Arama

Mutlaka yapılması gereken kan tahlilleri

Erişkin bir insanın şikayeti olmadan düzenli aralıklarla belirli kan testlerini yaptırması gerekiyor. Düzenli sağlık kontrolleri ile hastalıkları erken evrelerinde fark edebilmek ya da kronik hastalıkları düzenli takip ederek hastalığın ileri safhalara geçmesini engellemek mümkün olabiliyor. Peki, kan tahlilleri ve anlamları nelerdir? Rutin kan tahlilinde nelere bakılır? Kan tahlili çeşitleri nelerdir? İşte herkesin mutlaka yılda en az bir kez yapılması gereken 10 kan testi…

  • 4
  • 10
TOTAL KOLESTEROL
TOTAL KOLESTEROL

Test için hazırlık gerekir mi?

Hayır, kol damarınızdan alınan kan numunesi kullanılır.

Kolesterol nedir?

Kolesterol, hayvanların vücut dokularındaki hücre zarlarında bulunan ve kan plazmasında taşınan bir sterol, yani bir steroid ve alkol birleşimidir.

LDL (kötü) kolesterol nedir?

LDL, karaciğerde üretilen ve kolesterolü kan yoluyla taşıyan moleküler proteinlerdir. LDL'yi kötü kolesterol olarak bilmemize rağmen, bazı yararlı fonksiyonları da mevcuttur. Amino asitleri ve anti oksidanları diğer hücrelere ulaştıran LDL, vücutta fazla miktarda bulunduğunda önemli sağlık sorunlarını da beraberinde getirmekte ve negatif etkileri pozitif yönlerinden ağır basmaktadır.

HDL (iyi) kolesterol nedir?

Düşük değerlerde olması gereken LDLnin aksine, vücuttaki HDL değerlerinin yüksek olması sağlığımız için oldukça iyidir. HDL, fazla kolesterolün sindirim sistemi ile vücuttan atılması için karaciğere ulaşmasını sağlar.

Bir insanın vücudundaki kolesterolün yüzde 75'i vücut tarafından üretilirken, yüzde 25'i besinlerle alınır. Yaklaşık 70 kg ağırlığındaki bir kişinin vücudunda normal şartlarda 35 gram kolesterol bulunması gerekir.

Total kolesterol ne demek?

Total kolesterol kolesterol ve trigliserid değerlerinin toplamıdır. Trigliserid düzeyinin %20'si ile HDL ve LDL kolesterollerinin seviyelerinin toplanmasıyla hesaplanır.

Normal Kolesterol ve Trigliserid değerleri;

Normal <200 mg/dl <130 mg/dl
Sınırda yüksek 200-240 mg/dl 130-159 mg/dl
Yüksek >240 mg/dl 160 mg/dl

  • 5
  • 10
Hs-CRP
Hs-CRP

Test için hazırlık gerekir mi?

Bir lipid profili değerlendirmesi de yapılacak ise kan örneği alınmadan önce 9-12 saat aç kalınması gerekmektedir.

CRP'nin normal değeri nedir?

<1 mg/L ise düşük risk
1-3mg/L ise orta risk
>3 mg/L ise kalp hastalıkları açısından yüksek riskli olarak değerlendirilmektedir.

Test ne işe yarar?

CRP basit bir kan tahlili olarak vücuttaki yaygın iltihabı ve bunun şiddetini ölçmektedir.

CRP yüksekliği nedir?

CRP değerinin yükselmesi vücutta enflamasyon veya enfeksiyon olduğuna işaret eder.

  • 6
  • 10
B12 VİTAMİNİ
B12 VİTAMİNİ

Test için hazırlık gerekir mi?

Hayır, kol damarınızdan alınan kan numunesi kullanılır.

Vücudun üretmediği ancak en çok ihtiyaç duyduğu vitaminlerden biri olan B12 günümüzde de en çok şikayet edilen eksikliklerden biridir. Özellikle hamile kadınların alması gereken ek vitamin takviyelerinden biri olan B12 DNA yapısının oluşumu ve sinir sistemi için vazgeçilmez bir vitamindir.

B12 vitaminin normal değeri kaçtır?

Bedenin hiçbir hücresinin B12 eksikliği sorunu yaşamaması için, B12 seviyeleri 500-700 pg/ml aralığında tutulması gerekmektedir.

B12 Vitamin eksikliğinin belirtileri nelerdir?

Bağırsakların çalışması için etkin olan B12 vitamini eksilince bu çalışma ya yavaşlar ya da hızlı çalışır. Bu yüzden bağırsak besinleri çözümlemekte ya zorlanır ya da hızlı çözer. Kabızlık ve sürekli ishal gibi iki farklı sindirim sorununa neden olur.

  • 7
  • 10
HEMOGLOBİN
HEMOGLOBİN

Test için hazırlık gerekir mi?

Hayır, kol damarınızdan alınan kan numunesi kullanılır.

İnsan ve hayvanlarda farklı hemoglobinler bulunmaktadır. İnsanda ise iki tip HGB vardır. Birisi yetişkinlerde bulunan HbA, diğeri ise HbF'dir. İnsandaki HGB değerleri yaşa ve cinsiyete göre değişebilmektedir.

Hemoglobin normal değeri nedir?

Bebek (yeni doğmuş): 13,6 - 19,6 gr/100 ml

Çocuk (10 yaşında): 11,5 -14,8 gr/100 ml

Yetişkin erkek: 13,5 – 18,0 gr/100 ml

Yetişkin kadın: 11,5 -16,4 gr/100 ml

HGB düşüklüğü ne anlama gelir?

HGB değeri düşüklüğü, kan hemoglobin ve hematokrit konsantrasyonun azalması olarak adlandırılan kansızlık (anemi), HGB değerinin düşük çıkması ile tespit edilir. HGB değeri yaşa ve cinsiyete göre değiştiği için normal değerlerinin altında çıkması kansızlığın göstergesidir. Eğer HGB değeriniz düşükse demir eksikliği anemisi vardır.

HGB değeri neden düşük çıkar?

HGB değerinin düşük çıkmasında rol oynayan hastalıklar ve rahatsızlıklar şu şekildedir: Lösemi, kanser, siroz, aşırı kansızlık, kronik böbrek hastalığı, kurşun zehirlenmesi, bir yaranın kanaması, Hipotiroidi.

  • 8
  • 10
SEDİMANTASYON HIZI
SEDİMANTASYON HIZI

Test için hazırlık gerekir mi?

Hayır, kol damarınızdan alınan kan numunesi kullanılır.

Test neden yapılır?

ESR olarak da bilinen sedimantasyon testi, vücuttaki iltihap oranının tespit edilmesi yönelik gerçekleştirilen bir kan testidir. ESR testi, kanseri ve bağışıklık sistemi hastalıkları da dahil olmak üzere özellikle enfeksiyon söz konusu olduğunda kronik ve akut inflamasyonlarla ilişki sağlık problemlerinin teşhis edilmesi amacıyla yapılır.

Sedimantasyon normal değeri nedir?

50 yaş üstü erkeklerde saatte 20 mm altı, 50 yaş altı kadınlarda saatte 20 mm altı, 50 yaş üstü kadınlarda saatte 30 mm altı normaldir. Gebelik durumunda ise sedimantasyon hızı 4- 57 mm normaldir.

Sedimantasyon yüksekliğinin belirtileri nelerdir?

Ciltte döküntü, baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk, vücutta iltihap olması, eklem ağrısı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN