Arama

Oruç hakkında 15 bilimsel gerçek

On bir ayın sultanı Ramazan'ı ihya ettiğimiz şu günlerde en çok gündeme gelen konulardan biri de oruç hakkındaki bilimsel gerçekler. Orucun sağlığa faydaları sık sık tartışılıyor; bilim insanları, oruç tutmanın insan vücudunda oluşturduğu etkilere dair araştırmalarına her geçen gün bir yenisini ekliyor. Müslümanlar olarak, orucun manevi olarak sağladığı katkıları ve beden sağlığımıza olumlu etkilerini biliyoruz. Peki, bilim insanları oruç hakkında neler söylüyor? Dünyada oruç hakkında yapılan bilimsel araştırmalar hangi noktaya dikkat çekiyor?

  • 12
  • 15
ORUÇ ZİHİNSEL FONKSİYONLARI ARTTIRIYOR
ORUÇ ZİHİNSEL FONKSİYONLARI ARTTIRIYOR

🔸 Bilimsel araştırmalar orucun zihinsel fonksiyonları arttırdığını ortaya koyuyor.

🔸 Beyinde yeni kök hücrelerin oluşmasını destekleyen oruç, bu işleve yardımcı olarak kimyasalların salgılanmasını sağlıyor.

🔸 Bunun yanında, oruç parkinson ve alzheimer gibi zihinsel hastalıklara karşı koruyucu rol oynuyor.

Ramazan'ı sağlıklı geçirmek için 20 öneri

  • 13
  • 15
ORUÇ BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GELİŞTİRİYOR
ORUÇ BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GELİŞTİRİYOR

🔸 Oruç tutmak bağışıklık sistemini geliştiriyor, serbest radikallerin neden olduğu hasarların giderilmesini sağlıyor, iltihabı azaltıyor ve kanser hücrelerinin yayılma hızını yavaşlatıyor.

🔸 Bilimsel araştırmalara, hayvanların doğada hasta olduklarında yemeyi azalttıklarını ve dinlendiklerini ortaya koyuyor.

🔸 Oruç tutmak, bağışıklık sistemini geliştirerek, birçok hastalıktan korunmaya yardımcı olduğu gibi, bazı hastalıkları tedavisinin hızlanmasına yardımcı oluyor.

  • 14
  • 15
ORUÇ CİLT SAĞLIĞI AÇISINDAN OLDUKÇA FAYDALI
ORUÇ CİLT SAĞLIĞI AÇISINDAN OLDUKÇA FAYDALI

🔸 Oruç genel sağlık açısından sağladığı faydanın yanında cildimize de pek çok olumlu etkide bulunuyor. Sindirim sisteminin temizlenmesini sağlayan oruç, vücuttaki toksinlerin atılmasına katkı sağlıyor.

🔸 Karaciğer ve böbreklerdeki toksinlerden arındıran oruç, cilt sağlığını olumlu etkiliyor; cildin temizlenmesini ve aknelerin azalmasını sağlıyor.

  • 15
  • 15
HÜCRELERİ YENİLEYEREK YAŞLANMAYI GECİKTİRİYOR
HÜCRELERİ YENİLEYEREK YAŞLANMAYI GECİKTİRİYOR

🔸 Oruç tutarken ya da açlık sırasında vücut, çok fazla otofaji (hücrelerin kendini yeme durumu) oluşuyor.

🔸 Hücre, enerji üretimini kendi iç imkânlarını kullanarak yapmaya çalışıyor. Ve tabii ki ilk olarak çöpünü ve patojen bakterileri sindiriyor. Böylece erken yaşlanmanın önü tıkanıyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN