Arama

Öğrenme yeteneğinizi geliştirecek etkili yöntemler

Öğrenme zamana, mekâna ve kişiden kişiye değişen bir dizi süreci ihtiva eder. Hayatımız boyunca pek çok şey öğrenmeye çabalar, yoğun emek ve zaman harcarız. Ancak pek çoğumuz "öğrenmenin de öğrenilecek bir süreç" olduğunun farkına varmayız. Kimi zaman isteksizlik, tembellik, motivasyon kaybı ya da zamanı iyi değerlendirememe gibi unsurlar da öğrenme sürecimizin önündeki en büyük engeller olarak karşımıza çıkar.

  • 10
  • 11
TEKRAR ETMEK ÖĞRENME SÜRECİNDE NE KAZANDIRIR?
TEKRAR ETMEK ÖĞRENME SÜRECİNDE NE KAZANDIRIR?

Öğrenme sürecinde yeni şeyler inşa etmek kadar var olan bilgilerin tekrarı da oldukça önemlidir. Zira öğrenilen bilgilerin kalıcı hafızada yer alması, tekrar ile ilişkilidir.

💠

Öğrenme sonrası bilgilerin pek çoğu zihnimizden gider. Unutmanın önüne geçmek ve bilgileri kalıcı hale getirmek için kısa süre içinde o bilgiyi tekrar etmek oldukça etkili bir yöntemdir.

📌 Zira yapılan araştırmalara göre en fazla unutma, yüzde 60-80 oranında ilk günün sonunda gerçekleşmektedir.

En etkili olan ise günlük, düzenli ve sürekli olan tekrardır. Tekrar, kimileri tarafından zaman kaybı olarak görülebilir ancak öğrenmeyi olumlu yönde etkileyen bir yöntemdir. Zaman kaybını önlemek içinse konuyu küçültmeniz ya da kısa ve kapsayıcı özetler çıkartmanız avantaj sağlayacaktır.

  • 11
  • 11
21 GÜN KURALI NEDİR?
21 GÜN KURALI NEDİR?

Bir alışkanlığı kazanmak için 21 gün boyunca aynı düzende yapılması gerektiğini anlatan kuraldır.

💠

Alışkanlıklar, insan beyninde 20 günde gelişir. Bu nedenle bir şeyi 20 gün tekrarlayan biri, 21. günde alışkanlık kazanır.

📌 Dolayısıyla yeni bir alışkanlığı yerleştirmek için hiç ara vermeden 21 gün boyunca tekrar etmek gerekir.

Kimileri için "şehir efsanesi" olarak görünse de bilişsel anlamda beynin yeniliği kabul etmesi ya da bırakmak istediğiniz zararlı bir davranışı unutması için bu süre gerekli.

📌 İnsan hayatı boyunca kaç saat uyur?

Çünkü irade kullanılarak alışkanlık değiştirme çabaları, kısa bir süre işe yarar. Sonra eski alışkanlıklara geri dönülür; çünkü bilinç ile bilinçaltı çatıştığında kazanan daima bilinçaltıdır. Harekete geçmemizi sağlayan ya da durmamıza aracı olan unsur bilincimizde oluşan alışkanlıklarımızın bir parçasıdır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN