Arama

Paranoid kişilik bozukluğu hakkında bilinmeyenler

İyi düzenlenmiş ve saçma olmayan bir kurguyla herkesten şüphelenme hastalığı olan paranoid kişilik bozukluğuna sahip insanlar, diğer ruhsal rahatsızlıklara sahip olan hastalardan biraz daha farklı yaklaşımlar sergiler. Peki, tedavi edilmezse şiddet eğilimlerinin artmasına ve şizofreniye neden olan paronaya nasıl anlaşılır? Sizler için paranoid kişilik bozukluğu hakkında merak edilenleri ve bilinmeyenleri derledik.

  • 13
  • 15
HASTALIK TEDAVİ EDİLMEZSE NE OLUR?
HASTALIK TEDAVİ EDİLMEZSE NE OLUR?

Paranoid kişilik bozukluğunda tedavi ihmal edilirse ilerleyerek şizofreni hastalığına dönüşebilir. Aile ve iş içindeki sosyal yaşamlarını sürdüremedikleri için asosyal bir hale gelebilirler. Garip davranışları nedeniyle çevresindeki ya da ilk kez konuştukları insanlar tarafından dışlanmaları depresyon belirtileri gösterebilirler. Bunların yanı sıra şiddet eğilimleri artabilir.

  • 14
  • 15
PARANOİD KİŞİLERE NASIL YAKLAŞILMALI?
PARANOİD KİŞİLERE NASIL YAKLAŞILMALI?

Paranoid kişilere yaklaşırken, belirsizliğe yönelik korkularını bilerek açık, net ve kararlı olmak gerekir. Bu kişilere şaka bile olsa aslayalan söylenmemelidir. Örneğin, paronoid kişilik bozukluğu olan kişi eşinin kendini aldattığından şüpheleniyor ise eşinin "Senin beni bu şekilde sorgulaman çok incitici" gibi sözler ile net ve açık davranmalıdır.

  • 15
  • 15
SORUNLARI ERTELEMEYİN
SORUNLARI ERTELEMEYİN

Bu kişilerle konuşurken çözüme gitmeyi ertelemek, beyaz yalanlar söylemek doğru bir yaklaşım biçimi değildir. Baştan tavır koyup, seçilen kelimelere dikkat ederek, kararlı davranılmalıdır. Böylelikle belirsizlik ve beraberinde paranoid paydalar azalmaya başlar.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN