Osmanlı şerbetleri nasıl yapılır? Ramazan'a özel Osmanlı şerbetleri
Osmanlı'nın en çok tükettiği içeceklerden olan şerbet sebillerde Allah rızası için dağıtılırdı. Hiçbir katkı maddesi olmadan hazırlanan Osmanlı şerbetleri, gazlı içeceklerin aksine vücuda yarar sağlar. Kimi şişkinliği giderir kimi vücuttan ödem attırır. Peki, sağlık deposu olan asırlık Osmanlı şerbetlerini evde yapmak ister misiniz?
Giriş Tarihi: 28.04.2020
09:30
Güncelleme Tarihi: 28.04.2020
09:34
Gülhatmiyi suya koyun, 15 dakika kaynatın, sonra bu suyu süzün, suyuna şeker koyup biraz daha kaynatın, 1 çorba kaşığı limon suyunu ilave edin ve bir taşım kaynatın.
Altını kapatın, soğutup sürahiye koyun, üzerini biraz dolmalık fıstıkla süsleyip servis edin.
Demirhindinin anayurdunun, eski adı ile Habeşistan, şimdiki adıyla Etiyopya olduğu ve buradan Hindistan'a ve diğer tropikal ülkelere yayıldığı bilinmektedir. Osmanlı döneminde, İstanbul'da gerek şerbetçi dükkanlarında gerekse seyyar şerbetçilerde demirhindi şerbeti muhakkak bulunurdu. Demirhindi sadece şerbette değil, zamanla yemeklerde, çorbalarda, turşularda ve salatalarda da kullanılmıştır. Sağlığa son derece yararlı olmasından olsa gerek, Osmanlı masraf defterlerine baktığımızda, alınan malzemelerin arasında en çok miktarda demirhindi olduğunu görebilmekteyiz.
Demirhindinin çok hoş bir ekşiliği olup lezzet katması nedeniyle limonun girdiği yerlerde sıkça tüketildiği bilinmektedir. Demirhindiyi, Mısır Çarşısı'ndan rahatlıkla temin edebilirsiniz.
Demirhindinin faydaları nelerdir?
Vücuttaki sıvı oranını dengeleyerek böbreklerde taş ya da kum oluşumu da engeller.
C vitamini kandaki kötü kolesterolü düşürerek damarlardaki kanın akışını kolaylaştırır.
Demirhindiden yapılan içecek karaciğeri tüm toksinler temizler.
1 ufak kase kuru demirhindi meyvesi 12 bardak su 2,5 su bardağı toz şeker
Akşamdan demirhindiyi elinizle biraz açıp suya koyun, 1-2 taşım kaynatın, ateşi söndürüp ağzını da kapakla kapatın.
Sabahleyin ateşe koyup içine şekeri ilave edin, şeker eridikten sonra 1-2 taşım daha kaynatın. Soğuduktan sonra süzüp servis edin.
Geçmişten günümüze bakıldığında, limon ağacının ilk defa Çin'de ortaya çıktığı görülür. İlk limonata içeceği 14. yüzyılda serinlemek için limon suyu ve bal karıştırılarak yapılmıştır.
15. yüzyılda saray, konak ve köşklerde ise şekerin daha bol bulunur olması ile İstanbul mutfaklarında naneli limon şerbeti zevkle içilen bir şerbet olmuştur. Osmanlı saray limonatası olarak günümüze kadar gelmiştir. Limonun kalp çarpıntısına, kolesterolü düşürmeye, idrar yolları enfeksiyonlarına iyi geldiği bilinmekte olup C vitamini yönünden de son derece zengin olduğu görülür.
Naneli limon şerbetinin faydaları nelerdir?
Sağlığa oldukça faydalı olan nane ve limon C vitamini yönünden oldukça zengindir. Özellikle yaz aylarında naneli limon şerbeti yaparak ve buzdolabında beklettikten sonra soğuk tüketerek ferahlık sağlayabilirsiniz.