yaşatır.

Doğa yürüyüşü yapabileceğiniz Kızıldağ'da mağara araştırabilir veya dağ bisikleti kullanabilirsiniz.

  • 14
  • 20
DİLEK YARIMADASI – AYDIN
DİLEK YARIMADASI – AYDIN

Ege Denizi kıyısında, Aydın'ın Kuşadası ve Söke ilçeleri sınırları içinde yer alan 27 bin 675 hektarlık alan milli park statüsü ile koruma altında.

Park alanının 10 bin 985 hektarı 1966'da milli park kapsamına giren Dilek Yarımadası'na ait. Yarımadanın güneyine bitişik Büyük Menderes Deltası'nın ise 16 bin 690 hektarlık kısmı 1994'te milli parka eklendi.

Milli park 95 familyaya ait tür, alttür ve varyete düzeyinde 804 taksona ev sahipliği yapıyor. Yarımada Akdeniz flora bölgesinde yer almasına karşılık birçok Avrupa Sibirya grubu türü de parkta yer alıyor.

Milli park, Kuzey Anadolu ormanlarına özgü Anadolu kestanesi ve Türkiye'de az bulunan kartopu, Finike ardıcı, pirnal meşesi ve dallı servinin küçük topluluklar halinde yetiştiği tek yer.

  • 15
  • 20
HATİLA VADİSİ – ARTVİN
HATİLA VADİSİ – ARTVİN

Ormanlarla kaplı Hatila Vadisi, Artvin il merkezine 10 kilometre uzaklıkta. Alanı 17 bin 138 hektarı bulan vadi, 1994 yılında milli park ilan edildi. Birçok yan dere ile beslenen Hatila Vadisi yaklaşık 25 kilometre uzunluğunda. Görkemli bir topografyaya sahip vadinin orta kesimlerinde kanyon ve boğaz tipi vadi oluşumu bulunuyor.

Milli park, aralarında endemik türlerin de bulunduğu çok sayıda bitki ve hayvana ev sahipliği yapıyor. Hatila Vadisi'nin düşük yükseltilerinde yaprağını döken yayvan yapraklı bitkiler, yüksek kesimlerinde ise iğneyapraklı, her dem yeşil bitkilerden oluşan ormanlar bulunuyor.

Vadinin Çoruh Nehri'ne bağlandığı kesimlerde fıstıkçamı (Pinus pinea) yayılış gösteriyor. Bir Akdeniz iklimi bitkisi olmasına rağmen fıstıkçamı bu yörede doğal olarak yetişiyor.

  • 16
  • 20
TRUVA – ÇANAKKALE
TRUVA – ÇANAKKALE

Çanakkale'nin Ezine ilçesi sınırları içerisinde Çanakkale Boğazı'nın girişinde yer alan 13 bin 350 hektarlık alan 1996 yılında Troya Tarihi Milli Parkı olarak ilan edildi.

Bu tarihten itibaren "Homeros'un doğası", ziyaretçilerin Troya kalesinden çevreye baktıklarında gördükleri doğal çevre koruma altına alındı.

Alan 1998 yılında "UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi"ne alındı. Troya örenyerini her yıl 500 binden fazla kişi ziyaret ediyor. Ayrıca her yıl on farklı ülkeden yaklaşık 60 bilim insanı yaz aylarında Troya'da bir araya geliyor.

  • 17
  • 20
SULTANSAZLIĞI – KAYSERİ
SULTANSAZLIĞI – KAYSERİ

Sadece Türkiye'nin değil, dünyanın en önemli sulak alanlarından biri olan Sultansazlığı, Kayseri'de Develi Kapalı Havzası'nda yer alıyor. Dört tarafı yüksek dağlarla çevrili alanın kuzeydoğusunda bozkırın içinden Erciyes Dağı, güneyinde ise kademe kademe Aladağlar yükseliyor.

Sultansazlığı'nın bir sulak alan olarak önemi erken anlaşıldı; 1971 yılında Sultansazlığı, Yaban Hayatı Koruma Sahası, İsmet Özer Sukuşları Koruma Sahası ilan edildi. Bu başlangıçtan sonra peş peşe tabiatı koruma sahası, Ramsar alanı ve doğal sit ilan edildi.

Nihayet 2006 yılında 24 bin 523 hektarlık bölümü milli park statüsüne kavuştu. Ancak alan koruma derecesinin artışıyla doğru orantılı olarak kurumasını sürdürdü. Doğa Derneği'nin hazırladığı Türkiye'nin Önemli Doğa Alanları kitabında Sultansazlığı'nın tamamen kuruduğu ilan edilmişti.

Bugün yöredeki sekiz belediyenin kurduğu Sultansazlığı Milli Parkı Çevre Belediyeleri Birliği, su kaynaklarını koruyarak alana kuşları geri getirmeye çalışıyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN