Olsa da yesek: Birbirini tamamlayan lezzetler 🍽
Türk mutfağının oldukça zengin ve lezzetli olduğu tüm dünya tarafından bilinen bir gerçek. Osmanlı kültürünün mirasçısı olan Türk mutfağında her ne kadar yörelere göre farklılık gösteren lezzetler mevcut olsa da bazı yiyecek ve içecekler her kesim tarafından birlikte tüketilmek istenir. İşte olsa da yesek diyeceğiniz birbirini tamamlayan ekürili lezzetler...
Giriş Tarihi: 11.06.2020
14:52
Güncelleme Tarihi: 03.11.2022
14:02
◾ İstanbul'a kahve Yemen'den geldi. Kahvenin bizdeki seferine dair ilk bilgileri aldığımız Kâtip Çelebi , kahvenin 1543 sıralarında gemilerle geldiğini kaydeder. Başlangıçta yalnız derviş içeceğiydi kahve, fakat zamanla başkaları da istifade etti.
◾ Tüm kahve türleri gibi Türk kahvesini de fazla bekletmeden tüketmek gerekir. Kahvenin aromasını daha uzun süre korumak için, kapağı sıkıca kapatılmış bir kavanozda ve güneş görmeyen, rutubetsiz bir ortamda muhafaza etmelisiniz.
Türk kahvesi hazırlarken, kişi başına bir fincan suyu cezveye koyun. Her fincan için cezveye 2 çay kaşığı kahve ve 2 çay kaşığı şeker (isteğe göre şeker miktarını artırabilir ya da azaltabilirsiniz) ekleyin. Kısık ateşe koyduğunuz cezveyi, kahve köpürüp iyice kabarana dek tutun. Daha sonra kabaran köpüğü fincanlara pay ederek, cezvede kalan kahveyi bir taşım ocakta tutun. Yeniden köpürünce fincanlara yavaş yavaş doldurun.
Kahve İstanbul'a ne zaman geldi?
◾ Osmanlı döneminde saray mutfağının önemli bir parçası olan Türk lokumunun yüzlerce yıllık tarihi bulunur. Lokum ilk başlarda 'rahat ul-hulküm' yani 'boğazı rahatlatan' olarak adlandırılırken geçen süre içerisinde 'rahat lokum' olarak adlandırılmıştır.
◾ Osmanlı'da seri üretim 1777 yılında başlamıştır. İlk başlarda bal, meyve şurubu ve un ile karıştırılarak üretilmiştir. Nişasta ve rafine şekerin icadı ile günümüze kadar tat değişiklikleri yaşamıştır.
Lokum malzemeleri
3 su bardağı toz şeker 3 su bardağı su 2 çorba kaşığı krem tartar 3 çorba kaşığı nişasta Yarım su bardağı su
Lokum yapılışı
Öncelikle tozşekeri suda kaynatın. İçine krem tartarı ekleyip eritin. Kaynayan şerbetin üzerindeki köpükleri alın. 3 çorba kaşığı nişastayı, yarım su bardağı suda eritip , yavaş yavaş kaynayan şerbete ilave edin. Tepsiye hindistancevizi ya da pudraşekeri serpin. Karışımı da tepsiye boşaltın. Üzerine tekrar hindistancevizi ya da pudra şekeri serpin. Soğuk bir ortamda dondurup, küp şeklinde kesin.
◾ Tahin ve pekmez ayrı ayrıyken bile karşı koyulmaz lezzetleriyle birer sağlık deposuyken ikisinin bir araya gelmesi bu iki lezzeti daha da karşı konulmaz kılmaktadır. Susam yağından elde edilen tahin, temelde birçok faydaya sahip bir besindir. Sağlıklı yağlardan olan Omega 3 ve Omega 6 yağ asitlerini içerisinde barındıran tahin, bilinçli miktarda tüketildiğinde kilo kontrolü sırasında vücudun ihtiyaç duyduğu yağ miktarını sağlıklı yoldan karşılamak için güzel bir seçenektir.
◾ Pekmez içerisinde B1, B2, B3 vitaminleri bulundurur. Ayrıca magnezyum, demir, kalsiyum ve potasyum yönünden de zengin olduğundan, vücut için oldukça sağlıklı bir besindir.
◾ Türkiye'de kahvaltı en önemli öğündür . Türk kahvaltısındaki doğal besinler, sindirim ve sinir sistemi ile kalp sağlığına büyük fayda sağlar. Ege'de yetişen zeytinleriniz beyne yararlı yağ gönderir. Keçiden yapılar peynirlerimiz ise kilo aldırmaz. Bal kaymak ikilisinden bir lokma bile yemek, vücudun günlük enerji ihtiyacını karşılar. Ama fazlası da kilo yapar. 😎