Arama

Plastik atıkların çevreye verdiği korkunç zararlar

Hayatımızda yaklaşık 70 yıldır varlığını sürdüren plastiklerin yapımında petrol kullanılması ve doğada uzun süre varlığını devam ettirmesi nedeniyle aslında tüm ekosistem için büyük bir tehlike oluşturuyor. Masum gibi gözüken bu plastikler, tam bir doğa katliamına neden oluyor. İnsanlarda kansere neden olan bu maddeler yüzünden her yıl bir milyar kuş ve çeşitli hayvanlar ölüyor. Ülkemizde çevre duyarlılığın gelişmesi kapsamında ücretli poşet uygulamasına geçildiği bu günlerde sizler için plastiklerin çevreye olan zararını sizler için derledik.

  • 9
  • 16
ZAMANLA DENİZDE BALIKTAN ÇOK PLASTİK OLACAK
ZAMANLA DENİZDE BALIKTAN ÇOK PLASTİK OLACAK

Bu rakamlara göre denizlere her saniye bir çöp arabasının taşıyacağı kadar plastik atık bırakılıyor. Bu rakam plastik kullanımı arttıkça daha da artacak. Bazı tahminlere göre 10 yıl sonra içinde denizlerdeki plastik atık miktarı 250 milyon tona ulaşacak ve 2050 yılı itibariyle denizlerde balıktan çok plastik olacak.

Yapılan araştırmalar üretilen plastikler yüzünden hava da bile ufak plastik parçacıklar olduğunu ortaya çıkardı.

  • 10
  • 16
PLASTİK GERİ DÖNÜŞÜMLE NASIL KAZANDIRILIR?
PLASTİK GERİ DÖNÜŞÜMLE NASIL KAZANDIRILIR?

Üretilen plastiklerin %1'i bile geri dönüştürülemiyor. Plastiklerin özellikle de plastik poşetlerin geri dönüşümü, yeni bir tane üretmekten daha pahalı. Bir ton plastik poşeti geri dönüştürmek 4.000 dolardan fazla paraya mal oluyor. Bu oranda yeni plastik poşet ise 35 dolar karşılığında satın alınabiliyor. Bu yüzden de firmalar tarafından plastik geri dönüşümü 'önemsiz' olduğu düşünülerek tercih edilmiyor.

  • 11
  • 16
400 YILDAN FAZLA DOĞADA AYRIŞMIYOR
400 YILDAN FAZLA DOĞADA AYRIŞMIYOR

Üretilen plastiğin büyük bir çoğunluğu biyolojik olarak ayrışmıyor ve doğada çözünme süreci 400 yıldan daha uzun bir zaman alıyor. 400 yılın sonunda bile tam anlamıyla çözünmüyor. Yalnızca küçük, küçük ve daha küçük parçalara ayrışıyor.

  • 12
  • 16
EN BÜYÜK TEHDİDİ PLASTİK POŞETLER OLUŞTURUYOR
EN BÜYÜK TEHDİDİ PLASTİK POŞETLER OLUŞTURUYOR

Tek kullanımlık plastik poşetler ise en büyük tehdidi oluşturuyor. Bunlardan başka plastik şişeler, gıda paketleme amacıyla kullanılan plastikler ve pipetler de bulunuyor.

  • 13
  • 16
DİĞER ÜLKELERDE YAPILAN ÇALIŞMALAR
DİĞER ÜLKELERDE YAPILAN ÇALIŞMALAR

Dünyadaki birçok ülkede plastik torbaların kullanılmasıyla ilgili olarak çeşitli çalışmalar başlatıldı. Avustralya'da, süpermarketlerde naylon torba kullanımına son verildi. Çin'de çok ince plastik torba üretilmesi ve bu torbaların süpermarket ve dükkânlarda kullanılması yasaklandı. Yetkililer ayrıca halkın satın aldığı ürünleri bez çantalar ya da sepetlerle taşımasını teşvik etme amaçlı çalışmalar başlattı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN