Mutlaka yapılması gereken kan tahlilleri
Erişkin bir insanın şikayeti olmadan düzenli aralıklarla belirli kan testlerini yaptırması gerekiyor. Düzenli sağlık kontrolleri ile hastalıkları erken evrelerinde fark edebilmek ya da kronik hastalıkları düzenli takip ederek hastalığın ileri safhalara geçmesini engellemek mümkün olabiliyor. Peki, kan tahlilleri ve anlamları nelerdir? Rutin kan tahlilinde nelere bakılır? Kan tahlili çeşitleri nelerdir? İşte herkesin mutlaka yılda en az bir kez yapılması gereken 10 kan testi…
Giriş Tarihi: 04.02.2020
13:37
Güncelleme Tarihi: 04.02.2020
15:45
Test için hazırlık gerekir mi?
Hayır, kol damarınızdan alınan kan numunesi kullanılır.
Test neden yapılır?
ESR olarak da bilinen sedimantasyon testi, vücuttaki iltihap oranının tespit edilmesi yönelik gerçekleştirilen bir kan testidir. ESR testi, kanseri ve bağışıklık sistemi hastalıkları da dahil olmak üzere özellikle enfeksiyon söz konusu olduğunda kronik ve akut inflamasyonlarla ilişki sağlık problemlerinin teşhis edilmesi amacıyla yapılır.
Sedimantasyon normal değeri nedir?
50 yaş üstü erkeklerde saatte 20 mm altı, 50 yaş altı kadınlarda saatte 20 mm altı, 50 yaş üstü kadınlarda saatte 30 mm altı normaldir. Gebelik durumunda ise sedimantasyon hızı 4- 57 mm normaldir.
Sedimantasyon yüksekliğinin belirtileri nelerdir?
Ciltte döküntü, baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk, vücutta iltihap olması, eklem ağrısı.
Test için hazırlık gerekir mi?
Hayır, kol damarınızdan alınan kan numunesi kullanılır.
Test neden yapılır?
Böbreklerinizin normal çalışıp çalışmadığını belirlemek ve böbrek hastalığı tedavisini izlemek için bu test yapılır.
Kreatinin normal değeri nedir?
13-50 yaş: Erkeklerde 90-137 mL/dk. Kadınlarda 80-125 mL/dk. 51-60 yaş: Erkeklerde 85-132 mL/dk. Kadınlarda 75-120 mL/dk. 60 yaş ve üzeri: Erkeklerde 80-132 mL/dk. Kadınlarda 70-120 mL/dk.
Kreatinin düşüklüğü vücutta, hâlsizlik, iştahsızlık, bulantı, kusma, ödem, kilo kaybı, baş ağrısına sebep olabilir. Kreatinin yüksekliği, çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir.
Test için hazırlık gerekir mi?
Genellikle kan şekeri testi yaptırmadan 8 saat öncesine kadar aç kalmanız, hiçbir şey yememeniz, sudan başka bir şey içmemeniz önerilmektedir.
Kan şekeri normal değeri nedir?
Açlık kan şekerinin 110-140 mg/dl arasında olması ise tıpta "gizli şeker" olarak tanımlanır. Açlık kan şekeri 100 mg/dl, tokluk kan şekerinin de 140 mg/dl'nin üstünde olan kişiler şeker hastalığı için risk altındadır.
Şeker testi aç karnına mı tok karnına mı yapılır?
Açlık kan şekeri ölçümü için hasta 8 saatlik açlıktan sonra sabah kahvaltısı yapmadan kan örneği verir. OGTT için ise, hasta şekerli su solüsyonu içtikten yaklaşık iki saat sonra kan örneğini verir. Bu ölçüm, hastaya doktoru tarafından önerilen şekilde yaptığı bir kahvaltıdan veya öğünden iki saati geçmemek koşulu ile sonra da yapılabilir.
İnsülin direnci nedir?
İnsülin hormonu; fazla tüketilen vücudun gereksinim düzeyini aşan miktarda şekerli yiyeceklerin, karaciğer ve kasta depolandıktan sonraki kısmını yağ olarak depolayan bir hormondur. Ayrıca yağın kullanılması yani yakılmasında da görev alır. Yüksek insülin düzeyi yağ depolamasını uyarırken yağ yakımını da baskılar. Bu nedenle insülin direnci olan bireyler bazen az miktarda yeseler de sürekli yağlanabilir ve kilo almaya devam edebilirler.